20 maj 2012

45 år som präst

Idag var det 45 år sen min pappa prästvigdes. Han är numera pensionär men leder fortfarande en del gudstjänster. Tex dagens gudstjänst i S:t Sigfrids kyrka. Efteråt var det enkelt mingel med mat, vin, kaffe och några kakor. Det kom förutom församlingen både prästkollegor och lite släktingar.


Mamma hade konsulterat mig gällande mat till minglet. Vi mindes båda en kycklingsallad från Allt om Mat på 90-talet. Jag googlade och hittade receptet och mamma lagade. Fast hon uteslöt pajskalet och serverade blandad grönsallad, hembakt bröd och ostar till.


KYCKLINGPYRAMID

Ingredienser
Pajdeg
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 msk kallt vatten.
 0,5 tsk stött kummin

Fyllning
1 stor lök
150 g färska champinjoner
1 dl sherry
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
0,5 tsk italiensk örtkrydda
2 krm sambal oelek eller tabasco
2 tsk salt
1 grillad kyckling
1 1/2 röd paprika
1/2 medelstort blekselleristånd

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform och ställ den kallt i kylen att vila ca 30 min. Hacka löken och klyfta champinjonerna. Koka de i sherryn i ca 4 minuter. Blanda i creme fraiche, tomatpuré, senap, italiensk salladskrydda, sambal oelek och salt. Bena ur och skär kycklingköttet i mindre bitar. Skär paprikan och bleksellerin i små bitar. Blanda ner allt i lök- och champinjonröran.
Sätt in pajskalet i ugnen (200 grader) ca 10-15 minuter tills den har fått en fin gyllenbrun färg. När pajen skall serveras läggs fyllningen i pajskalet.

Matbilden är lånad från utmärkta bloggen matkonster och livsmönster, där jag återfann receptet, eftersom jag glömde fotografera buffén.

1 kommentar:

BP sa...

Mingel efter kyrkobesök med vin!!! Så var det då inte på min tid kan jag säga. Hade jag vetat att det är så lyxigt nu hade jag nog inte gått ur kyrkan;-)

Å enkel mat sa du - lyxmat skulle jag kalla det för. Himla kul faktiskt!