20 november 2011

barnens jordnötsfavoriter

Mina barn älskar allt mat med jordnötter i. En av favoriterna har fått sitt namn från en middag i somras.

Några dagar i juli tillbringade vi hos bröderna Fredriksson i Brantevik. En av dagarna lagade vi middag till det elva personer stora kollektivet som samlats där. Det blev en gammal goding kycklinggryta med curry, bananer och jordnötter. Numera kallad Branteviksgrytan i familjen.


Här är vi på utflykt därifrån, tillsammans med Christian, till Ales stenar. En lite grå dag, där vi för övrigt åt en superb lunch på Vendel Ales stenar.


BRANTEVIKSGRYTA

1 kg kycklingfiléer
2 lökar
2 röda paprikor
5 dl grädde
4 bananer
2 dl salta jordnötter
salt och peppar
curry efter smak

Skär upp kycklingen i 2x2 cm stora tärningar. Hacka lök och strimla paprika. Stek kyckling, lök och paprika i curry tills det är genomstekt. Använd så mycket currypulver som du själv vill, allt från lite barnsligt i smaken till superhot. Häll på grädde och smaka av med salt och peppar (och kanske mer curry eller chilli). Koka ihop några minuter och lägg sen i skivade bananer och hela jordnötter. Koka upp och dra sen av plattan. Bananskivorna och jordnötterna blir inte bra av att kokas. Servera med ris och mango chutney.

Denna rätt funkar även med frysta räkor, och var en av mina standardrätter på Gotlands nation. Där den serverades med bandpasta. 



En annan favorit har blivit en grytvariant på kyckling med satésås. Hos oss gärna serverad när vi är i stugan och omdöpt till Jordnötsbomben!

JORDNÖTSBOMBEN

4-6 kycklingfiléer
1 lök
1 röd paprika
2 dl krämig kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
Saften av 0,5 citron
2 msk honung
1 tsk soja
1 dl jordnötssmör
salt och peppar
Smör till stekning
200 g fryst broccoli

Gör så här:
Skiva kycklingen i "slantar". Smält smör och bryn filéerna, lök och paprika försiktigt tills allt är genomstekt.
Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölk och tillsätt citron, vitlök, sambal, honung och soja. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock.
Tillsätt jordnötssmör och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, ca 5-10 min. Lägg i fryst broccoli och låt den bli varm, smaka av med salt och peppar .
Servera ev. med lite rostade nötter eller kokos på toppen, ris och gärna en krispig sallad till.

Om man vill göra recepten lite mer LCHF-mässiga tar man bort bananer och honung ur dem. Funkar utmärkt för mej men inte för barnen som gillar den lite söta smakkontrasten i dessa grytor.

1 kommentar:

Christian F sa...

Äntligen en rätt med lite äkta Branteviksanknytning! Som Brantevikare blir man ju alltid störd på när folk frågar om Brantevikssill. För det är ett påhitt av Sillakademin, och har inte mer med Brantevik att göra än en massa andra sillsorter. Så svaret på vad som är de rätta ingredienserna till Brantevikssill är ungefär som med bofinken – den kan se ut lite hur fan som helst. Men att Branteviksgrytan faktiskt tillagats i Brantevik kan jag stå som garant för – tror jag tog tre portioner :-)