28 februari 2021

coronavintern - hemmavecka 47

*** ELAGU EESTI! *** 


I onsdags var det Estlands nationaldag. Den 103:e sen republiken utropades 1918. Under de här åren har den lilla staten varit ockuperad mer än hälften av tiden. Men i augusti är det 30 år sen den senast blev självständig och förhoppningsvis får den så förbli. 

Den här helgen började barnens sportlov och vi drog till stugan över helgen. Nu är det munskyddsrekommendationer hela tiden i lokaltrafiken, och Klara har köpt ett så coolt munskydd.


I stugan är det ingen snö kvar och det kändes inte som februari. Tur att vi fick en snöhelg här tidigare i år. Men nån skridskoåkning har det inte blivit. Fjällnora har inte kunna ploga slingan på sjön en enda dag den här säsongen.


Min pappa hade köpt en förtidig födelsedagspresent till mig "Ture Sventons kokbok", så vi pratade om shepshuka, temlor, "dröm eller längtan" och kollade några avsnitt på Ture Sventons julkalender som finns på svtplay. Det är verkligen en bokserie som håller över generationsgränserna. Pappa och Erik uppskattar den precis lika mycket.


Klara har hakat på mitt nyfunna drinkintresse och skapar nu på löpande band alkoholfria drinkar som matchar de jag gör. De här är två väldigt goda drinkar ur hennes samling. En läskande variant av min Autumn Mule och en variant av Gin&Tonic som hon fyndigt kallar Fake News. 


APPLE MULE

2 limeklyftor
1 dl ginger beer
2 dl äppelläsk/alkoholfri cider
is

Muddla limeklyftorna i ett stort glas. Häll på ginger beer och äppelläsk. Toppa gärna med is och kanske lite mynta.


FAKE NEWS

3 cl färsk citronjuice
3 cl ginsockerlag
is
tonic
citronklyfta

Blanda citronjuice och ginsockerlag i ett glas. Toppa med is och häll på så mycket tonic du vill. Dekorera med citron.


GINSOCKERLAG

0,5 dl enbär
1 tsk hela korianderfrön
3 frökapslar kardemumma
2 svartpepparkorn
1 torkad peperoncino
0,3 kanelstång
1 apelsin (skal)
1 citron (skal)
2 dl vatten
2 dl socker

Mortla kryddorna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citrusskalen och vatten. Koka upp. Häll i socker och se till att det löses upp. Ta av från plattan och låt svalna. Häll i en burk och ställ i kylen. Låt dra 2-4 dygn. Smaka av under tiden, och ta bort kryddorna när du tycker att det är tillräckligt med smak. Håller länge i kyl.

1 kommentar:

BP sa...

Klaras munskydd är såååååå himla coolt! Är så himla trött på dessa "kirurgvarianter" som nästan alla har på sig. Själv hade jag ett munskydd gjort av akryl som gjorde att glasögonen inte immade igen. Har dock aldrig satt på mig det och gav det till en kompis idag. Han klarar inte av "vanliga" munskydd då han får andningsbesvär.

Klara går verkligen all in med både mat och drinkar. Ja, hon har ju haft världens duktigaste role model:-)