29 februari 2020

hotellpicnic en toppenuppfinning

I vår familj har vi alltid gillat hotellpicnicar. Både för att det är onödigt dyrt att äta alla måltider på restaurang och för att det är så himla kul att botanisera i mataffärer och på marknader. Om man som jag, nu är i London med ett npf-barn är det inte bara kul utan livsnödvändigt. Den energin som går åt på restaurang är stor, och dessutom behövs hotellpauser för att orka andra roliga saker. 

I England är det ju dessutom busenkelt. I alla mataffärer finns hyllor med trekantsmackor, snacks, burkar med frukt och grönsaker i bitar. Min absoluta favorit är Marks&Specer Food, men det finns ju flera bra matkedjor. Dessutom finns den vanliga snabbmaten. Erik hittade nya favoriter på McDonalds runt knuten från hotellet. En annan bra sak är att det nästan alltid finns vattenkokare på rummet, med te, kaffe och choklad. Toppenbra för lugnt eftermiddagsfika med bakelse från caféet på hörnet.


Fler saker som slagit mig på den här Londonresan med ett barn som har både ADHD och AST är hur stressig miljön kan vara, och hur lätt det går att avhjälpa. Vi har skippat tunnelbanan så långt det gått, och använt den fantastiska appen "London Transport" från Transit Now och hela tiden letat upp röda bussar. Där har vi satt oss uppe, och Erik har haft hörlurar på. Han har kunnat skärma av, men ändå kunnat titta ut på staden. Toppen! Ett tips för barnfamiljer är att gå med sina Oyster Visitor card till ett av London Transport Informationsställen och göra om de som behövs till ungdomskort. Det går inte att köpa så, måste fixas där, och går att göra så för upp till 14 dagar. Ger halva priset på resorna.


Ett annan toppensak var audioguiderna. Bästa grejen på museer. Erik kunde gå i egen takt, helt inne i sin egen värld. Hans engelska räckte mycket väl till, och jag var imponerad över hur bra inlästa de var. Tyvärr är det inte alltid audioguiden har externa hörlurar, utan man ska hålla den vid örat när man lyssnar. Men alla vi råkade på hade även en hörlursingång för egna lurar!


Som sagt, trekantsmackorna i London är fantastiska. Inte bara slabbiga röror eller BLT som här, utan med ost och relish, skinka och stark senap, rökt kyckling, skivat ägg och bacon och många fler. Och min absoluta favorit är Ploughman's lunch. Denna klassiska kalla lunchtallrik med bitar av ost, några brödskivor, pickles, skivad lök och äpple funkar ju utmärkt att göra som en sandwich istället. Gärna med rökt skinka också. Jag tycker att det blir lite mycket med rå lök, så jag har lite senap för sting och pickles eller chutney med lök i.


TREKANTSMACKA PLOUGHMAN

toastbröd
majonnäs
senap
syrligt äpple
ost
(rökt skinka)
lökchutney/pickles
ruccola eller sallad

Blanda majonnäs med senap och bred på 2 skivor toast. Skiva äpplet i tunna skivor. Lägg på ost, äpple och relish/pickles, även skinka om du inte vill ha den vegetarisk. Toppa med ruccola/sallad och lägg ihop bröden. Skär i trekanter.


PLOUGHMAN’S PICKLES

1 dl tamarindpasta
2 dl varmt vatten
7,5 dl äppelcidervinäger
4 dl socker
16 färska dadlar, hackade
1 stort rött äpple, skalat och hackat
1 msk salt
4 vitlöksklyftor hackade
2 grovhackade rödlökar 
9 dl tärnade blandade grönsaker
exempelvis: morötter, blomkål, 
zuccini, stjälkselleri, palsternacka

Börja med att hacka och tärna alla grönsaker och frukter. Rör ut tamarindpastan med vatten i en tjockbottnad kastrull och låt stå i 10 minuter. Blanda ner vinäger, socker, dadlarna, äpplet, salt och vitlöken. Koka upp och sjud sen utan lock i c:a 30 minuter. Mosa frukten efter hand med en potatisstamp. När volymen har halverats och konsistensen är sirapslik, stäng av spisen. Rör ner rödlöken och grönsakerna och rör om så att allt blir täckt av vätskan. Lägg på locket och låt stå en timme.

Förvara de picklade grönsakerna i kylskåp upp till 3 månader.

Inga kommentarer: