26 april 2020

coronavåren - hemmavecka 6

Nu är ännu en coronavecka avklarad med hemmakontor och hemgymnasium i köket. Det var dessutom barnvecka, så humöret på mamman skiftade fram och tillbaka. Man nöter helt klart mer på varann i dessa tider. Men samtidigt är det mysigt med sällskap vid köksbordet vid olika tider. Erik äter frukost tidigt innan han sticker och Klara hänger där under dagen. 


Vi har också fått finfina leveranser från öjn. Jag försöker stötta mina favoriter på olika sätt under de här omständigheterna. Och Gotland har drabbats hårt av att man inte skall åka dit just nu. Dessutom är Almedalsveckan inställd. Så jag har köpt massor av te på Kränku och gått med i stödföreningen på Gotlands museum och samtidigt passat på att köpa lite böcker. Jag har även köpt presentkort på två favoritrestauranger Ett rum för resande och Bakfickan, som jag hoppas kunna utnyttja senare i år.


När det både är barnvecka och hemmakontor/hemgymnasium i köket, så funkar en frukostbuffé bäst. Vi har olika tider och det blir kaos om alla ska plocka in och ur kylskåpet hela tiden. På buffén är det olika pålägg varje dag, så att det ska bli lite omväxling i enformigheten.

Den här dagen var det engelskt tema med te, pickles och engelsk marmelad. Den beska marmeladen på pomerans (sevilla-apelsin) är en familjefavorit, och får man inte tag på färska pomeranser, kan man gör den på apelsiner och torkat pomeransskal.


ENGELSK MARMELAD

3 apelsiner
1 citron
0,5 l vatten
1 torkat pomeransskal
1 l socker

Dela apelsiner och citron i fina klyftor och skär dem i tunna skivor. Lägg i allt (även kärnor) i stor kastrull och häll på vattnet. Lägg i det torkade pomeransskalet så att det täcks av vattnet. Ställ kallt över natten. Plocka ur pomeransskalet och skär det i små bitar, som du sen lägger tillbaka i vattnet
Koka 45 minuter under lock. Rör ner sockret och koka ytterligare c:a 75 minuter utan lock. Marmeladen är färdigkokt när den tjocknat. (Gör marmeladprovet för att vara säker).
Häll på varma burkar. Förvara kallt.

Inga kommentarer: