24 januari 2021

coronavintern - hemmavecka 42

Vilken vecka det har varit. Mycket på jobbet och Joe Biden och Kamala Harris installationshögtid i onsdags. Jag satt förstås bänkad framför teven och grät en tår när Harris svor eden, den första kvinnliga vicepresidenten i USA. När får vi i Sverige en kvinnlig statsminister?

Roligaste efterföljden av installationshögtiden är nog alla memes med Bernie Sanders. Han satt med rejäla vantar och försökte hålla sig varm, nån fotade och började lägga in bilden i alla möjliga andra bilder. Band- och  filmbilder, kända fotografier mm. Det var tom en programmerare som tillät alla som ville att få Bernie på "besök" hemma. Så här sitter han nu och blir lite varm på Malmövägen.


Det som ändå gjorde starkast intryck på mig var poeten Amanda Gorman (22 år) med sin vackra, uppmananande och hoppfulla dikt, som hon läste med stor inlevelse under installationshögtiden.

When day comes we step out of the shade,

aflame and unafraid,

the new dawn blooms as we free it.

For there is always light,

if only we're brave enough to see it.

If only we're brave enough to be it.

Amanda Gorman - Sista strofen ur "The Hill We Climb"

När jag inte har barnen brukar jag satsa på långa lugna helgfrukostar med te och sen kaffe, mackor, ägg, frukt och gärna nått sött. Den här helgen åt jag karelska piroger, som jag hittat på Lidl för 2:50 styck. Jag är väldigt förtjust i såna piroger, men tycker att det är för pilligt att göra själv, så detta var en toppengrej. Jag gjorde eget äggsmör till, och åt även rostade grahamsmackor med engelsk marmelad.
 

ÄGGSMÖR

50 gr smör
3 ägg
salt och peppar

Hårdkoka äggen och hacka dem smått. Blanda med rumstempererat smör. Smaka av med salt och peppar. Servera till karelska piroger.

Torra grahamsbullar är något jag minns från min barndom, det är möjligt att de är mer torra i mitt minne än det egentligen var. Men då längtade jag efter "köpebröd". Nu vill jag helst av allt ha hembakt och tycker att det är gott med lite grövre bröd. Detta skållade grahamsbröd är långt ifrån de torra bullarna på 70-talet.


SKÅLLAT GRAHAMSBRÖD

5+2 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
50 g smör
50 g jäst
2 msk brödsirap
1 msk salt
7-8 dl vetemjöl

Häll grahamsmjölet i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll det över grahamsmjölet. Låt svalna.

Smält smör och häll i vatten, värm till 37 grader. Smula ner jästen och rör tills det löst sig. Ha i salt och sirap. Häll det över grahamsmjölet och kör maskinen på låg hastighet. Tillsätt vetemjöl, se till att degen inte blir för torr. Låt maskinen gå på mellanhastighet i 5 minuter. Täck över och jäs i 40 minuter.

Ta upp på bakbord och forma två avlånga limpor. Lägg dem i oljade formar. Jäs ytterligare 30 minuter. Grädda i 175 graders ugn i 50 minuter. Låt limporna svalna något innan de tas ur formarna och får kallna på bakgaller.

1 kommentar:

BP sa...

Även jag satt som klistrad framför tv:n och följde Bidens och Harris installationer. Man satt ju som på nålar. Jag menar med stormningen av Capitol Hill i färskt minne så... Så himla skönt att allt gått väl. Det enda jag undrade var hur många coronafall allt kindpussande med "moderiktiga" munskydd skulle resultera i...
Äggsmör gör jag faktiskt ibland. Hur enkelt och gott som helst. Piroger gillar jag inte, men äggsmöret funkar alldeles utmärkt på en rostad brödskiva också, gärna toppat med lite kaviar - Kalles eller en "finare" sort.