16 april 2012

födelsedagsblommor


Idag fyller jag år och blev som vanligt härligt firad av familjen. Barnens födelsedagståg funkar även för deras mamma! Här tillsammans med den blå födelsedagsbuketten.


Min födelsedagsblomma har alltid varit blåsippan eftersom den blommar vid den här tiden och för att jag älskar dess skiftningar från ljusaste blått till djupaste lila. Där jag har växt upp, på Gotland och i Uppsala är den dessutom inte fridlyst, så man får plocka fina buketter! Och det gjorde vi i helgen på landet.I år har jag inget kalas planerat, vilket gjorde en vanlig tårta lite överflödig, så en liten chokladbomb inhandlades på favoritkonditoriet Gunnarssons istället!

Det var dock inte billigt, så nästa år blir det nog i alla fall en hembakt tårta...
(Här är mitt favoritrecept för chokladmoussetårtor, som jag tror ursprungligen kommer från Allt om Mat.)

CHOKLADMOUSSETÅRTA

Botten:
200 g mandelmassa
2 st ägg
2 msk kakaopulver

Chokladmousse:
200 g choklad
4 dl grädde

Chokladglasyr:
100 g rumsvarmt smör
300 g mörk choklad
2 dl grädde
1 dl florsocker

Mandelbotten:
Smöra och bröa en kakform med löstagbar kant 22 centimeter i diameter. Riv mandelmassan grovt. Blanda ägg, mandelmassa och kakaopulver till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda kakan på 175 grader i 15– 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Chokladmousse:
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn tills chokladen är 50 grader varm. Vispa grädden. Blanda ner en tredjedel av grädden i chokladen. Vänd ner den resterande grädden i chokladblandningen med stora luftiga tag till en jämn mousse.

Fyllning:
Låt kakan vara kvar i formen. Skär försiktigt loss kanten och se till att den lossnat ordentligt runt kanten. Häll på moussen. Jämna till ytan med en kniv eller slickepott. Låt moussetårtan stå i frysen i 3 timmar. När det är en timme kvar gör du glasyren. När tårtan vilat klart lossa den försiktigt runt kanten med hjälp av en kniv eller med varmluft, och brer över glasyr.

Glasyren:
Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke. Koka upp grädde och florsocker under omrörning. Slå blandningen över chokladen och rör så att allt smälter ihop till en jämn chokladsmet. Därefter rör man i det rumsvarma smöret till en slät chokladglasyr. Låt stelna någon timme så att glasyren blir fast nog att bre snyggt på det man vill glasera.

1 kommentar:

BP sa...

Stort GRATTIS i efterskott!!!