31 mars 2014

vardagssallad efter dansen

På måndagar har Erik dans på Kulturskolan i Gröndal. Det är något som kallas dansmix och där tränas ett gäng glada 8-9-åringar i all sorts dans av Anna, som är en otroligt duktig danspedagog. I slutet av varje termin medverkar dom i ett litet dansprogram med ett dansnummer, och så här såg det ut i december 2013


Ganska ofta är det jag som följer med dit, och så veckohandlar Magnus under tiden och hämtar upp oss efteråt. Även Klara brukar hänga med och passar då på att läsa sina läxor medans lektionen pågår. Det är väldigt fiffigt ordnat med självkostnadsfika för oss väntande föräldrar.


Och när vi kommer hem efter dansen skall middagen gå fort att fixa. Det här är en av familjens vardagsfavoriter. Första gången jag åt risonisallad var när jag jobbade i Solna Centrum, och det här är mitt försök att efterlikna den supergoda sallad som fanns där. Salladen funkar även bra på bufféer, och går att fylla på med andra grönsaker, oliver, fetaost eller varför inte strimlad salami. Idag blandades merguez, condimento och bladpersilja i salladen.

RISONISALLAD FRÅN SOLNA CENTRUM

4 port risonipasta
2 vitlöksklyftor
1,5 dl solrosfrön
4 msk olivolja
1 zucchini
1 paprika
250 g körsbärstomater
0,5 kruka oregano
flingsalt
svartpeppar
balsamico

Koka risonin enligt anvisningen på förpackningen. Häll av den i ett durkslag och spola den kall. Lägg risonin i en bunke. Skala och hacka vitlöken fint och strimla paprikan. Stek solrosfröna i 3/4 av olivoljan någon minut. Tillsätt vitlöken och paprikan och stek ytterligare 1 minut. Blanda med risonin. Skiva zucchinin i 1 cm tjocka skivor och dela dem på hälften. Pensla bitarna med 1/4 av olivoljan och krydda med salt och peppar. Grilla 1-2 minuter på varje sida. Dela tomaterna i halvor. Blanda zucchini och tomater med risonin. Hacka oregano. Smaksätt med salt, peppar, oregano och god balsamico.


Blogginlägg 31 av 100. #Blogg100

30 mars 2014

soliga reservatet


En av de bästa sakerna med att bo i Kärrtorp är närheten till Nackareservatet. Här kan vi promenera, springa, åka skidor, bada och fika på golfklubben. Och jag är i reservatet flera gånger i veckan.


Idag tog jag en riktig långpromenad på 8 km längs flera av de backiga slingorna. De flesta av dem är upplysta när det är mörkt, men det behövdes ju förstås inte i dag i det härliga solskenet.  


Slingorna är väldigt väl skötta av kommunen och bra uppmärkta med 100-metersmarkeringar i slingans färg. På flera ställen finns det spårkartor över hela området ända bort till Hellasgården.


De här kartorna går också att ladda ner, så att det går att planera t ex löpningen i förväg.

Blogginlägg 30 av 100. #Blogg100


29 mars 2014

shabbat shalom

Idag har jag skickat iväg maken till Israel på en veckas studieresa med Konstfack. Jag är grön av avund, men unnar förståss honom en fantastisk tid i mitt favoritland. Han har aldrig tidigare varit där, så jag har ritat kartor och gett tips, även om han förmodligen inte hinner med något av dem. Hans reseprogram är ganska späckat. Jerusalem, Ramallah, Betlehem och Hebron skall hinnas med.


Men allt prat om Israel de senaste veckorna gjorde att jag gav mig själv en för tidig födelsedagspresent och beställde två kokböcker som jag länge sneglat på. The book of new Israeli food av Janna Gur och Jerusalem, A cookbook av Yotam Ottolenghi och Sami Tamimi. De är båda två vackra böcker med både klassiska och moderna recept från det här spännande köket, som är en mix av Mellanöstern, Centraleuropa och USA.


Och det första jag blev sugen på att baka var Challah, brödet som bakas på fredagarna för att ingå i sabbatsmåltiden och sen även ätas på lördagens frukost. Bilden visar de runda challah-bröden som bakas till det judiska nyåret. Så det blev dagens uppgift, som en hyllning till familjens israelfarare.

CHALLAH

50 g jäst
1 tsk salt
1 msk + 1 dl socker
2 l mjöl
8,5-9 dl mjölk (vatten)
4 msk smör (margarin)
1 citron
3 ägg
vallmofrön 

Lös upp jästen i 1 dl ljummen mjölk, rör ned salt och 1 msk socker och låt det svälla. Gör en lös deg av siktat mjöl och så mycket mjölk (ungefär 5 dl) som behövs för att det skall gå att arbeta degen. Rör sen ner jästmjölken, 1 dl socker, smör som smälts i 2,5 dl varm mjölk, det rivna skalet av en citron och 2 ägg, ordentligt vispade. 

Knåda degen riktigt slät med handflatorna minst 10 minuter (eller i matberedare 5 minuter), täck över och låt den jäsa upp till dubbel storlek. Knåda sedan ut degen på ett bakbord, dela i 6 delar. 

Bearbeta degbitarna ordentligt och rulla sedan ut varje del till en lång smal rulle: 3 av dem skall vara längre än de 3 andra. Fläta ihop de längre rullarna så att flätan blir tjockare på mitten och avsmalnande mot ändarna. Av de kortare rullarna görs också en fläta och placera denna ovanpå den större flätan. Pressa samman ändarna. 

Lägg brödet på en lång bakplåt och ställ det att jäsa en halvtimme på ett varmt ställe. Pensla sedan ovanpå med ett vispat ägg och strö vallmofrö över. Grädda 1 timme i 175 grader


Jag brukar baka sabbatsbrödet efter det här receptet som jag har fått från Judiska föreningen i Umeå, för det som smakar som de bröd som köptes in från ett bageri i Mea Shearim till fredagsmiddagen på STI, när jag jobbade där. Man väljer mjölk/smör om man inte skall äta kött till, och vatten/margarin om man skall äta kött. Fast det behöver ju inte vi som är goj tänka på...

Challah-brödet skall vara lite som Bergis, men något segare i konsistensen och sötsyrligare i smaken. Nu får jag testa hur recepten i böckerna står sig.

Blogginlägg 29 av 100. #Blogg100

28 mars 2014

lite fredagskyckling, kanske?


När jag håller på och skriver upp tips till Magnus Israel-resa, så sköljer mat- och dryckesminnen över mig. En kall Goldstar på Rockbar på Yoel Salomon street, blåbärsrugelachen på Mazarin vid marknaden Mahane Yehuda, pizzorna på Ben Yehuda, falafeln innanför Damaskusporten, mezebordet på favoritkrogen i Jeriko, bageln på terassen på YMCA och utflykterna till Den rosa soppsleven i Tel Aviv osv.


Och chimichurrin på den argentinska krogen La Brasa Zion square. Den fick bli inspiration till dagens fredagsmiddag. Kyckling med chimichurri, potatis och en härlig sallad. Receptet är nedskrivet i min kokbok efter en trevlig kväll med den lika matintresserade Jerusalemboende kompisen Bernt Jonason


CHIMICHURRI

1 lime, skal och saft
2 vitlöksklyftor
1,5 grön chilipeppar
2 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 dl färsk oregano
1 dl färsk koriander
2 dl färsk bladpersilja
salt och peppar

Riv skalet på limen och pressa ur saften. Skiva vitlöken och chillin, grovhacka örterna. Kör sen allt i en mixer tills det blir en tjock sås. Salta och peppra efter behag. 

Blogginlägg 28 av 100. #Blogg100

27 mars 2014

tågluff som väcker minnen


Jag och Magnus kollar ibland på gamla serier på paddan efter att vi ätit middag. Då har nämligen barnen sin tv-tid med program på barnkanalen, så vi har inte tillgång till teven. Nu i veckan såg vi de sista avsnitten av Mauro och Pluras Tågluff, som vi missade när de gick på TV3. Serien är väldigt kul och jag rekommenderar den absolut. Det näst sista avsnittet avslutas med en dag på en kanalbåt på Canal du Midi. Då blev jag alldeles nostalgisk och var tvungen att plocka fram en gammal fotopärm.


Hösten 2000 åkte vi nämligen med kanalbåt just där. Pappa och Mamma hade fyllt respektive skulle fylla 60 år, och bjöd med mej, Magnus, min bror Jakob med fru Linda och deras lilla 4-åring Miranda på resan. Vi hyrde en båt som vi körde själva och blev väldigt bra på att slussa. Det är några stycken slussar i den här kanalen...


Vi startade i Castelnaudary och slutade utanför Béziers. Med på båten fanns även två cyklar, så vi kunde åka och handla eller bara cykla längs med kanalen. Ett av stoppen var den fina medeltida staden Carcassonne, där vi prövade på den typiska rätten Cassoulet, som vi väl inte riktigt fattade tycke för. Men mycket annan mat var fantastisk, och middagarna på båten var otroligt trevliga.

Nu pratar vi om att göra en ny resa nästa år när pappa fyller 75. Då bär det förmodligen av till Israel med alla Frankrikeresenärerna plus ytterligare tre barn. Det skall bli spännande!

Blogginlägg 27 av 100. #Blogg100

26 mars 2014

alma till bästa barbro


Gårdagens bästa nyhet var väl ändå att Barbro Lindgren fick Alma-priset! Hon är en författare som följt mej genom hela mitt liv. När jag var tonåring läste jag böckerna om Barbro: Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner. Och förstås de helt galna böckerna om Loranga, Masarin och Dartanjang. 


Och när jag sen blev mamma läste jag förstås bl a om Max, Benny och Den vilda bebin. Särskilt historierna om Vilda bebin älskades hemma hos oss. Både för att de var väldigt roliga, skrivna på vers och för att Eva Erikssons bilder är så uttrycksfulla!


En sak som lyftes fram i P3 igår var det refuseringsbrev som Astrid Lindgren skrev till den unga Barbro. Det var sakligt men ändå kärleksfullt, och lär ha fått henne att tänka om helt i sitt sätt att skriva.
Här kan man läsa det: Astrid Lindgrens refuseringsbrev


Blogginlägg 26 av 100. #Blogg100 

25 mars 2014

vårfrudag med vab


Idag är det Jungfru Marie bebådelsedag även kallad Vårfrudagen felhörd till Våffeldagen. Eftersom vi åt våfflor redan i söndags, så tror jag vi avstår det idag. Men jag passade på att liva upp en trist vabdag med en baktävling. Erik (som är hemma med feber och förkylning) fick baka två sorters chokladsnittar, så att vi skulle kunna hitta en ny familjefavorit. Det recept vi har är vi inte nöjda med.


Resultatet blev att den ena var lite för mycket brownielik och den andra lite för smaklös, så det slutade med att vi skapade ett eget recept jämkat mellan de två. Här är resultatet!

ERIKS CHOKLADSNITTAR

250 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver
5 msk kakao
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt utom mjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda mjöl och bakpulver, och tillsätt det. Arbeta ihop till en deg. Rulla till 3 längder, lika långa som plåten och platta till dem så att de blir 2-3 cm breda. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i 10 minuter, Skär längderna i diagonala bitar medans de fortfarande är varma. Det blir c:a 50 kakor.


Så här nöjd var sjuklingen efter utförd bakning. Sen däckade han i soffan...

Blogginlägg 25 av 100. #Blogg100

24 mars 2014

en hiramtårta till marie

I onsdags fyllde min kollega Marie 60 år. Hon hade önskat Värmlandstårta till företagets gemensamma fika. Det visade sig inte vara det lättaste att tillmötesgå. Värmlandstårta är ursprungligen ett recept skapat av matjournalisten Märit "Hiram" Huldt, men den verkar ha blivit omodern. För på inget av de konditorier som vi först frågade på kunde man göra den. Och vi började fundera på om vi på redaktionen skulle baka själva istället, men till slut fick vi napp på mitt favoritcafé i Gamla stan, Under Kastanjen. Therese som är konditor där tyckte att det lät som en rolig utmaning att baka tårtor till oss.


Så på lunchen hämtade jag fem tårtor och de gjorde succé! Jag är van vid att värmlandstårtor görs med vanlig smörkräm, men de här var gjorda med chokladsmörkräm. Supergott, och enligt Google en vanlig variant.


Så här ser originalreceptet ut i min kokbok. Jag är uppvuxen med Hiram (och hennes blåa och röda kokböcker), men fick i julklapp en orange kokbok, där Milena Bergquist har samlat Hirams bästa recept. Det är ett projekt som ligger framför mig att laga Hiram-recept som jag tidigare inte lagat.


Om man vill göra varianten med chokladsmörkräm är det bara att lägga till 100 g mörk choklad till krämen.


Tillägg 25/3: Fick igår höra av kompisen Camilla, att denna variant även kallas Dalslandstårta.

Blogginlägg 24 av 100. #Blogg100

23 mars 2014

våffeldagen

Idag firas Marie bebådelse i kyrkan och då passar vi på att äta våfflor. Även om den riktiga vårfrudagen/våffeldagen inte är förrän på tisdag.


Vi bjöd hem några vänner på blinier med löjrom och smetana, och våfflor med sylt, grädde och färska jordgubbar. Det var andra året som vi åt våfflor ihop, så nu får det väl anses som tradition!


Här i kalla Norden känns det ganska långt till jordgubbssäsongen, men när jag jobbade i Jerusalem kunde man plocka massor vid den här tiden. Här är en bild från mars 1993, där jag plockar jordgubbar på vår vaktmästares släkts odlingar i Qalansuwa.

Blogginlägg 23 av 100. #Blogg100

22 mars 2014

tjejhelg i västerås

Vårt frukostgäng åker då och då iväg för shopping- eller spahelger. Den här helgen åkte vi till Västerås. Vi hann både med shopping, restaurangbesök, fika och promenader. Här lunchar vi hela gänget Åsa, jag, Lena, Malin, Lovisa och Maria.


Västerås är en fin promenadstad med spännande hus och en vacker domkyrka. Det gamla trähusområdet bakom kyrkan som kallas kyrkbacken var klart värt ett besök. Och vi hittade poesi på trottoaren, förstås diktad av stadens egen nobelpristagare.


Staden är full av gallerior, och det finns alla vanliga butiker här, men även en hel del småbutiker. Så vi fick med oss många kassar hem. I en av shoppinggalleriorna upptäckte vi nått väldigt smart. Inte bara bra sittplatser för vila, utan också möjlighet att ladda mobilen. Här sitter kusin Lovisa med sina nyinköpta skor.


Vi bodde på Elite Stadshotellet, som var ett pampigt jugendhus. Hotellet hade väldigt förmånliga helgpriser, riktigt bra frukost, små men fina rum med utsikt mot domkyrkan. Dessutom hade de en kuddmeny...


Vi åt lunch på Varda, en schysst bistro med bordsservering även på lunchen. Jag åt toast med kräftskagen, som var riklig och fräsch. Fikade gjorde vi på Global, som var en blandning mellan inredningsaffär, prylshop och café. Charmigt och med urgod cheesecake. Middag intogs på NOM, en köttrestaurang med ambitioner. Tyvärr räckte det inte riktigt ända fram. Köttet var vällagat och gott, men urvalen av tillbehör lite för litet och de var inte heller helt på topp. Och så var det även med Stockholmsmått för dyrt för det man fick. Tyvärr. Men jag rekommenderar den ändå, för det var mysigt och servitören gullig! 


Blogginlägg 22 av 100. #Blogg100

21 mars 2014

grekisk fredagskväll

Idag ville vi fira att våren kom tillbaka. Så vi lagade grekiskt till middag. Souvlaki på kyckling, tsatsiki, paprika&fetaröra, grillad potatis och tomatsallad. Mumsigt och nästan lite somrigt! Receptet på souvlaki är från vår bröllopsresa 2002 till Skopelos. Killarna i vårt favoritgyros- och souvlakistånd berättade hur jag skulle göra. Det är dom som syns på bilden tillsammans med Magnus. Bilden på mej är förresten tagen utanför den kyrka som sen blev världsberömd från filmen Mama Mia.


SKOPELOS SOUVLAKI

500 g fläskkarré
1 msk mynta
1 msk oregano
1 msk timjan
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk krossad stjärnanis
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilliflakes
1 st citron, pressad
0.5 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor, pressade
salt, svartpeppar

Om du använder färska örtkryddor ta lite mer än om du har torkade och hacka dem. Blanda alla kryddor med olja och citronsaft. Salta och peppra. Skär fläskkarrén i bitar. Blanda kött och marinad och låt marinera i minst 30 min. Trä upp på spett. Grilla i panna eller het ugn och servera med tsatsiki och klyftpotatis.


Blogginlägg 21 av 100. #Blogg100

20 mars 2014

hostig dag

Vissa dagar orkar man ingenting. Idag har jag legat hemma med feber och hosta. Jag tänkte blogga om gårdagens tårtkalas, men det får anstå till i morgon.

Jag känner mig som de här russinen som behöver blåsas upp...


Blogginlägg 20 av 100. #Blogg100

19 mars 2014

hagastadens namn


I går var vi på ett frukostseminarium hos Projektengagemang som hade rubriken Att bygga stad - Hagastaden, ett projekt i världsklass. Det var intressant och spännande att höra vad som skall hända med byggarbetsplatsen utanför fönstret. Vi sitter ju på första parkett för ett av Sveriges största projekt och inser att det vi hittills sett bara är början. 2025 skall det finnas en ny stadsdel med bostäder, arbetsplatser, forskningsmiljöer och ett nytt sjukhus. Dessutom med närhet till citybanan och ny tunnelbana. Coolt!


En annan rolig grej är att gatorna inom Hagastaden kommer att bli namngivna efter kvinnliga föregångare inom utbildning, vetenskap, forskning samt hälso- och sjukvård. Några av dessa kvinnor är matematikern och författaren Sonja Kovalevsky, fysikern Lisa Meitner, läkaren och psykoanalytikern Lisa Tamm samt Sveriges första kvinnliga medicine doktor, läkaren och patologen Anna Stecksén. Och grevinnan Eva Ekeblad, som är känd för att i Sverige ha varit den första att beskriva hur man kan göra brännvin av potatis, och Astrid Cleve, som var den första kvinnan i Sverige att doktorera i naturvetenskap år 1898.


Kartbilderna på Hagastaden är lånade från hagastaden.se och Solna.se.

Blogginlägg 19 av 100. #Blogg100

18 mars 2014

nu behövs en vårsallad


Här trodde man att det var vår, och så kommer det snö. Klart man blir kränkt! Men då gäller det att bita ihop och se till att våren syns på tallriken istället! Rött, grönt och lite rosa, syrligt och fräscht!

När jag jobbade i Israel fanns den här salladen på alla restauranger och som en självklar del av en meze. Den kallas tom Israeli salad. De grönsaker som finns tillgängliga där har naturligtvis mycket smak året om, men om man köper t ex små plommontomater, får man riktigt mycket smak även här under vinterhalvåret. 
Ett utmärkt serveringsförslag hittade jag på restaurang Taïm (där bilden är lånad), med falafel, hoummos, tabboulli och pita med za'atar. Salladen passar även utmärkt till grillat kött och fisk.


ISRAELISK SALLAD

Bas:
1 slanggurka
2 stora tomater
1 röd paprika

Dressing:
Olivolja
Citronjuice
Salt och peppar

Förslag på smaksättning:
0,5 finhackad rödlök
2 msk hackad bladpersilja
2 msk hackad färsk mynta
0,5 finhackad morot
2 skivade salladslökar
2 blad strimlad romansallad
1 dl rostade pitabitar
2 msk rostade pinjenötter
0,5 dl smulad fetaost

Låt grönsakerna få rumstemperatur. Skär dem i små tärningar c:a 0,5 x 0,5 cm. Blanda ner dem i en skål tillsammans med en eller flera valfria smaksättningar. Precis innan servering droppa över olivolja och citronjuice. Det skall vara ganska syrligt i smaken. Smaka av med salt och peppar.


Jag försökte hitta nån bild från mitt Jerusalemår på israelisk sallad, men det fanns ingen. Däremot hittade jag denna fina bild av kompisen Johanna och mej. Oj vilken nostalgikick! Bilden av Berglins har jag lånat från SvD. Fler bilder av Jan och Maria Berglin hittar du här.

Igår fick jag en förfrågan om det var ok att länka till min blogg, och det tycker jag är jättekul! Så nu finns jag i trevligt sällskap med andra matsajter på Ninis World.

Blogginlägg 18 av 100. #Blogg100

17 mars 2014

chokladig födelsedagsuppvaktning

Hipp hurra för min mamma Mai! 

Hon fyllde år i fredags, och igår ordnade vi födelsedagsmiddag för henne. Vi bjöd på räkor, långkokt lamm och chokladkaka. Jag använde receptet på Brasato al Barolo som lillebror Jakob lagade i höstas. Men bytte ut nötköttet mot lammhals, bringa och bog. Och tog ett något lättare vin. Lammet skötte sig själv i ugnen, över natten, på 100 grader, istället för att marinera 48 timmar och sen kokas på spisen.


Klara hjälpte till med chokladkakan och dillmajonäsen. Dessutom skrev hon fina personliga menyer till alla.


Till dessert ville jag baka nått lite lyxigt, och inte nån vanlig gräddtårta. Valet föll på denna smaskiga och väldigt mäktiga chokladkaka från Capri.

CHOKLADKAKA FRÅN CAPRI

3,5 dl mandlar
150 g smör
225 g mörk choklad
4 ägg
2 dl socker

Sätt på ugnen på 175 grader. Rosta hela mandlar med skal i 10 min i ugnen. Låt svalna. Kör mandlarna i mixer tills det blir ett grovkornigt mjöl. Smält choklad och smör i vattenbad. Dela äggen. Vispa gulor och socker tills det blir ljust och fluffigt. Vispa vitorna i annan bunke till fluffig maräng. Blanda chokladen och äggulorna. Rör mer mandelmjölet. Rör ner hälften av äggvitorna. Vänd sen ner resten av vitorna med väldigt stora tag för att behålla fluffigheten. Häll ner smeten i en smord form. Grädda i 35 min. Låt svalna och pudra kakao över. 


Jag hittade kakan på den härliga bloggen familystyle food, som hör till en av de bloggar jag följer.

Blogginlägg 17 av 100. #Blogg100

16 mars 2014

hipstermat

Jag följer ett antal matbloggar, mattidningar och dylikt. Försöker snappa upp trender och prövar gärna nya recept. Det har väl inte undgått någon att de senaste årens "hipstertrender" varit surdegsbröd och långkok. Och egenkärnat smör, som jag prövade för första gången för några veckor sen på en buffé. Långkok har jag ägnat mig åt ganska länge, men det är så kul nu med den explosion av recept som dyker upp. Idag skall vi fira min mamma som fyllde år i fredags, med Brasato al barolo och chokladkaka från Capri. Men jag vill gärna tipsa om denna variant på Pulled beef som vi gjorde för ett tag sen.

Vi serverade den med italienskt bröd och picklad lök. Så smaskig!!


PULLED BEEF

750 g högrev 
1 röd chilli
1 röd lök
1 msk svartpeppar
1 msk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk chipotlepasta
1 msk salt
1 msk råsocker
4 msk tomatpuré
2 msk japansk soya
5 vitlöksklyftor
1 lime, saften
2 dl coca-cola
1 dl öl
en skvätt whisky

Sätt ugnen på 125 grader. Finhacka chilli. Skala och skiva rödlöken. Krossa svartpeppar, koriander och spiskummin i morteln. Blanda kryddorna med chilli, chipotle, salt, råsocker, tomatpuré och soya. Pressa i två vitlöksklyftor. Smörj in köttet noga med rubben. Skiva de återstående vitlöksklyftorna.
Ta en gryta med ugnståligt lock och placera  köttet, löken och vitlöken i den, häller över Coca-Cola, limesaft, öl och whisky och sätter på locket. Ställ in köttet i ugnen och ugnsstek i 8 timmar.
Låt köttet svalna något innan du tar upp det och drar isär det med två gafflar. Häll över den goda såsen som bildats och smaka av med salt.


Receptet är en bearbetning av ett recept jag hittade på Tasteline.

Blogginlägg 16 av 100. #Blogg100

15 mars 2014

japansk fäktning

Min lilla kille har lite problem att fungera i gruppsporter, så vi försökte hitta en individuell sport till honom, eftersom vi tycker att det är bra att barnen rör på sig. Då fick jag tips av en instagramkompis Gitta om att det skulle starta barnträning i Naginata. Jag hade ingen aning om vad detta var, men efter att ha läst på lite tyckte jag att det nog skulle passa Erik. Och det gjorde det. Han är inne på sin andra termin och fullkomligt älskar att gå till träningen. Och jag är så tacksam över att det är en inomhussport, när jag ser andra föräldrar dra till fotbollsplanen eller liknande... (Det är ju inte heller fel att det är en helt jämlik sport, där män och kvinnor tävlar på samma villkor.)


"Naginata är namnet på en modern japansk sport och ett gammalt japanskt vapen, ett svärd fäst på en lång stav. Det användes i det medeltida Japan för att bekämpa ryttare och fotfolk. Vissa japanska krigarmunkar specialiserade sig även på detta vapen. Det ersattes så småningom av spjut och musköter.

Med sin mångsidighet, långa räckvidd och inte minst tillgänglighet ansågs vapnet speciellt lämpligt för kvinnor. På så sätt kom naginatan med tiden att bli en symbol för kvinnorna på samma sätt som svärdet var en symbol för de adliga männen.

Idag har naginata, med den gamla stridskonsten som grund, utvecklats till modern fäktsport. På de naginator som används nu för tiden har man ersatt stålklingan med ek och bambu. Sporten tränas och tävlas i förutbestämda mönster eller fritt, där man är skyddad av en rustning. Naginata betonar mer den personliga utveckligen än besegrandet av motståndaren. Etikett, attityd och respekt för varandra är viktiga element i träningen.

Till skillnad från många andra budoarter tränas naginata till stor del av kvinnor. I Sverige och Europa är fördelningen mellan män och kvinnor ungefär lika. I Japan utgör kvinnorna kanske 90%.

Träningen utförs i vit dräkt "keikogi" och vida svarta (eller mörkblå) byxor "Hakama" och med en naginata med skaft i ek och blad av bambu."

Texten är hämtad från Svenska Budo- och kampsportsförbundets hemsida.


Den här gulliga mangabilden på en naginataelev lånade jag från Deviantart.

Blogginlägg 15 av 100. #Blogg100

14 mars 2014

fredagsmys med hertigens sås

På sjuttiotalet kom det en bok som hette "Riktiga karlar käkar inte paté". Det tyckte jag var superlöjligt. Att man skulle definiera vad som var manlig respektive kvinnlig mat. God mat är god mat! Och jag tycker att paté är supergott, så även de flesta män jag känner. Jag har gjort många patéer genom åren, men en vanlig fredag hinner jag oftast inte det. Då är det tur att det finns bra delikatessdiskar. Men nått som jag faktiskt hinner göra, och som blir så mycket godare om en gör det själv är cumberlandsåsen, som passar så bra till.


MAMALENAS CUMBERLANDSÅS

1 apelsin, skal och saft
1 dl röd vinbärsgelé
1,5 tsk senapspulver
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk farinsocker
1 schalottenlök
2 cm röd cilli
1 dl portvin
1 tsk arrowrot

Koka upp rivet apelsinskal och apelsinsaft med gelé, senapspulver, ingefära och farinsocker. Hacka lök och chilli och lägg i. Koka ihop något. Häll i portvin och fortsätt koka några minuter. Red med arrowrot och koka upp. Ta av från spisen och låt svalna.


Det här är en sanning som passar mej. Den gäller både i betydelsen god, men även i betydelsen nyttig och miljövänlig. Se till att ha bra råvaror hemma, så blir det bra mat lagad!!

Bilden lånad från webbplatsen behappy.me

Blogginlägg 14 av 100. #Blogg100