3 februari 2020

lillebrors blomkål

Min lilla sötnos håller på att bli stor. Han går på konfirmationsläsning och kämpar på i åttan i sin älskade Aspdammsskola. När han inte underhåller sin mamma med musikalsånger och filmquiz.


Han har det inte helt lätt med att syrran vill äta mer och mer vegetariskt, eftersom han är skeptisk till många grönsaker och tycker att protein nog ska vara animaliskt. Men är det varma grönsaksrätter så går det numera att få honom intresserad, för i hans värld är det viktigast att maten är varm.

Den här rätten som ursprungligen även den kommit från svt:s Timjan, tupp och tårta, har modifierats med mer bbq-sås och gjorts knaprigare. Och då utbrast Erik: "Den här skulle jag kunna äta varje dag!". Den behöver kompletteras med lite protein, så Erik fick en chorizo och Klara gjorde en chevrekräm (ungefär som i originalreceptet).


BBQ-BLOMKÅL 

1 blomkålshuvud
1 dl bbq-sås
1,5 dl ströbröd 
1,5 tsk salt 
100 g smör 
peppar

Dela blomkålen i två delar. Pensla blomkålen med bbq-sås. Blanda smör, ströbröd och salt till en deg som du täcker blomkålen med. 

Lägg kålen i en ugnsform och baka i ugn på 175 grader ca 30-40 minuter, kan ta längre tid om det är ett väldigt stort huvud. Känn efter med en kniv.

När blomkålen är klar, skär du upp den i mindre bitar och skedar över ev smör som är kvar i formen.  Smaka av med lite peppar.

KLARAS OSTKRÄM

1 dl chèvreost 
1 dl turkisk yoghurt
1 msk hackad koriander

Rör ihop chèvre, yoghurt och koriander till en kräm. Servera till blomkålen. Funkar även som dipp till grönsaker.

Inga kommentarer: