4 september 2013

all american applepie


Idag var det USA-feber i stan. President Obama är på besök. På jobbet ser vi ut över en bit av Norra länken, som var dagens kortegeväg. Vid 10:30 hängde vi ut genom fönstret och vinkade och försökte få ett foto av Cadillac One aka The Beast...Hemma firade vi med att göra en amerikansk äppelpaj. En sån där täckt mördegspaj som finns hos Disney. Min blev dock inte lika snygg. Men väldigt god serverad med lite vaniljglass!


AMERIKANSK ÄPPELPAJ

Pajdeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt 1 st ägg
0.5 msk vatten

Pensling
1 st ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning
12 stora äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
1 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära

Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte. Plasta och låt din pajdeg vila i kylen, minst 30 minuter.

Kärna ur äpplena, och skär varje äpple i klyftor. Lägg dem i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, låt dem svalna på en tallrik.

Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock. Lägg ut degen i en  pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt upp degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med äppelklyftorna. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär upp små lufthål runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.


Receptet är en variant av Leilas amerikanska paj som finns på Recept.nu

Inga kommentarer: