1 oktober 2011

frimärkesresa

Idag skulle min morfars bror Heinrich Mark ha fyllt 100 år. Han var Estlands sista president i exil och har därför hedrats med ett frimärke av Eesti post.


Jag, mamma Mai, min bror Jakob och Heinrich son Peeter åkte till Tallinn för att vara med på en cermoni hos premiärministern. Det var väldigt högtidligt och trevligt. Här syns jag tillsammans med Heinrich på tavla och frimärke.


Varje gång jag är i Estland handlar jag alltid med mig en massa matsouvenirer. Och framför allt det supergoda lite ljusare brödet Peenleib (finbröd) och de fruktiga starkvinerna från Põltsamaa. Den här gången handlade jag det i en av de fina hantverksaffärerna som dykt upp i Gamla stan.

Här kan du hitta en massa bra adresser till dem!


Men eftersom jag inte åker till Estland så ofta, har jag nu som höstprojekt att lära mig baka detta utmärkta surdegsbröd själv. Jag hittat ett bra recept på nätet som jag skall försöka mig på!

Uppdatering Dec 2011 - Nu har jag provat receptet, och det funkade utmärkt! Jag fick till ett supergott autentiskt bröd på första försöket. (Jag startade tis kväll, satte deg ons kväll och bakade ut fre kväll.)

PEENLEIB

Dag 1, surdegsstart:
2 dl rågmjöl
2 dl vatten
1/2 tsk socker
1/2 tsk jäst
1/2 msk filmjölk

Blanda mjölet med vattnet, 42 grader, sockret, jästen och filmjölken. Låt degen stå på ett varmt ställe och rör om då och då. Efter ett dygn har degen blivit sur.

Dag 2, degen:
5+3 dl rågsikt
7 dl vatten
1 dl filmjölk
surdeg

Blanda 5 dl rågsikt med 7 dl kokhett vatten. Arbeta kraftigt i maskin tills degen blir slät och ljus. När degen blivit ljummen så tillsätter man surdegen och ljummen filmjölk (som ska ha rumstemperatur - annars kommer inte syrningen igång). Tillsätt 3 dl rågsikt. Kör med degkrokarna tills det blir luftbubblor i degen.

Släta till degen och täck bunken med en bakduk. Nu ska degen stå och surna i 23-25 graders värme i 2-3 dagar. Konsistensen är som tjock sockerkakssmet och utsöndrar en tydlig finkel/alkoholdoft. Rör om ett par gånger per dag för att få jäsprocessen att arbeta.

Dag fyra:
Surdeg
2 tsk salt
1 msk kummin
0,75 dl socker
saft från en citron
Rågsikt, 5-13 dl

Blanda ner salt, kummin, socker och citronsaft i surdegen. Och tillsätt sedan lagom mycket rågsikt. Det kan vara 5 dl eller upp till 13 dl. Tillsätt lite i taget. Ta upp på bakbord när den blivit hanterlig så det inte blir för mycket. Knåda för hand så degen blir smidig. Låt degen jäsa på bänk under handduk 2 till 4 timmar.
Hantera degen försiktigt och dela i tre delar. Knåda inte utan försök behålla degen porös. Forma degen till 2-3 limpor. Låt limporna jäsa på plåt till dubbel storlek.

Grädda 20 minuter i 190 grader. Därefter minskas värmen till 175 grader och gräddas färdigt, cirka 40-50 minuter. Använd en digital termometer och se att brödet är 98 grader. Gräddningstiden är kortare om bröden blivit plattare eller något längre om de är högre.

Låt svalna inlindat i bakdukar. Har mognat efter ett dygn.


Inga kommentarer: