22 april 2023

en bra fredag

Fredagsmys innebär ganska ofta pizza i vår familj. Jag gör deg eller köper färdig. Lägger på hemgjord tomatsås, ost och valfritt pålägg. Jag är inte så kinkig när det gäller degen men jag vill ha den välgräddad. Just nu är det ju en pizzaboom och jag har spanat in både pizzastenar och pizzajärn. Allt för att få en bättre gräddning av botten. Men då läste jag att man kan använda en gjutjärnspanna för liknande resultat! Voila, jag behövde inte köpa ännu en dyr pryl. 


GJUTJÄRNSPIZZA

Pizzasås
1 burk tomater
1 peperoncini
1 tsk flingsalt
1 tsk socker
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
10 basilikablad

Mixa allt med en mixerstav

Mozzarella
Basilikablad
Salt&peppar
Olivolja

Gör deg eller köp färdig. Skiva mozzarella och låt den rinna av på hushållspapper. Plocka basilikablad. 

Gjutjärnspannan ska placeras högt upp i ugnen, ca 10 cm från grillelementet men försäkra dig om att det är tillräckligt stort utrymme för att kunna hantera pizzan utan problem. Förvärm pannan i 60 minuter i ugnen på högsta värme. Aktivera grillfunktionen 20 minuter innan du önskar baka första pizzan.

Bred ut deg på ett bakplåtspapper till en pizza som passar din panna. Bred på sås, mozarella och basilikablad. Salta och peppra. Skvätt på lite olivolja. 
Lägg pizzan i den förvärmda pannan. 

Grilla 8-10 min. 

Medans jag väntar på att ugnen ska bli varm, så dricker jag gärna en whisky sour. Just nu är jag förtjust i en variant med havtornssmak.


WHISKY SOUR HAVTORN

5 cl whisky
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag 50/50
1 cl havtornsglögg
Is

Skaka med is i en shaker så den blir kall. Sila upp i glas och servera. 

Inga kommentarer: