24 december 2013

god jul

GOD JUL 2013!!!

Idag har vi hunnit med julfrukost med jul-LEGO, krubbgudstjänst i Markuskyrkan, jullunch med mina föräldrar, kaffekalas framför Kalle Anka, liten julklappsutdelning med dem innan de gick hem och sen en kvällsmacka framför Karl Bertil. Vår egen julklappsutdelning spar vi till i morgon bitti. Det är så skönt att sprida ut klapparna.


Det är jag och Magnus som lagar det mesta av julmaten på julafton, men några saker gör alltid mamma och pappa: sherrysill, gravad lax, estnisk rosolje, leverpastej, farmors rågbröd och 2 andra sorters bröd. Och förståss kakor. Alla de där sorterna som måste finnas klenäter, ökensand, nötkakor, kokoskakor, maränger, pepparkakor, fruktkaka och saffransbullar


En av de saker jag tycker skall finnas på julbordet är Mammas sherrysill. Det är egentligen ett recept från Bonniers kokbok, men eftersom min mamma alltid gör denna sill kallas den så hos oss. Den är inte så söt som många av de svenska sillsorterna, och det gillade hennes estniska familj och införlivade den på sitt julbord.


MAMMAS SHERRYSILL

300 g matjesfiléer

1 rödlök
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn

1,5 dl tomatjuice
0,5 dl rapsolja
0,25 dl ättika 12%
0,75 dl socker
3 msk sherry

Skär matjesfiléerna i bitar om du köpt hela. Hacka rödlöken och krossa kryddpepparen. Blanda ihop såsen, rör tills sockret löst sig. Lägg i matjessill, lagerblad, kryddpeppar och rödlök. Låt sillen stå och dra i kylskåp minst ett dygn innan den serveras.

(Bilden är fotad ur mitt gamla exemplar av Bonniers kokbok, som jag fick när jag flyttade hemifrån.)

22 december 2013

julmiddagsfavoriter

De mest önskade recepten (på nykomlingar) från gårdagens julmiddag blev dillsillen, inkokta laxen och grönkålssalladen. Så här kommer dom, som ett tillskott till mina julrecept.


Det här är ett fotomontage av julaftons julbord, som jag lagt till i det här blogginlägget 25/12, för jag tyckte att det passade in, eftersom en hel del av rätterna var desamma som på julmiddagen.


INKOKT LAX

400 g benfri laxrygg

Lag
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 gul lök
0,5 morot

Klyfta löken och skiva moroten i tjocka skivor. Blanda allt till lagen och koka upp. Låt den svalna till fingervarmt. Skär laxen i 12 fina bitar (cirka 30 gram per bit). Slå lagen i en ugnsfast form och lägg ner laxbitarna. Lagen ska täcka fisken, gör den inte det så välj en mindre form eller gör mer lag. Täck formen med plastfolie och baka i ugnen i 65 grader till 43 graders innertemperatur, cirka 40 minuter.
Kyl formen snabbt genom att ställa den i vattenbad med isbitar eller på en kall, blöt kökshandduk. Låt sedan laxen ligga i lagen minst 6 timmar. Servera gärna med pepparotsgräddfil.



DILLSILL

460 g 5-minuterssill
1 liten gul lök
2 dl crème fraiche
0,5 dl hackad färsk dill
2 krm svartpeppar
1 tsk vit balsamvinäger

Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Skala och finhacka löken. Blanda samman ingredienserna. Låt gärna stå någon timme i kylen.


GRÖNKÅLSSALLAD MED OSTDRESSING

4 grönkålsblad 
1 rött äpple
250 g körsbärstomater
1 stor morot

Dressing
2 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta
1 msk  crème fraiche
0,5 st  citron, saften
1,5 dl  olivolja
1 dl  prästost, riven

Skär loss grönkålen från mittsträngen. Koka upp vatten med lite salt och förväll kålen i någon minut, häll av och skölj i kallt vatten. Torka i handduk. Hacka grönkålen fint. Mosa sardellerna och pressa vitlöken. Blanda detta med crème fraiche. Rör i citronsaften. Vispa långsamt ner oljan till en tjock sås. Rör i den rivna osten. Skär äpplet i små bitar, halvera tomaterna och skiva moroten tunt. Blanda ihop grönkål, äpple, tomater och morot. Häll över dressingen och vänd runt salladen. 

Recepten innan mina omarbetningar kommer ursprungligen från Arla, Ica-kuriren och Tasteline. Även de två bilderna är lånade därifrån, eftersom jag som vanligt glömde fota...

21 december 2013

julmiddag 2013


I dag var det dax för den årliga julmiddagen med kompisgänget. Det är en tradition som pågått i lite olika skepnader i snart 20 års tid. Numera är det jag och Magnus som lagar maten och så delar vi allihop på kostnader och dryckesinköp. I traditionen ingår också att det måste sjungas en massa snapsvisor till julmaten! Så här såg årets buffé ut:

JULMIDDAG 2013

Glögg med pepparkakor

*****

Dillsill
Flädersill
Senapsgravad strömming
Inkokt lax med pepparrotsgräddfil
Kokt potatis
Skinka med senap och hemgjort äppelmos
Glögglaserade revbensspjäll
Leverpastej med cumberlandsås
Grönkålssallad med prästostdressing
Saffranskokt fänkål
Köttbullar
Julkorv
Finsk kålrotslåda
Janssons frestelse
Brunkål
Gotlandslimpa
Eesti peenleib
Knäckebröd
Färskost
Gorgonzola
Cheddarost

*****

Kaffe och te med saffransbullar
Jordnötsfudge
Knäck
Chokladkola
Skumtomtar
Mandariner


Här är några ganska suddiga bilder som Markus tog med sin mobil. Men vi ser i alla fall väldigt glada och mätta ut! Det här är en härlig tradition som gärna får fortsätta 20 år till.


Några av årets nykomlingar kommer på bloggen i morgon. Och leverpastejen, cumberlandsåsen, revbensspjällen, äppelmoset, julkorven, kålrotslådan, brunkålen, estniska finbrödet, gotlandslimpan, färskosten, knäcken, kolan och fudgen finns redan här.

14 december 2013

egen julkorv i luciatider

Vissa saker har jag länge tänkt prova på. Göra egen julkorv är en sån sak. Det borde bli så mycket godare än köpekorven, och så vet man precis vad som är i den. Så i år tog jag hjälp av Johan Hedberg och gjorde min egen korv. Det var mycket lättare än jag trott. Så nu blir det definitivt egen julkorv på framtida julbord.


JOHANS JULKORV

1 kilo fläskfärs
1,5 tsk nymald vitpeppar
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
1,5 tsk mortlad kryddpeppar
1,5 msk salt
1,5 tsk strösocker
0,5 dl potatismjöl
3-4 dl iskallt vatten
3 meter fjälster

Lägg fjälstret i vatten och skölj det väl. Spola ur det inuti. Blanda alla torra ingredienser väl. Blanda kryddor och fläskfärs. Tillsätt 3 dl vatten. Arbeta ihop smeten och känns den inte tillräckligt lös fortsätter man späda. Det ska bli en smet, dock inte rinnande. Trä upp fjälstret på korvhornet och stoppa korven utan att den blir för hårt. Snöra av lämpliga längder antingen under tiden som man stoppar eller efteråt. Vid tillagning sticker man små hål på korven och lägger den i sjudande vatten (inte kokande) med några lagerblad och kryddpepparkorn, i c:a 15 minuter. Den kan frysas okokt och kokas när det är dax att servera.

Originalreceptet och praktiska tips hittar ni hos Matgeek. Jag tyckte att det möjligen var lite för torrt, så nästa år tror jag att jag mal ner lite späck också.


Här är en bild från julaftons julbord som är tillagd i det är blogginlägget 25/12, för att visa på hur vi serverade julkorven skivad i dopp-i-grytan. En tradition i Magnus familj, där den är tillbehör till den obligatoriska finska kålrotslådan.

Jag har hittat på en egen variant av kålrotslåda, inspirerad av ett antal recept som jag hittade på webben. Och den blev så god! Den är lite mer som en rotmoslåda, alltså med mer smak och färg än den klassiska lådan.

FINSK KÅLROTSLÅDA

500 g kålrot
100 g rotselleri
400 g morot
1 l buljong
1 dl creme fraiche
1 ägg
2 msk sirap
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk riven muskot
0,5 dl ströbröd

Skär rotfrukterna i grova bitar. Koka dem mjuka i buljong. Häll av spadet (kan sparas till soppa). Mosa till mos med elvisp eller potatisstamp. Blanda i creme fraiche, ägg, sirap, salt, peppar och muskot. Bred ut moset i en smord ugnsform. Strö ströbröd över. Gratinera i ugn 30 minuter i 175 grader.



Eftersom det är Luciatider, kommer en bild på årets Luciatåg hemma hos oss! Mina barn gillar att vara okonventionella.

10 december 2013

snart julmat...

Här på bloggen är det just nu lite låg aktivitet. Livet tar lite för mycket tid i december. Men snart kommer årets julmatsinlägg och då ses vi igen. Trevlig advent under tiden!