29 januari 2018

mjölk och citroner

Citroner är något jag alltid har hemma. Och har man även en skvätt mjölk hemma kan man skapa en massa roliga produkter. Citronsaft reagerar nämligen med mjölk på ett utmärkt sätt. Det är roligt att laborera med och känna att man kan själv.


En av mina favoriter är ricotta. Det är busenkelt och blir klart billigare att göra själv. Men eftersom jag även har i lite grädde ökar priset något, men den får en så fin krämig konsistens. Passar t ex till hemgjord pasta och i efterrätter.


HEMGJORD RICOTTA

1 l mjölk
2 dl grädde
2 citroner, saften

Koka upp mjölk och grädde till 35 grader. Ta av från plattan och häll i citronsaft. Rör lite försiktigt tills det börjar flocka sig. Lägg en kökshandduk i ett durkslag och häll i vätskan. Låt stå en timme. Krama ur lite försiktigt då och låt stå ytterligare 15 minuter.


Av ricottan kan man göra en god röra som passar lika bra på en förrättscrostini som på frukostmackan, eller varför inte i en bakad potatis.


SYRLIG RICOTTACREME

2 dl ricotta
5 msk hackad basilika
1 vitlöksklyfta
Finrivet skal av en citron
1 msk citronsaft
Salt & peppar

Hacka basilika. Riv citron och vitlök. Blanda ihop allt och låt det stå en stund.


En av mina favoritdressingar är ranchdressing, men jag har inte tyckt att jag fått till den bra förrän jag hade i lite buttermilk. Det är en produkt som finns i många amerikanska recept. Buttermilk brukar översättas kärnmjölk och är en produkt som knappt finns i Sverige. Men man kan fuska lite och skapa en produkt som funkar som substitut. 

HEMGJORD BUTTERMILK

0,75 dl mjölk
1 tsk citronsaft

Blanda ihop mjölk och citronsaft. Rör ordentligt och låt stå 15 minuter.

MALENAS RANCHDRESSING

0,75 dl buttermilk
0,75 dl majonnäs
0,75 dl gräddfil
6 msk blandade hackade örter 
1 tsk dijonsenap
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
Salt & peppar

Hacka örter, jag brukar alltid ha gräslök och dill, men sen varierar jag med t ex mynta, persilja, dragon, oregano. Blanda ihop alla ingredienser. Låt gärna stå en stund i kylskåp för att få smakerna att sätta sig.

19 januari 2018

matglad ledarhelg

I helgen hade vi Kärrtorpsscouter ledarhelg. Det betyder planering, umgänge och god mat. I år lagade våra utmanarscouter all mat. Och det var en helt igenom vegetarisk helg. Så mycket god vegmat har jag inte ätit på länge.


Jag har sparat två recept som jag uppskattade extra mycket. Jag lägger ut recepten för 10 personer, för det är bra att ha till hands när man planerar för större grupper. Men det går naturligtvis att halvera dem för vardagsbruk.


LOTTAS BLÖTGRÖT

På kvällen:

5 dl havregryn
2,5 dl råg- eller vetekross
5 msk kruskakli
1,5 dl linfrö
2 dl blandad torkad frukt
1 dl rostade kokosflagor
1 l vatten

På morgonen:

3 dl vatten
salt

Hacka frukten om den är i för stora bitar. Blanda alla torra ingredienser och vatten. Låt stå över natt.

På morgonen blanda i vatten och salta efter smak (minst 1 tsk behövs). Koka ihop någon minut, behövs det mer vatten, späd till önskad konsistens. Servera med mjölk och äpplemos.

Tips: Det går förstås att byta ut frukten mot nötter eller frön, eller smaksätta med kanel eller kardemumma. Blötläggningen är för att få en trevlig konsistens och snabba på tillagningen på morgonen.


ANNORLUNDA PASTASALLAD

800 g pasta tex penne eller sedani
2 citroner
4 msk olivolja (gärna gräsig)
4 dl kalamataoliver 
500 g körsbärstomater
400 g paprika, grillad (färdig på burk)
100 g mandel
2 dl persilja
färsk timjan
salt och svartpeppar
parmesanost
ruccola

Rosta hel mandel i en torr och het stekpanna. Hacka den i mindre bitar, när den svalnat något. Koka pastan. Skölj och skala citronen men en potatisskalare, utan att det vita kommer med. Skär skalet i tunna strimlor. Dela tomaterna, häll av oljan från den grillade paprikan och strimla om det är för stora bitar. Hacka persilja och timjan. Blanda den nykokta pastan med olja, citronskal, oliver, tomat, persilja, timjan och paprika. Salta och peppra. Låt stå en stund så att smakerna blandas.

Servera med mandeln, hyvlad parmesanost och ruccola. Kan serveras ljummen eller kall.

1 januari 2018

nyår firades med ljuvlig risotto

GOTT NYTT ÅR!

I år firade jag nyårsafton hemma själv. Det var självvalt och jag myste med god mat, bubbel och teveserier. Barnen är i Småland och hälsar på sin släkt och jag kände att jag behövde en social paus. 


Min favoriträtt för ensamfirande på nyår är risotto. För två år sen gjorde jag en lyxig variant med gotländsk tryffel och i går blev det en räkvariant med gräslök och fänkål. Mums! Risotto är inte svårt att göra, det kräver bara tid vid spisen och omsorg om råvarorna. Rör om och håll koll hela tiden så blir den krämig och fin.


LYXIG RÄKRISOTTO

3 dl oskalade räkor
1 grönsaksbuljongtärning
1 liter vatten
0,5 dl olivolja
1 schalottenlök 
1 vitlöksklyfta 
0,5 fänkål
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
1 dl parmesanost 
1 msk smör
0,5 dl hackad gräslök
svartpeppar

Skala räkorna. Hacka lök, vitlök och fänkål. Blanda buljongtärningen med hett vatten och rör om väl, och håll varmt i en kastrull.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i räkskalen och låt stekas i ca 3-4 minuter. Ta bort räkskalen, sänk värmen och tillsätt lök, fänkål och vitlök. Låt svettas i olivoljan utan att de tar färg. Tillsätt riset, höj värmen en aning och låt fräsa i ytterligare någon minut tills riset känns lite torrare. 
Häll i vinet och låt koka tills det mesta av vinet ångat bort. Börja med att tillsätta ca 2 dl buljong, rör om hela tiden och sänk värmen. Så fort du märker att riset känns torrare och det mesta av vätskan har sugits upp av riset tillsätter du 1 dl i taget. 
Risotton ska sjuda och röras om ofta under tillsättning av buljong. När riset är mjukt men fortfarande har en liten kärna i mitten är den klar. Ta bort från värmen och tillsätt riven parmesanost, smör och smaka av med svartpeppar. Skär räkorna i mindre bitar och rör ner i risotton tillsammans med gräslök.