19 augusti 2023

liten blir stor

 ...och flyttar hemifrån. 


I måndags flyttade Klara hemifrån. Hon ska plugga i Uppsala och jag hjälpte henne med första flytt av grejor och ett IKEA-besök. I nästa vecka kör hennes pappa upp möbler och ännu mer prylar. Hon ska plugga till matte- och fysiklärare och bo på mitt gamla studenthem Ansgarsgården.

Vi har följt VM mycket noggrant och i helgen kom hon tillbaka på besök och då kollade vi på bronsmatchen. Så mysigt!


Hon har frågat mycket efter bra och billiga rätter, så vi passade på att göra vi en riktigt billig retrogryta. Med kassler och curry. Passar bra att servera till pasta eller ris. Och ha gärna lite mango chutney till.


RETROKASSLER

600 g kassler
50 gr smör
2 msk rapsolja
1 purjolök
2 röda paprikor
2 tsk curry
3 msk tomatpuré
1 tsk vitlökspulver
2,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
3 msk röd vermouth
1 msk honung
2 tsk vinäger
salt och peppar

Tärna kasslern och paprikan. Skiva purjon. Fräs i smör och olja. Efter någon minut ha i curry som får fräsa med. Klicka i tomatpuré och låt fräsa ytterligare en minut. Tillsätt vitlökspulver, grädde, crème fraiche, vermouth, honung och vinäger. Koka några minuter på svag värme och smaka av med salt och peppar. När paprikan är mjuk är det klart!


Nu är hon tillbaka i Uppsala för upprop och inspark. Men vi hann suga ut det sista av sommaren tillsammans. Och den här drinken är verkligen somrig på ett lite höstigt sätt.

KRYDDIG RABARBER LIME COCKTAIL

2 cl limejuice
3 cl gin
3 cl torr vermouth
3 cl rabarbersyrup
några stänk angostura
limeskiva

Blanda allt i en shaker och skaka kall med is. 
Dubbelsila i ett whiskyglas. dekorera med en limeskiva.


RABARBERSYRUP

250 gr rabarber
2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk citron

Skär rabarbern i små bitar. Koka rabarber, socker och vatten i 10 minuter. Sila genom finmaskig sil tills all vätska runnit ut. Blanda i citronjuice och häll upp på flaska. Förvara i kylskåp.

Bonustips! Använd den rabarber som blev kvar i silen som "sylt". Passar jättebra till syrlig yoghurt eller på rostat bröd. Förvara i kyl, den har inte så lång hållbarhet.

Inga kommentarer: