Jag har länge tänkt att det vore kul att göra egen cassis (svartvinbärslikör), och i höstas blev det av. Jag gjorde den till höstens jämna födelsedagar, Erik 18 och Klara 20. Då bjöd jag på Kir Royal och småplock.
ENKEL CASSIS
750 g svarta vinbär
1 flaska fylligt rödvin
några vinbärsblad
1 kg socker per liter självrunnen saft
Repa, skölj och väg bären när de runnit av. Lägg bären i en stor rostfri bunke eller i en stor syltkruka. Krossa bären lätt med baksidan av en stor slev. Häll över rödvinet. Lägg eventuellt i några väl sköljda vinbärsblad. Rör om och lägg en handduk över och låt stå 2,5 dygn i rumstemperatur.
Lägg en silduk i ett durkslag och häll upp saften. Låt självrinna i 45 minuter. Mät saften i litermått och häll den i en stor kastrull. Tillsätt sockret och låt koka upp hastigt. Skumma hela tiden. Lyft bort från värmen Låt stå över natten och häll sedan den färdiga drycken i en absolut ren flaska. Förvara i kylen, eller frys in.
Lägg en silduk i ett durkslag och häll upp saften. Låt självrinna i 45 minuter. Mät saften i litermått och häll den i en stor kastrull. Tillsätt sockret och låt koka upp hastigt. Skumma hela tiden. Lyft bort från värmen Låt stå över natten och häll sedan den färdiga drycken i en absolut ren flaska. Förvara i kylen, eller frys in.
1 cl cassis
10-15 cl champagne
Häll cassis i ett glas, och häll försiktigt champagne över. Vanlig kir görs på samma sätt men med torrt vitt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar