2 mars 2012

sportlov del 1 - snöfort och storpirog


Idag har vi sportlov! Vi åkte ut till stugan utanför Uppsala i går kväll för att få lite snö och is. I Stockholm finns ju nästan inget kvar...

Vi har tagit en promenad på isen på vår sjö Trehörningen, fikat ute på altanen i solen och byggt ett snöfort. Min mamma och pappa är också här, så det är lite av en storfamilj över det hela. Då passar det bra med enkel matlagning. Dagens lunch blev en allt-i-ett-rätt, köttfärsrulle. En gammal favorit som alla uppskattade. Jag kan tipsa om att denna rätt funkar finfint i matlådan, om man får något över!



KÖTTFÄRSRULLE

Deg:
6 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 tsk Curry
3 msk Olja
2 dl Vatten
1 Ägg

Fyllning:
300 g Nötfärs
1 Gul lök
2 Morötter
250 g Vitkål
2 msk Smör
2 Vitlöksklyfta
Svartpeppar
1 krm kardemumma
1 msk Senap
1 msk Soja
1 msk grönsaksfond
1 dl Vatten
Salt o peppar

Skala lök och morötter, finhacka löken, grovriv morötterna och finstrimla vitkålen. Låt fettet bli ljusbrunt i en gryta. Stek köttfärsen under omrörning tills den är jämt stekt. Lägg i lök och morötter och fräs med. Tillsätt sedan vitkål, pressad vitlök, övriga kryddor, fond och vatten och rör om. Koka utan lock på svag värme tills grönsakerna är nätt och jämt mjuka, ca 10 minuter. Smaka av.

Mät upp alla ingredienserna till degen i en skål. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut degen till en platta, ca 30x40 cm. Tag ev undan lite av degen till garnering. Lägg fyllning på mitten. Fukta kanterna på degen med uppvispat ägg. Vik upp degen runt fyllningen med kanterna lite omlott, tryck ihop den. Försök att inte ha för mycket deg omlott, för då blir det för degigt. Lägg rullen med skarven nedåt på en plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter, 200-225°.

Servera gärna med en tomatsallad.

Inga kommentarer: