Idag fick Klara boken Julgodis skriven av Johanna Westman, den verkar jättebra med många skojiga recept. Undrar vad årets favorit ska bli? Kanske denna eftersom jag gillar förlagan, från Chokladfabriken så mycket...
JOHANNAS LAKRITSKOLA
Ingredienser (c:a 60 st)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Ingredienser (c:a 60 st)
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Gör så här:
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 120-125 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Receptet är hämtat från Recept.nu, en väldigt bra receptsajt!
Bilderna på de kreativa kolainslagningarna kommer från Tasteline, även det en urbra receptsajt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar