8 november 2008

lyxweekend i roslagen

Idag har vi åkt till Skebo Herrgård för en lyxhelg. Vi skall fira Magnus födelsedag med ett barnfritt dygn, barnens farfar är hos oss i Stockholm och tar hand om dom.Efter en och en halv timmes körning i ett dimmigt grått Uppland kom vi fram till Skebobruk. Det ligger i närheten av Hallstavik och Norrtälje och var ett av de stora vallonbruken på 1700-talet. Idag finns det inte kvar så mycket av bruket, mer än gjuteriet och herrgården. Herrgården har en ekologisk profil och ägarna driver förutom den, även ett ekologiskt lantbruk.

Interiörbilderna är hämtade från Skebo Herrgårds fina webbplatsVi började med att äta ekologiska charkuterier och dessertostar med tillbehör och drack ett fylligt portvin i den här fina salongen. Sofforna var stora och generösa och vi satt uppkrupna där ett bra tag och lät oss väl smaka. Vi fick bra kontakt med bartendern som sen skulle visa sig vara vår servitör/sommelier vid middagen.Efter en promenad i omgivningarna, softade vi på rummet, drack skumpa och åt chokladpraliner. Vårt rum hette Agneta Fältskog, för tydligen var Skebo Herrgård på 70-talet hälsohem, där en massa kändisar tog in och nu är rummen uppkallade efter dem. Vi hann också med en eftermiddagslur, vilken lyx!Kl 20 gick uppklädda och fina till matsalen för helgens höjdpunkt, en sexrätters avsmakningsmenu med tillhörande vinpaket. Dessutom bjöd köket på en liten amuse bouche och en kula sorbet innan efterrätterna. De olika rätterna och vinerna ser ni i menun nedan (klicka på den, så blir den större och tydligare).Maten var helt fantastisk och vi blev proffsigt guidade genom menu och vinval av vår trevlige servitör och satt i över fyra timmar och åt. Allt var naturligtvis inte toppklass, men tillräckligt mycket för att det är svårt att peka ut vad som var godast. Men vi gjorde i alla fall varsin 5-i-topp med fyra mathöjdpunkter och ett vin.

Malenas 5-i-topp:
Kålsoppa med tryffel
Fasanlår med gremolata
Lammfilé med harissa
Honungs- och lagerbladssorbet
Montes Pinot Noir

Magnus 5-i-topp:
Ängssyrasorbet
Lättrökta paranötter
Fasankorv med tryffel
Friterad broccoli med harissa
Chateau Palmer Alter EgoJag var lite diffus i kanterna när vi gick till rummet, men så här suddig var jag inte, det skyller jag på Magnus mobilkamera...

SKÅL!!!

1 kommentar:

Anonym sa...

En eftermiddagslur?! Är det det ni lyxar till det med när ni är barnfria på romantisk herrgård?
eller var det en snygg omskrivning;)
/Åsa