Vi lagade vår tryckmiddag tillsammans på Al Dente, och receptet är därifrån. Det var väldigt trevligt och gott. Om man utesluter pancettan blir det en utmärkt vegetarisk middag!
RISOTTO MED BUTTERNUTPUMPA
Pumpacreme:
1 butternutpumpa
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk torkad chili (om man gillar stark mat!)
3 msk riven parmesan
0,5 dl valnötter
2 kvistar blad persilja
3 msk olivolja
0,5 dl vatten (ev)
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Dela pumpan och ta bort kärnorna. Skär i skivor och fördela på en ugnsplåt. Täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter eller tills att den är mjuk. Ta bort skalet från pumpan. Stavmixa pumpan slät med: vitlöken, oljan, valnötter, vatten, salt peppar chili. Finhacka bladpersilja häll i pumpacremen. Smaka av med salt och peppar.
Risotto:
4 dl risottoris
2 l grönsaksbuljong
1 schalottenlök
50 g smör
1 dl vitt vin
pumpacreme
1 dl parmesanost
(1 paket bacon eller pancetta)
salt och peppar
Om man inte vill ha risotton vegetarisk: Stek baconen utan fett i en panna så att den blir knaprig. Lägg åt sidan
Mät risotto ris, vin samt ta fram smöret. Riv parmesanost. Värm buljong.
Nu är förberedelserna för risotton klara! Ha alla ingredienserna samt buljong nära dig och spisen…
Fräs löken på svag värme i smöret tills den är mjuk, men inte fått färg (ca 5-6 min beroende på hur finhackad den är). Höj värmen, tillsätt riset och stek väl under omrörning tills riset blivit lite genomskinligt. Häll på vinet och låt sjuda in utan att röra. Alkoholen ångas bort (det tar ca 2-3 minuter). Sänk värmen och häll på 2 dl varm buljong, låt buljongen koka in i riset. Fortsätt att hälla på buljong i omgångar tills risotton är al dente (ca 16-20 min). Rör om ordentligt varje gång ny buljong hälls på så att inte riset fastnar i botten. (Mängden vätska som behövs till risotton kan variera, beroende på bla kastrullen storlek. Om buljongen håller på att ta slut häll på vatten.) Efter ca 15 minuter tillsätts pumpacremen.
När risotton är färdigkokt dvs när den har en krämig konsistens och riset fortfarande är al dente, stäng av värmen. Blanda i parmesan och låt den smälta in i den varma risotton. Lägg i ev bacon. Låt risotton vila i några minuter tills osten smält. Smaka av med peppar och salta om det behövs.
Blogginlägg 42 av 100 i #Blogg100 2017
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar