Kollegan Helena är precis hemkommen från Amalfikusten och har pratat lyriskt om Italien några dagar. Själv är jag mer sugen på att åka till den Liguriska kusten och besöka Cinque Terre (som syns på bilden) och äta deras goda mat.
Men då får man stilla suget och köpa små liguriska oliver hos Pallas delikatesser i Hötorgshallen och göra denna goda inläggning.
Förut sålde Pallas oliverna i en liknande inläggning, men tydligen var efterfrågan för liten, för den har försvunnit. Så jag har provat mig fram till den här. Jag köper otroligt goda gröna russin hos Pierias Livs, även de i Hötorgshallen. Man kan också använda osvavlade sultanrussin.
INLAGDA LIGURISKA OLIVER
2 dl liguriska oliver med kärnor
färsk eller torkad rosmarin
2 skivade vitlöksklyftor
1 dl gröna russin
1 torkad hackad liten chilli (typ peperoncini)
1 msk balsamvinäger
havssalt & krossad svartpeppar
god olivolja
Lägg i oliverna i en skål. Lägg i vitlöken, russin och chillifrukten.
Dela rosmarinkvistarna i mindre bitar eller smula den torkade rosmarinen och lägg i. Häll på balsamvinäger och smaka av med lite salt & peppar. Häll på olivolja tills den täcker oliverna. Låt det stå i minst 1-2 dagar.
Russinen går förståss också att äta och det söta och salta passar så bra ihop!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar