29 november 2020

coronavintern - hemmavecka 35


GLAD ADVENT! GOTT NYTT KYRKOÅR!

Jag har haft en mysig helg, efter en rätt intensiv jobbvecka. Jag har städat lite, bakat bullar, druckit glögg och kollat på skidor. Känns konstigt att inte gå i kyrkan på första advent och få sjunga adventspsalmer och Hosianna. Men då får man istället sjunga med i psalmerna tillsammans med fantastiska Gary Graden, körledare i Storkyrkan och pappas gamla kollega i S:t Jacob. 


Jag har köpt en finfin krans i vår scoutwebbshop, som nu pryder dörren. Mina lussebullar blev så fina, fick lite tips av min kompis Kerstin som är bagare. Knåda länge, jäs lite extra och när du rullar, låt det vila lite innan du rullar till kusarna. Och det blev så bra. Halva degen blev snurror med mandelmassa och apelsin. Smakade toppen till den första julmusten.


Fick flera adventshälsningar från mina vänner från Jerusalemåret, så jag letade upp en bild på en adventsmiddag i forntiden... Härliga minnen.


En bra lunch i hemmakontoret är Eriks favorit, quesadillas. Jag gör dem med det som finns hemma, t ex skinka, salami eller varför inte lax, men i Eriks original är det kyckling, tacokrydda och ost. Klara gör en supergod vego-variant.


ERIKS QUESADILLAS 

150 g grillad kyckling 
4 tortillabröd 
100 g mozzarellaost 
100 g riven ost 
1 tsk tacokrydda 
salt och peppar 

Strimla kycklingen tunt. Skiva mozzarellan. Fördela kyckling och mozzarella på två tortillabröd. Strö över riven ost och krydda. Lägg på de andra bröden och tryck ihop. Hetta upp en stekpanna och stek varje quesadilla på båda sidorna på svag värme tills de är gyllenbruna. Skär varje quesadilla i 6-8 tårtbitar. 


Vego-Klara byter ut kycklingen mot röd paprika, bladspenat och strimlad lök. 

22 november 2020

coronahösten - hemmavecka 34

Under den här veckan har vi i Kärrtorps scoutkår haft en öppen webbshop istället för den basar vi brukar ha i Kärrtorps gymnasium varje höst. Vi har sålt lite av varje för att få in pengar till kåren. För de som inte ville handla men ändå stödja oss, skapade jag ett gåvobevis. Jag är riktigt nöjd med det, trots att jag inte har någon grafisk utbildning. 



I fredags var jag och Erik själva, eftersom Klara ville hänga lite med sin pappa. Hon var ju i karantän en vecka hemma hos mig, så var det ett tag sen hon bodde där. 

Då passade vi på att göra hamburgare med tillbehör och kolla på Cats. Vi betar av musikaler tillsammans, och nu var det dax för den. Vi valde den gamla scenversionen, inte filmen som kom häromåret. 


En riktig höjdare till hamburgare är dillpicklad gurka. Jag brukar köpa stora burkar Vlasic kochergurka på The american food och giftstore på Sveavägen. Men nu när jag inte längre rör mig i de kvarteren har mitt lager tagit slut. Och eftersom det fanns fina smågurkor på Bonne Femme Green hemmavid, så prövade jag att göra själv. Det visade sig vara enkelt och blev väldigt gott!


AMERIKANSK DILLPICKLAD GURKA
"Koshergurka"

3,5 dl kallt vatten 
1 dl äppelcidervinäger 
0,5 dl vitvinsvinäger 
1,5 msk salt 
1 tsk socker 
1 msk dillfrön 
0,5 dl färsk dill 
1 tsk senapsfrön 
1 msk hel svartpeppar 
1 tsk korianderfrön 
10 kryddpepparkorn 
0,5 tsk gurkmeja 
4 peperoncini 
2 lagerblad 
2 vitlöksklyftor, skivade 
6-10 västeråsgurkor/smågurkor 

Fyll en stor glasburk (8-10 dl) med gurkor (skivade eller hela). Häll på salt och kryddor. Blanda vinäger och vatten och häll på så att det täcker gurkorna. Sätt på locket och skaka så att salt och socker löser sig. Låt stå i kylen och skaka på burken en liten stund varje dag. Efter sju dagar är de klara. Håller sig upp till 6 månader i kylskåp.


Ett annat gott tillbehör till hamburgare är coleslaw, jag gör oftast min fasters coleslaw, men ibland vill jag ha en mer kletig amerikansk variant. Då passar den här bra med både morötter, rödlök och persilja.

AMERIKANSK COLESLAW 

7 dl vitkål 
1 liten morot 
1 liten rödlök 
1 dl lätt-crème fraiche 
1 dl majonnäs 
1 tsk fransk senap 
2 tsk äppelscidervinäger 
2 tsk socker 
salt och peppar 
2 msk hackad persilja 

Strimla vitkålen riktigt tunt. Skala moroten och riv den på rivjärn. Skala, dela och skiva rödlöken mycket tunt. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med vinäger, socker, salt och peppar. Blanda vitkål, morot, lök, persilja och majonnässåsen. Rör ordentligt så att kålen blir lite mjuk. Låt gärna stå en stund innan servering.

Och såklart var jag tvungen att baka hamburgerbröd för första gången. Bagare Beijer testar nya saker! Det blev riktigt bra, nästa gång ska jag platta till bröden ännu mer innan andra jäsningen, de blev lite för runda bullar...


TOPPENBRA HAMBURGERBRÖD

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
0,25 pkt jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
50 g smör 
c:a 8,5 dl vetemjöl special 
1 ägg till pensling av bröden
sesamfrö

Värm upp vatten och mjölk till 37 grader. Smula ner jästen i vätskan och rör tills den löst sig. Häll i en bunke. Vispa ägget lätt och häll ner i jästvätskan och ha i rumsvarmt smör. Blanda ner de torra ingredienserna i jästvätskan, se till att det vnte blir en för torr deg. Knåda degen i degblandare i minst 5 minuter, så att det blir fina glutentrådar. Täck bunken med plastfolie och jäs till dubbel storlek (ca 1,5 h). 

Ta ut degen och dela i 12 bitar. Forma till bullar, lägg på en plåt och platta till ordentligt med handen. Täck med en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 h). Vispa upp ett ägg och pensla bröden innan gräddning. Strö över sesamfrön. Grädda på 200 grader i 13-15 minuter, tills bullarna är gyllenbruna. Låt bröden svalna något och lägg sedan hamburgerbröden i en plastpåse så blir de riktigt mjuka.

15 november 2020

coronahösten - hemmavecka 33

 GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN KLARING-RARING!


Tänk att min lilla sötnos fyllde 17 år i onsdags. Helt ofattbart. Hon som går i mina fotspår på tekniskt program på gymnasiet, och dessutom är en väldigt aktiv scout. Hon som förutom att delta i sin egen avdelnings aktiviteter även är ledarassistent, ordförande i utmanarnas AU på distriktsnivå och delegat på Scouternas Demokratijamboree. Sååå lik sin föreningsnörd till mamma. 

Födelsedagen blev dock inte vad hon hoppats på. På förmiddagen var hon och covidtestade sig och på kvällen hade hon digitalt avdelningsmöte med sina scoutkompisar. Det som skulle ha varit ett tårtmöte. Men mormor och morfar förstod hur trist det är i coronakarantän och skickade en gigantisk blombukett till födelsedagsbarnet.


Allt tal om att hemjobbandet förmodligen kommer att pågå även under hela våren, fick mig att städa i hemmakontoret och fundera på om det kanske är dax att köpa en kontorsstol...


Häromdagen var det kladdkakans dag, så vad passar väl bättre än att lägga ut receptet på vår favoritkladdkaka som en hyllning till födelsedagsbarnet. Dessutom firade vi att covid-testet var negativt! 


PRICKIG CITRONKLADDKAKA MED BRYNT SMÖR

2,5 dl socker
2 st ägg
1 tsk vaniljsocker
1 citron, skal och saft
150 gram smör
1,5 dl vetemjöl
vallmofrön

Bryn smöret, och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft och vispa samman på låg hastighet. Rör ner smöret, och vänd sedan ner mjölet. Smörj en kakform och strö vallmofrö i den. Häll ner smeten och strö även vallmofrön ovanpå. Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader och grädda i 20-30 minuter, tills den har stabiliserat sig och fått lite färg. Låt svalna helt, gärna till dagen efter.

8 november 2020

coronahösten - hemmavecka 32

Den här veckan har präglats av USA:s presidentval. Och vi är så lättade att det till slut under helgen blev klart att Joe Biden vann. Hurra för honom och coola Kamala Harris!



I tisdags när det var valvaka åt vi såklart panpizza, popcorn, chips och läsk. Klara har varit hemma från skolan med förkylning större delen av veckan. Och med en sjukling som är sjukt intresserad av politik, så har teven stått på mest hela veckan och hållit oss uppdaterade... 

Klaras förkylning har under helgen visat mer och mer covidliknande symptom. Så test är beställt till nästa vecka och vi har satt oss i karantän. Blä!


Hösten och ovisst valresultat krävde comfort food, så jag kokade ihop en hederlig gammaldags kalops. Fick tag på bra fransyska och kokade någon timme. Jag serverade hemgjord lingonsylt till, för inlagda rödbetor är inte så poppis hos Erik. Lite flexibilitet med klassikerna får man ju ha. 

Mitt husmorsknep, som jag lärt mig av min faster, är att ha i lite lag från ättiksgurksburken. Sött och syrligt, som piffar upp den tunga grytan.


MUSTIG KALOPS 

1 kg fransyska 
2 gula lökar 
2 morötter 
5 dl vatten 
3 msk kalvfond 
1 msk ättiksgurkslag 
1 tsk soja 
1,5 tsk salt 
10 kryddpepparkorn 
5 kryddnejlikor 
2 lagerblad 
3 msk vetemjöl 

Skär köttet i cirka 3 cm stora bitar. Skär lökarna i bitar och moroten i tjocka skivor. Bryn köttet i en stekgryta av gjutjärn. Salta och pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten, soja, gurklag och kalvfond. Lägg i alla kryddor. Låt köttet sjuda på svag värme cirka 1 timme tills köttet är helt mört. Rör om då och då så att inget bränner vid. Smaka av med salt och peppar innan du serverar.

2 november 2020

asiatiskt i mamalenas kök

Den här helgen hade jag bestämt mig för att testa lite asiatisk matlagning. Jag älskar de smakerna, men jag lagar alldeles för lite av den maten. Jag passade på att handla en massa bra råvaror på Oriental supermarket i torsdags. 

Den första rätten jag ville testa, var en egenpåhittad variant av räkbollarna på Surfers i Visby. Till dem serverade jag min gyozasås, som jag gör när det bara kommer med soya till take away-gyoza eller dumplings. Och istället för ris, så fixade jag till en kryddig mangosallad. Det blev urgott och jag inser att med bra råvaror, så är det här god och ganska lättlagad mat. Det är bara ingredienslistan som är lång.

RÄKBOLLAR SICHUAN 

400 g skalade räkor 
100 g blandfärs 
2 rivna vitlöksklyftor 
1 msk riven ingefära 
2 hackade salladslökar 
2 krm mortlad sichuanpeppar 
0,5 dl finhackad koriander 
2 msk fisksås 
1 msk maizena 
1 ägg 
1 msk socker 
2 msk soya 
2 tsk sriracha 
1 msk sesamolja 
1 dl panko ströbröd 
salt och peppar 

Panko att rulla bollarna i

Kör alla ingredienser i en matberedare tills det blir en fin färs. Smaka av med salt och peppar, och provstek en liten färsbit för att kolla smakerna. Rulla färsen till bollar och täck dem med pankoströbröd. Stek i rikligt med olja tills innehållet är tillagat och ytan fått en fin färg, eller om du har en fritös, fritera dem.


DIPPSÅS TILL GYOZA

2 msk chinkiang risvinäger 
2 msk ljus soya 
1 vitlöksklyfta, riven 
1 tsk färsk ingefära, riven 
1 salladslök, skivad 
1 tsk farinsocker 
0,5 tsk sesamolja 
2 krm chiliflakes 

Vispa ihop alla ingredienser och låt det dra i 15 min innan servering.


VIETNAMESISK MANGO- OCH JORDNÖTSSALLAD

1 mango
0,5 dl hackad koriander
0,5 dl hackad mynta
1 salladslök
1 dl jordnötter
1 granny smith äpple
1 tomat
1 lime, saften
2 msk fisksås
1 msk soya
1 msk socker
2 msk chilliflakes
1 msk risvinäger
1 tsk salt

Skär mango, äpple och tomat i små kuber. Skiva salladslöken. Rosta jordnötter och finhacka dem. Blanda allt och smaka av. 

Den andra rätten som jag gjorde för första gången är bibimbap, en koreansk "pytt i panna". Jag älskar att äta den ute, och tänkte att det inte skulle vara så svårt att fixa ihop den, om man bara hade lite bra tillbehör. Jag fuskade och köpte färdig kimchi i affären, även om jag har ett bra kimchirecept att göra själv.


MAMALENAS BIBIMBAP

500 g fransyska
0,75 dl japansk soja
2 msk strösocker
1msk sesamolja
2 msk vitt vin
3 vitlöksklyftor
rapsolja

Blanda soja, socker, sesamolja och vin. Finriv vitlöksklyftan och blanda i. Skiva köttet så tunt det går och vänd ner det i marinaden. Låt marinera ett par timmar.

Stek köttet hastigt i en riktigt het panna med lite olja. När allt kött är stekt, häll över marinaden. Låt koka ihop lite snabbt.

Koka under tiden sushiris och toppa det med köttet, lite salladslök, koriander, picklad gurka, kimchi, stekt ägg och en het gochujangsås. Man kan förståss ha andra grönsaker, kål, böngroddar eller t ex svamp till. Men det här är mina favorittillbehör.


GOCHUJANGSÅS

4 msk gochujang
1 msk vatten
2 msk risvinäger
1 msk farinsocker 
1 msk sesamolja
1 msk ljus soya

Blanda ut gochujang (koreansk chilli) med vatten och risvinäger. Rör ned farinsocker och rör tills det löst sig. Tillsätt soya och sesamolja.

1 november 2020

coronahösten - hemmavecka 31

Nu har vi klarat av Oktober, Halloween och Allhelgona. Det blev en märklig helg med hårdare tillfälliga restriktioner i vår region. Jag kunde inte gå i nån gudstjänst, jag ville inte trängas på Skogskyrkogården och jag kunde inte träffa vänner utanför den absolut närmsta kretsen. Så det blev hemmahäng med godis, filmer och asiatisk matlagning. De recepten kommer i ett separat inlägg. Dessutom möten och diskussioner om hur de här restriktionerna påverkar vår scoutkår. 


I onsdags var jag en sväng nere på stan och kollade bl a in den nya Guldbron. Den var fin och jag tror att det kommer att bli riktigt bra när nya Slussen är klar. Jag har aldrig ingått i gänget som har vurmat för den gamla nedslitna slussrondellen.


Hösten är inte min bästa tid och den här teckningen av roliga prästen Kent Wisti tycker jag säger allt. Jag vill ha vår och ljusare tider NU!


Som helggodis gjorde jag chokladbollar enligt ett sjukt lyxigt recept på bloggen Blomster och bakverk. Eftersom det var asiatiskt tema hela helgen åt jag dom naturligtvis med pinnar...


LYXIGA CHOKLADBOLLAR

100 g smör
100 g mörk choklad
3,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk kakao
0,5 msk snabbkaffepulver

Börja med att bryna smöret. När det luktar nötigt och är gyllenbrunt, bryt chokladen i bitar och lägg i smöret att smälta tillsammans med kaffepulvret. Ställ att svalna.

Häll havregryn, socker, kryddor och kakao i en matberedare. Mixa ihop ingredienserna lite, så att havregrynen blir finfördelade. Häll i smöret och kör några sekunder till. Smeten är ganska så lös, så ställ den kallt i en timme så att den blir tillräckligt fast för att kunna rullas till bollar.

Rulla nu smeten till bollar. Förvara chokladbollarna i en burk med lock i kylskåpet.