30 april 2020

Virtualborg 2020


I år får vi inte ha vårt Valborgsfirande på Nytorps gärde, så vi har bestämt oss för att  sända en halvtimme från en lägereld vid vår scoutstuga i Fräkenbotten. Det blir lite eld, lite scouter och en stolt kårordförande. Vi kommer också att göra reklam för att man köpa en virtuell sockervadd och stödja kåren, som ju förlorar en massa på att inte genomföra vårt Valborgsarrangemang. Vi gjorde en reklamfilm om sockervadden häromdagen, och Klara och hennes kompisar gjorde några sockervaddar utanför förrådet.


Lokaltidningen Mitt i Söderort har skrivit om oss här. På Kärrtorps scoutkårs Facebookssida finns sändningen att se.

Och om man vill ha nått sött i den kyliga Valborgskvällen och i år inte kan köpa någon sockervadd, kan man göra kola själv. Jag har två goda kolor som jag gör ibland, ingefärskola och citronkola. Recepten har jag fått av två goda vänner Helene Odenljung och Veronika Körnegård, och det är jag så glad åt. Väl beprövade recept från vänner är de bästa recepten!


HELENES INGEFÄRSKOLA

1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
50 g smör
2 msk riven ingefära
Flingsalt

Blanda alla ingredienser utom salt i en kastrull. Koka upp, och sänk sen värmen och rör om då och då. När termometern visar 125 grader är det klart. Häll upp på en plåt och strö flingsalt över. Låt stelna och skär lagom bitar.


VERONIKAS FOXKOLA

3 dl socker
2 citroner, rivet skal och saft
60 g smör
175 g vit choklad
60 g kokosfett

Koka upp sockret med saft och skal från citronen. Sila bort skalet och koka upp sockerlagen till 110 grader.

Tillsätt smöret och koka till 120 grader. Ta av kastrullen och rör ner först choklad och sen kokosfett. Rör ner lite i taget, så att det blandar sig ordentligt med smeten. Om man vill kan man finhacka det bortsilade skalet och röra ner det igen.

Häll upp på en plåt och ställ kallt, gärna över natten. Skär upp i lagom bitar och slå in i papper.
Eller gör som Veronika, lägg upp hela kolan på en skärbräda och låt alla ta så stora bitar som de vill.

Inga kommentarer: