16 december 2020

idag firar vi vår assar och tänder ett stödljus

Vi firar familjens namnsdagar med att gå på bio. I december har vi både Malena och Assar. Men i år blir det inte så, de innestående biobesöken läggs på hög till 2021.


Så vi får fira lite hemma och säga grattis till vår egen Erik ASSAR. Han har hemskola den här veckan och jag är imponerad av pedagogerna på hans resursskola Aspdammsskolan, som lyckas fånga hans intresse. Det är ju inte helt lätt att hantera förändringar när man har både ADHD och AST. 

Resursskolorna har fått neddragna tillägg i år och vi i föräldraföreningen försöker tänka ut hur vi kan uppmärksamma alla på detta. Jag gör det genom att uppmärksamma kampanjen #stodljus STÖDLJUS

I måndags 14/12 kl. 10.00 startade kampanjen #stodljus. Fram till 14/1 2021 tänder vi ljus för barn som riskerar att förlora sitt stöd i skolan. 

Varför nu?
Tusentals barn riskerar att förlora det specialiserade stöd de idag får via sina resursskolor. Kommunernas restriktivare tolkning av lagen har lett till att resursskolorna inte får de extra medel som tidigare betalats ut. Om situationen inte ändras kan alla resursskolor i Stockholm bli tvungna att stänga ner.

Konsekvensen av nedläggning?
Tusentals barn som får hjälp via resursskolor kommer behöva byta skola. Problemet är bara att eleverna inte har någonstans att ta vägen. Skälet till att dessa elever går i resursskola är att den vanliga skolan inte fungerar för dem. För många handlar det om flera års skolmisslyckande och utanförskap innan de får hjälp via en resursskola. 

Resursskolor kan komma och gå. Men barn i behov av stöd kommer inte att gå någonstans. 

Så vad är lösningen?
På sikt måste vi få till en lagförändring som reglerar finansieringen, såväl som krav på kommunen och resursskolan. På kort sikt måste regeringen och kommunerna ingripa genom att skjuta in medel för att barn i behov inte ska förlora sitt fungerande stöd. 

Stöd kampanjen genom att följa @stodljus på Instagram.


#stodljus #elevensrätt #rättentillutbildning #barnibehov #rörintemittstöd #resursskolor

1 kommentar:

BP sa...

Grattis på namnsdagen till Erik. När jag hör namnet "Assar" tänker jag alltid på skidåkaren Assar Rönnlund.
Sedan fick jag faktiskt googla AST, som jag aldrig hört talas om. Det kan inte vara lätt varken för dig, Klara, eller Magnus att "uppfostra" ett barn med två diagnoser. Å lärarna måste väl vara specialutbildade antar jag.

Det vore hemskt om skolorna fick läggas ned. För som du säger - vart ska eleverna ta vägen? Det skulle ju bli katastrof i en "normal" skola, både för eleverna md diagnos och för dom utan.