13 september 2020

coronahösten - hemmavecka 24

Ännu en höstvecka har gått. Inga barn hemma och ganska lite åtaganden. Så flera dagar som jag inte var utanför dörren överhuvudtaget. En knäpp bieffekt av att ha hemmakontor och matleverans från mathem.

Men i måndags hade vi ett mysigt scoutmöte, det är verkligen både ett sätt att komma ut och en ordentlig energikick! Regnställs- och stöveltest, och vattenstafetter. Alla scouterna gav allt och hade kul. Och vi ledare kände oss nöjda.


Men något som är bra är att hemmakontoret tillåter musik på hög volym som pepp och den här veckan släpptes en ny låt med Bruce Springsteen, första singeln till ett kommande album. Väldigt bra och så kul att han fortfarande skapar ny spännande musik. Letter to you (spotifylänk)


Höstpepp kom även från jobbet. Vår VD skickade ut ett mail men den här texten: ”Som ett litet bidrag till immunförsvaret så här på höstkanten bjuder Dokumentera på en vitamininjektion i form av en låda frukt och grönt från Ekolådan”. Vilken fredagspresent. Jag är så nöjd med att jag bytte jobb och har hamnat på ett sånt trevligt konsultbolag.


Det blev tre rätter med det som fanns i lådan. Kul att googla recept med givna råvaror istället för givna rätter. Så det blev en ugnsgratinerad rätt, en grillad rätt med kryddig sås och en smakrik sallad.


UGNSBAKAD ZUCCHINI MED BACON

2 zucchini
1 äpple
1 rödlök
1 pkt bacon
1 dl riven ost
2 tsk timjan
salt och peppar
olja

Skiva zucchinin nästa rakt igenom. Dela baconen i mindre delar och knaperstek. Dela äpplet och skiva tunt. Skiva rödlöken. Riv ost. Stoppa ner äpple, lök, bacon mellan zucchiniskivorna. Strö ost och timjan över. Salta och peppra och ringla olja över. Baka det i 200 grader ugn i c:a 15 minuter.


GRILLADE GRÖNSAKER MED CAJUNSÅS

250 g kantareller
smör
salt och peppar
1 majskolv
2 sötpotatisar
2 rödlökar

Cajunsås
1 soltorkad tomat i olja
1 krm chiliflakes
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk oregano
0,5 tsk lökpulver
1,5 tsk honung
0,5 dl rapsolja
1 lime, saft och skal

Börja med såsen, så kan den få stå och smaka till sig medans grönsakerna är i ugnen. Hacka tomat och vitlök. Lägg allt i en bägare och mixa ihop till en slät sås.

Dela majskolven i 4 bitar. Om den är färsk koka i lättsaltat vatten i 5 minuter. Ansa kantarellerna. Stek dem i het panna utan fett. När all vätska dunstat, tillsätt lite smör och knaperstek. Smaka av med salt och peppar. Det tar c:a 10 minuter.  Skala sötpotatisen och dela i mindre bitar. Skala och halvera löken. Lägg allt på en plåt och ringla över någon tesked olja. Salta och peppra och ställ in i ugnen i ca 30 minuter (225° med grillfunktion på). Allt ska bli mjukt och få fin färg. Ta ut och blanda med såsen.


PÄRONSALLAD MED GRÖNMÖGELOST

Romansallad
Gurka
Färska örter
Päron
Smör
Valnötter
Grönmögelost
Salt och peppar
Condimento bianco

Strimla sallad och örter. Skiva gurkan. Lägg upp på en tallrik. Hacka nötterna. Skär päronet i bitar. Stek päron och valnötter i lite smör. Peppra och salta. Lägg päron och valnötterna på salladen. Smula osten över. Droppa lite condimento över.

Jag ger inga proportioner på salladen, ta så mycket du vill av ingredienserna. Och det finns förstås fler saker som passar bra i den här salladen. Se detta recept som en inspiration!

Inga kommentarer: