11 april 2020

vårlig lunch på påskafton

*** GLAD PÅSK ***


I år blev påsken inte som vanligt. Jag brukar resa bort och barnen brukar vara med Magnus i Skåne eller Småland. Men i år var vi alla här i Hammarbyhöjden, eftersom FHM rekommenderat alla att stanna hemma i Påsk. Vi bestämde oss då för att göra gemensam sak på påskafton och äta påskmat ihop.

Vår påsklunch bestod av matjestårta, löksill, citronsill, kycklingköttbullar, kokta ägg, ugnsbakad broccoli med pinjenötter och kokt potatis. Och de tre nya rätterna laxrullar, crepesrullar och äpplesill, som alla var väldigt goda och värda att spara i receptarkivet.


CREPESRULLAR MED SÖTPOTATIS OCH MYNTA

1,75 dl mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 färsk rödbeta
salt
smör
100 g naturell färskost
2 sötpotatisar
citronsaft
cayennepeppar
10 färska myntablad
ruccola

Vispa ihop en crepesmet av mjölk, ägg och mjöl. Skala och finriv en rödbeta, rör ner c:a 3 tsk rödbeta i smeten. Smaka av med salt. Stek crepes i smör, det blir en 4-5 st.
Skala och dela sötpotatisen i halvor, ugnsbaka i 250 grader ugn, tills de är mjuka. Låt svalna lite.

Mixa sötpotatis, färskost, mynta och smaka av med citron, salt och cayennepeppar.

Bred sötpotatisröran på crepen och lägg på ruccola. Rulla ihop till tajta rullar och skär 3 cm breda bitar.

Funkar utmärkt att frysa in. Värm sedan nån minut i micron och servera med en god sallad. Toppenlunch!


PÅSKSILL MED ÄPPLE OCH PEPPARROT

1 förp 5-minuterssill
0,5 granny smith-äpple
1,5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk konc äppeljuice
1 msk färskpressad citron
0,5 dl finriven pepparrot
0,5 dl hackad persilja
Salt och peppar


Skala och finhacka äpplena. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Låt gärna stå i kylen 1 dygn före servering.



LAXRULLE MED APELSIN OCH FÄNKÅL

10 skivor kallrökt lax
1 apelsin
100 g naturell färskost
Salt och svartpeppar
1 fänkål
2 msk olivolja
gemsallad
smörgåskrasse

Skölj apelsinen, Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda apelsinskalet med osten och smaka av med peppar. Strimla fänkålen väldigt fint. Blanda fänkålen med apelsinsaft och olja. Krydda med salt och peppar. Bred på ost på laxskivorna och lägg på fänkålen. Rulla ihop skivorna.
Lägg små salladsblad på ett fat. Lägg en laxrulle i varje salladsblad. Klipp över krasse och vrid över lite peppar.

Inga kommentarer: