20 oktober 2017

scoutläger med god mat

I augusti var jag och barnen på det stora nationella scoutlägret #Jamboree17. Det hölls på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Vi och 1000 andra scouter åkte ett chartrat tåg dit och hem. Det var kul men lite jobbigt eftersom resan blev lång. Vi var inte högst prioriterade precis…


Vi delade lägerområde med Bagarmossen och kallade det Camp Kärr-Mossen. Vår portal var ståtlig och vi hade en av lägrets högsta flaggstänger. Precis som vi sjöng i Frida Braxells Jamboree-låt!



På hela jamboreen var det c:a 11000 scouter, uppdelat i fyra hoods. Dagsprogrammen var åldersindelade och jag hängde mest i Upptäckarhubben med våra upptäckare eftersom jag var ”vikarierande upptäckarledare” på detta läger. Erik hängde med mej, medans Klara befann sig i äventyrarhubben.


En del arrangemang var gemensamma för alla, invigning, avslutning och lägerbål. Dessutom hade vi en del aktiviteter i vårt eget lilla lägerområde. Vädret var toppen och det var shortsväder nästan varje dag. Tyvärr var kvällarna inte så varma, men vi slapp nästan helt regn.


För maten stod en av våra scoutledare Arvid, som är precis nyutbildad kock, tillsammans med ledare, föräldrar och roverscouter. Maten hämtades ut i en stor matutlämning och var samma för alla. Varierat och gott är mitt omdöme.



Dock fick jag några favoriter under veckan och har sparat några av dem (och modifierat lite). Fetaostsallad, köttgryta och potatis- och kasslersallad. Alla recept är beräknade för 10 personer, vilket ju är en bra utgångspunkt vid scoutläger.


POTATIS- OCH KASSLERSALLAD

2 kg potatis
2 rödlökar
3 gula paprikor
3 stora morötter
7 tomater
1,3 kg kassler
3 dl urkärnade gröna oliver

Sås
2 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
2,5 krm peppar
1 tsk socker
1 dl rapsolja
2 msk vatten

Skala, tärna och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och låt den svalna.

Hacka löken. Strimla paprikan och riv morötterna på den grova sidan (eller skiva dem). Skär tomaterna i bitar. Strimla kasslern och halvera oliverna.

Vispa samman alla ingredienserna till såsen.

Lägg potatisen, kasslern och grönsakerna i en skål. Häll på såsen och blanda försiktigt.


KÖTTGRYTA

1,4 kg fläskfilé
2 gula lökar
250 g champinjoner
700 g majs
3 dl matlagningsgrädde
3,5 tsk köttfond
6 dl vatten
2 tsk timjan
Salt och peppar
Rapsolja

2 kg potatis

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Skär fläskfilén i skivor och stek dem. Hacka lök, skiva champinjoner och fräs dem några minuter med fläskfilén och timjan. Häll över allt i en gryta och häll på majs, matlagningsgrädde, vatten och köttfond. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.


COUSCOUSSALLAD MED FETAOST

0,5 kg Stor Couscous (Moghrabiah)
2 tärningar grönsaksbuljong
10 ägg
2 rödlökar
7 tomater
1 knippe persilja
2 gurkor
600 g fetaost
3 dl soltorkade tomater i olja

Sås
1 l turkisk yoghurt
3-4 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Tillaga couscousen i grönsaksbuljong. Tid enl anvisningar på paketet (det är lite olika för olika märken). Koka äggen i 6 minuter. Låt svalna och dela sen i fyra klyftor. Hacka rödlök och persilja. Skär tomaterna och gurkan i småbitar. Häll av oljan från tomaterna, och strimla dem.

Blanda allt i en skål och smula ner fetaosten.

Blanda yoghurt och pressad vitlök till en sås, smaka av med salt och peppar. 


Här en blick in i vårt läger. Vi längtar redan till nästa Jamboree, som är beräknad till 2021!

3 oktober 2017

om erik får välja...

...blir det kyckling.

Erik svarar i stort sett alltid "Kyckling" på frågan om vad han vill ha till middag. Det är ingen speciell rätt, utan allt med kyckling funkar. Men om det är åt texmex-hållet är det förståss en bonus. Här kommer tre av hans specialare.


I förra veckan var vi på söndagsträning med Erik. Det var rustningsträning i Naginatan och efteråt belönade vi oss med kycklingvingar och sötpotatispommes.


Kycklingvingarna är rätt starka, men det gillar han. Sötpotatispommes har jag fortfarande inte fått kläm på, så det receptet får avvakta...


HETA KYCKLINGVINGAR

1,5 kg kycklingvingar
salt och peppar
2 msk olja

Glaze
4 msk smör
3 rivna vitlöksklyftor
1 mask riven färsk ingefära
3 msk sirap
4 msk sriracha (stark chilisås)
1 msk kinesisk soja
1 saften av en lime

Sätt ugnen på 200 grader. Vänd runt kycklingvingar med olja och krydda med salt och peppar. Sprid ut kycklingvingarna på en ugnsplåt och ställ in i ugnen i 35 minuter eller tills de är krispiga. Medan kyckling är i ugnen, förbered glazen.

I en en stekpanna med hög kant, smält smör på medelhög värme. När det börjar skumma, lägg i vitlök och ingefära. Låt steka i 1-2 minuter. Lägg i de återstående ingredienserna och låt koka upp. Koka i 2 minuter och ta sedan bort från värmen.

När kycklingvingarna är genomstekta, vänd ner dem i pannan med glaze och rör runt tills de är täckta. Lägg tillbaka på bakplåtarna och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter. Spar överbliven glaze i pannan och rör runt vingarna en gång till. Servera direkt eller låt svalna, de är goda även kalla.


En vardagsrätt hemma hos oss är kycklingfilé med bbqsås. Vi gör såsen själva för att det blir så mycket godare. Stek strimlad kyckling med såsen i en het panna. Till kycklingen funkar en potatissallad på kylskåpsrester alldeles utmärkt!

ERIKS BBQ-SÅS

1 vitlöksklyfta
1,4 dl ketchup/chillisås
2 msk råsocker
1 msk japansk soya
0,5 msk dijonsenap
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 msk torkad ingefära
0,5 tsk liquid smoke
1 tsk chipotlepasta
1 tsk mortlat spiskummin
1 tsk balsamicovinäger
salt och peppar

Hacka vitlöksklyftan fint. Blanda ihop ingredienserna och koka ihop 20 minuter. Rör runt så det inte bränner fast i botten. 


Den sista Erikfavoriten är kycklingburgare. Den görs med fördel på hönsfärs, för saftigare burgare, men det funkar fint med kycklingfärs. Erik vill bara ha ost på sina burgare, men jag och Klara tycker att en curryremoulad och ordentligt med sallad passar bra.

BEIJERS KYCKLINGBURGARE

500 g kycklingfärs/hönsfärs
1 ägg
1 msk dijonsenap
1 riven lök
1 msk torkad oregano
salt och peppar
Smör/olja att steka i

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Forma burgare och stek eller grilla dem tills de är färdiga inuti. Men var försiktig så de inte blir för torra.

2 oktober 2017

400 recept...

I helgen firade jag att det nu finns 400 recept på min blogg.

Jag uppdaterar bloggen med fruktansvärt ojämna tidsintervall. Och numera mest för att dokumentera bra recept, som i och för sig alltid förknippas med ett minne. För det är så det funkar för mig. Små minnesanteckningar som fyller på min cyberkokbok! Håll till godo, det lär komma ytterligare fragment från mitt liv framöver, och hoppas att fler har nytta och glädje av de medföljande recepten.


Naturligtvis var det fyrhundrade receptet ett proseccorecept. Jag skålade in helgen och hösten med en härlig höstmimosa, färgad som höstlöv, med bär från frysen eftersom de färska är slut...



HÖSTMIMOSA

1 dl socker
1 dl citronsaft
skal från en citron
1 dl frysta hallon

Prosecco

Koka upp socker, citronsaft och skal. Låt svalna. Sila bort citronskalet. Häll i hallon och mixa till puré. Häll i puré i glaset och späd med prosecco (1/3 puré och 2/3 prosecco).