Den här helgen är Klara på scoutläger och då fick vi rå om Erik alldeles själv. Bland annat bakade han och jag foccacia som passade finfint till lördagsbrunch.
FOCACCIA
10 g jäst
3 dl vatten
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 msk olivolja
(1 dl svarta oliver)
3 msk olivolja + 1 msk vatten
flingsalt
3 msk olivolja + 1 msk vatten
flingsalt
färsk rosmarin
(färska kvisttomater
gröna russin)
(färska kvisttomater
gröna russin)
Ta fram jästen ur kylen, smula ner i en bunke. Lös jästen helt i fingervarmt vatten. Inga klumpar får vara kvar. Tillsätt vetemjöl, salt, olja och blanda till en deg. Gillar du svarta oliver har du i dem nu (ta bort kärnorna först). Arbeta in oliverna och bearbeta degen i 10 minuter i en bakmaskin. Täck med plast. Låt jäsa i 2 timmar. Ta fram en rund springform. Lägg i ett bakplåtspapper. Ringla lite olivolja i botten av formen, i med degen och tryck ut den till en jämn platta, 2-3 cm tjock. På med plasten igen och låt stå 1 timme att jäsa en gång till. Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram degen, tryck djupa hål med ett finger jämnt spritt över hela degen. Strö över färsk rosmarin, flingsalt (och tomater och russin). Blanda olja och vatten och ringla över (se till att det kommer i hålen). Ställ in i ugnen till det får fin färg, 30-40 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar