27 december 2017

kryddiga mandlar dök upp på godisfatet

Årets hemgjorda julgodis bestod av gamla favoriter som lakritsfudge, tomtefudge, ischoklad, knäck och calvadostryffel. Och en helt ny bekantskap, kryddiga mandlar som påminner om de som säljs utanför Olde Hansa i Tallinn. Detta godis är Eriks favorit och han har länge önskat att vi skulle göra dem. Så jag googlade och vi jämkade ihop några recept och smakade oss fram. Det blev väldigt gott, och kom på andra plats i julgodistävlingen. Vinnaren i år var tomtefudgen, som fått lite extra färg och några droppar jordgubbsessens.


ERIKS OLDE HANSA MANDLAR

0,75 dl florsocker
1 tsk kanel
1 tsk torkad ingefära
1 krm mald nejlika
1 krm riven muskot
1 krm mald kardemumma
1 krm salt 
1 äggvita
2 msk vatten
200 g mandlar

Blanda socker, kryddor och salt i en skål. Tillsätt lätt vispad äggvita och vatten. Rör ner mandeln och blanda väl, så att mandlarna är jämnt täckta med sockerblandning.

Häll mandlar på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.

Rosta mandlarna i ugnen i 150 grader, i ca 30 minuter tills mandlarna är krispiga och bruna. Vänd mandlarna ett par gånger i början så att de inte klibbar fast i bakpappret eller varandra. Vänd sedan var femte minut.

Låt svalna innan du äter!

24 december 2017

julens godaste gröt

GOD JUL!

En av mina jultraditioner är att inleda julen med julgröt och en skinkmacka. Och gärna dricka julmust till. Den 23/12 gör jag en stor gryta julgröt, som sen även kan bli flera frukostar och den juligaste efterrätten av dem alla Ris a la Malta.


UGNSKOKT JULGRÖT

3 dl rundkornigt ris
6 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 kanelstång
1 l mjölk
1 dl vispgrädde

Koka upp risgryn, vatten, salt, socker och kanel i en stor kastrull. Sjud under lock ca 10 min, tills riset blir mjukt. Häll mjölk och grädde i kastrullen och låt det långsamt sjuda upp. Rör om under tiden. Ställ in grytan i ugnen (150°) på nedersta falsen med locket på. Låt stå minst 1,5 timme. 

(Gröten kan, om den inte ska ätas direkt, kylas och sedan värmas i mikrovågsugn.)


RIS A LA MALTA

4 dl risgrynsgröt
2 dl vispgrädde
vaniljsocker
socker
mandel

Vispa grädden och blanda med risgrynsgröt. Smaka av med socker och vaniljsocker. Om man vill kan man hacka i lite mandel. Servera med apelsinklyftor, körsbärssås eller min favorit hallonsylt.

23 december 2017

julig marmelad

Dan före dopparedan...

Idag har jag kokat marmelad på blodgrape och mandariner som höll på att förfaras i fruktkorgen. Bra sätt att ta hand om citrus som inte har gått åt, och jag blandar gärna grape och småcitrus. Sötman och beskan blir en bra kombo. I den här marmeladen bröt jag även av med en skvätt whisky.


CITRUSMARMELAD

1 kg citrus 
5 dl vatten. 
1 kg syltsocker
0,5 dl whisky

Skala citrusfrukterna. Skär fruktköttet i småbitar. Finstrimla en del av skalet. Ju mer skal man har i, desto beskare blir det. Lägg allt i en stor kastrull och häll på vatten. Koka 15 min. Tillsätt syltsockret och rör runt ordentligt, så det smälter. Koka 5 min. Tillsätt whisky. Häll upp på varma burkar.

För övrigt har jag tagit det lugnt idag, fixat julblommor på Hötorget, köpt den sista julklappen och sjungit julsånger. Pappas gamla kollega Gary Graden hade allsång i Storkyrkan. Han har även kört det på Stockholms centralstation (som i år har filmats för svt).


Jag fick sjunga favoriter som Sibelius julvisa, White Christmas och Halleluja-kören av Händel. Kul och mäktigt på samma gång.

Let the Holidays begin!

21 december 2017

årets julmiddag

I lördags hade jag årets julmiddag. Det är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1994, och ett knytkalas i Solna vid juletid. Sen dess har det varit stora och små middagar, förstärkt glögg eller nått liknande varje år. Vissa i gänget har varit i stort sett varje år, tror Cor är den som har flest samlade år förutom jag själv då...


Årets middag bjöd på nya och gamla rätter, och tre av de mest uppskattade finns inte på bloggen, så här kommer lite julmatsrecept!


GREMOLATASILL

1 förp 5-minuterssill 
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
Strimlat skal från 2 st citroner
1 dl hackad kruspersilja
2 pressade vitlöksklyftor.

salt, peppar, citronsaft

Häll av sillagen. Blanda ihop såsen. Rör ner sillbitarna. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron. Låt stå några timmar och dra, gärna över natt.


ESTNISK SVAMPSALLAD

4 dl svamp (t ex skogschampinjoner)
2 dl gräddfil (eller smetana)
3-4 msk hackad dill
flingsalt
svartpeppar

Hacka och stek svamp i smör. Blanda den avsvalnade svampen med gräddfil (original är det smetana). Hacka dill och blanda ner. Smaka av med ordentligt med flingsalt och lite svartpeppar.
Blir godare av att stå ett dygn.


SENAPSRÖRA TILL LAX

1 del dillfri hovmästarsås 
1 del crème fraiche
sambal oelek

Gör hovmästarsås, men uteslut dillen. Blanda med lika del crème fraiche och smaka av med lite sambal oelek.

Här är hela listan på mat:

JULMIDDAG 2017

Skinka ugnsbakad i 125 graders ugn till 70 grader.
Senap&Äpplemos

Estnisk svampsallad
Grönkålssallad med ost

Glöggsill
Gremolatasill
Citronanjovisröra 
Kokt potatis

Gingravad lax 
Salami
Gotlandslimpa
Vitt bröd från bageri Bonne Femme

Luccebullar 
Rosendalspepparkakor
Knäck
Chokladlakritsfudge
Calvadostryffel
Skumtomtar