2 februari 2020

roliga saker i vår

Idag har jag och Klara ägnat oss åt två aktiviteter som vi bestämt oss för i vår. Mer vegetarisk matlagning och kurs i navigation.

Vi gjorde vår variant av de zuccinibiffar vi sett på tv-programmet "Timjan, tupp och tårta" och läste samtidigt våra läxor i den navigationskurs som vi går på. Det är en kurs som ger förarbevis och kustskepparexamen, anordnad av Vässarö/Stockholms scoutdistrikt.


KLARAS SÖNDAGSBIFFAR

2 mellanstora zuccini
4 salladslökar
1,5 dl örter (tex mynta, persilja, koriander)
1 lime (skalet)
2 ägg
1,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
100 g fetaost
salt och peppar

smör och olja 

Riv zuccini och lägg i durkslag. Salta och låt rinna av ett tag. Pressa ur så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna. Finhacka salladslök, örter och riv skalet på en lime.

Lägg alla ingredienser i en skål. Smula i fetaosten och blanda ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Eventuellt behöver du ha i mer mjöl om allt känns väldigt kladdigt, men var försiktig så det inte blir för torrt.

Hetta en klick smör och lite olja i en stekpanna och klicka ut smeten och platta till litegrann. Stek på medelvärme tills biffarna får fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.

Servera med en sallad, bröd och kanske lite mangosalsa.


Det här är en variant av de grekiska Kolokithokeftedes och de passar utmärkt att göra som småbiffar till en meze, eftersom de även är goda kalla. Här tillsammans med tsatsiki, melitzanosalata, grekisk sallad, bröd och kalamataoliver.

Inga kommentarer: