14 februari 2021

coronavintern - vecka 45

 GLAD ALLA HJÄRTANS DAG!

Idag är det Valentindagen och vi tänker lite mer på kärlek och vänskap än vanligt. Jag fick fira dagen med mina bästa. Världens gulligaste sötnosar. Vi åt vaniljhjärtan och myste framför helgens alla VM-sändningar. 

Vilken medaljskörd. Medaljer i skidskytte-VM, längdskidåkningens JVM, skicross i alpina VM och det coolaste av dem alla - världsrekord på 10.000 m skridsko. Sverige har ju inte haft nån riktigt bra skridskoåkare sen Thomas Gustafson på 80-talet. Och så dyker han bara upp, Nils van der Poel från Trollhättan. WOW!!


Barnvecka i mellosäsongen, innebär också att även mamman ser mello. Nånting jag inte gör utan barnen. Men det är lite mysigt att duka upp smårätter framför teven och kommentera sång, kläder och bara låta sig underhållas. Dessutom var Oscar Zia och Anis Don Demina riktigt kul. De hade ett bra manus och fin personkemi. 

Vi åt bl a hemgjorda ribs. Det är ett pågående projekt här hemma att få till den ultimata bbq-såsen att pensla på revbenssjällen. Just nu är vår version den här.


Till mellon gjorde Klara en rosa mellodrink, en Mellosmäll (eftersom det var granatäpple i den ;)). Jag gillar ju proseccodrinkar, men konceptet går ju att överföra till alkoholfritt bubbel. OddBird har flera stycken bra i Systembolagets sortiment.


MELLOSMÄLL

2 cl grenadine
2 cl färsk limejuice
alkoholfritt bubbel

Häll lika delar grenadine och limejuice i ett champagneglas. Fyll på med alkoholfritt bubbel.

Jag prövade att göra egen grenadine. Vilken skillnad mot den rätt trista köpevarianten. Kung Markatta saluför 100% granatäpplejuice som går att hitta på ICA och COOP.


DAVIDS GRENADINE

1,2 dl socker
0,8 dl granatäpplejuice

Värm i kastrull, bara så mycket så att sockret löser sig. Låt stå och svalna. Förvara i kylskåp.

Det har kommit en bok om brynt smör skriven av Julia Tuvesson, och tack vare det vimlar det av bra smörrecept på webben. Jag har ju sen länge använt brynt smör i matlagningen, men blir så glad över alla nya idéer. Det här var veckans godaste middag.


CITRONPASTA MED BRYNT SMÖR

500 g tagliatelli
2 vitlöksklyftor
75 g smör
0,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl riven parmesan
1 citron
salt och peppar
2 msk pastavatten
1 knippe persilja
parmesan

Koka upp pastavatten. När du lägger i pastan, börjar du med såsen. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Bryn smöret tillsammans med klyftorna. Värm upp grädde och creme fraiche i en annan kastrull. Det ska inte koka. Ta ur vitlöksklyftorna ur smöret och vispa ner det försiktigt i grädden. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner parmesanosten. Riv skalet från en citron och spara till garnering. Pressa saften och häll i såsen. Smaka av vartefter. Det skall bli ordentligt syrligt, men inte ta över. Salta och peppra.

Ta av pastan, häll av vattnet, men spara några matskedar pastavatten.

Blanda ner såsen och lite pastavatten i pastan. Rör runt. Toppa med finhackad persilja, riven parmesan, flingsalt, nymald svartpeppar och lite citronzest.

1 kommentar:

BP sa...

Javisst! Vilken härlig helg det har varit. Är ingen vintersportmänniska egentligen, men även jag satt klistrad framför tvn. Skridskoåkaren är ju så otroligt duktig, dessutom är han söt och beter sig aningen annorlunda i intervjuer. Sånt gillar jag skarpt.
Å idag tog Hanna Öberg ytterligare ett silver. Så himla bra:-)

Din drink - nja, hoppas att du åtminstone fick ta "äkta" vara. Jag menar det var ju ändå lördag;-)