25 maj 2012

eriks favoritmacka

Erik är en stor älskare av mackor. Särskilt såna där Pågens vetekakor eller polarbröd. I min strävan att laga, baka och koka själv har jag nu letat upp diverse recept på nätet och bakat mig fram till ett recept som Erik gillar.VETEKAKOR 

16 st

0,25 pkt jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1,5 tsk salt
4 msk ljus sirap
1 dl havregryn

2 dl rågsikt
1 tsk hjorthornssalt
7-8 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i matberedarens bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Häll över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sirap, salt, havregryn, rågsikt och hjorthornssalt. Rör lite. Blanda i det mesta av mjölet. Kör matberedaren tills degen släpper från bunkens kanter och det syns fina glutentrådar. Strö lite mjöl över och låt jäsa i 2 timmar. När jästiden nästan är slut sätt på ugnen på 275 grader och stoppa in några plåtar. Ta upp degen på bakbordet och knåda in resten av mjölet så det blir en smidig deg. Dela upp i 16 delar. Forma och kavla ut dem till runda kakor, c:a 15 cm i diameter. Lägg de på heta plåtar och nagga dem ordentligt precis innan de stoppas in i ugnen. Grädda 5 min.
Lägg kakorna ovanpå varandra på ett galler och svep dem med bakdukar. När de har svalnat, förpacka dem i plastpåsar, så håller de sig mjuka och saftiga.


Inga kommentarer: