19 januari 2013

vintrig mat


Den här helgen har det varit väldigt kallt. Men trots detta tog jag och Klara en härlig vinterpromenad i Nackareservatet. Vi pratade om skolan, helger, kompisar och livet. Det var så mysigt fast det bet i kinderna.


Erik stannade hemma med Magnus och lekte. Bla plockade han fram sin världskarta som skall upp på väggen och letade efter platser han varit på och vill åka till...


Vinterhelger passar bra för långkok, och idag provade jag något som jag velat göra länge, Pulled pork. Jag gjorde det på över 2 kg fläskkarré och blev så förtjust. God genuin texmex-mat, utan några färdigköpta kryddpåsar...

Vi åt grisen med tortillabröd, guacamole, mangosalsa, gräddfil, bönsallad och riven ost.

PULLED PORK

c:a 1,3 kg fläskarré
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
2 msk chipotlepasta (Santa Maria)
0,5 dl vatten
1 msk whiskey
1 tsk krossade korianderfrön
1 msk krossad spiskummin
1 msk farinsocker
salt och peppar
balsamvinäger

Skala och skiva lök och vitlök. Blanda ketchup, chipotlepasta, vatten, whiskey, koriander, spiskummin, och farinsocker till en sås, rör ner lök.
Lägg köttet i en emaljgryta och bred över såsen. Sätt på lock och stoppa in i ugnen i 125 grader i ca 5 h. Titta till ibland, vänd på köttet och ös lite. Späd med vatten om det skulle behövas.
Köttet är färdigt när det går att dra i sär med en gaffel. Ta ur köttet och dra i sär köttet i mindre bitar. Koka ihop såsen till ganska tjock konsistens och smaka av med mer chipotlepasta, ketchup, balsamvinäger, salt&peppar och kryddor om det behövs.
Blanda ihop sås och kött till en gryta och servera med tortillabröd, såser och sallader som du gillar.

(Använd helst inte en gjutjärnsgryta, eftersom den ger bismak om grytan har syra i sig. Ta hellre tex en lergryta, om du inte har någon emaljgryta).


MANGOSALSA

1 mogen mango
0,5 liten rödlök
1 dl körsbärstomater
1 lime
chiliflakes
havssalt och svartpeppar
färsk koriander och/eller mynta

Klyfta tomater. Blanda med finhackad mango, finhackad rödlök, rivet skal och saft från en lime. Rör ner chilliflakes och färsk koriander och/eller mynta efter behag, smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Salsan får gärna stå några timmar.

Inspirationen och grundrecepten  till denna middag kom från fantastiska matbloggaren Pickipicki. Jag lagade även en variant av svägerskan Cecilias bönsallad. Som i original även innehåller gurka.

CECILIAS BÖNSALLAD

En burk svarta bönor
0,5 kruka färsk timjan
1 gul paprika
0,5 rödlök
3 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar

Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av dem. Hacka paprika och lök. Plocka av bladen på timjanplantan. Blanda allt och låt stå någon timme innan servering.

Inga kommentarer: