20 september 2020

coronahösten - hemmavecka 25

Ny vecka, nya intryck. Jag har haft barnen boende hos mig och det muntrar upp. Vi har några kvällar varit över för att hjälpa Magnus att packa. Han och barnen flyttade igår till Sickla udde. Det känns konstigt, men också rätt skönt. Nu är det bara jag som bor i Hammarbyhöjden, och barnen varannan vecka förstås.


I helgen var jag orienteringsförälder för första gången, pga flytten. Det är annars Magnus ansvar och intresse, medans scouterna är mitt. Erik sprang en kretstävling i Ågesta, i finfint väder, och jag satt i solen och drack kaffe...

Vi har fått en ny streamingtjänst Disney+. Barnen har längtat ända sedan nyheten kom, och i tisdags var det dax att koppla in den. Och helgen ägnades åt musikaler, Hamilton och Into the woods.


Båda två var fantastiska musikaler. Helt olika, men med kul musik och otroliga sånginsatser. Hamilton är en inspelning av scenföreställningen med originalcasten. En historia om en man som i alla fall jag inte visste så mycket om. En av USA:s "founding fathers". Into the woods är en gammal musikal, med sagotema, som fått nytt liv tack vare en filmatisering med bla Meryl Streep. Bara de här två musikalerna var nästan värt kostnaden för streamingtjänsten. Och då har jag inte ens börjat kolla på Pixars alla genialiska kortfilmer! Blir en bra höst.


Till långa musikaler behövs tv-vänlig mat och då passar chili bra. Långkok på eftermiddagen och sen enkelt att äta med lite gräddfil, tortilla, nachos och en massa koriander. Min variant är en "nobean-chili", den klassiska texaschilin, men med en twist. För ett gäng år sen vann några duktiga kvinnor Årets hemmakock med ett recept på Stockholmschili, det här min lite mer mustiga variant av den.


MALENAS STOCKHOLMSCHILI 

750 g grytbitar av nöt 
250 g fläskfärs 
2 st rödlökar 
2 msk olja 
salt och svartpeppar 
2 st klyftor vitlök 
2 st chilifrukter 
4 dl läsk med colasmak 
1 msk anchopeppar 
1 msk Chipotlepasta 
1 tsk spiskummin 
1 tsk koriander 
0,5 tsk kryddpeppar 
1 tsk torkad oregano 
1 tsk fänkål 
2 lagerblad 
1 tsk rökt paprikapulver 
2 msk ljus soja 
2 msk maltvinäger 
2 msk oxfond 
ev maizena 

Skiva löken i tunna halvmånar. Grovhacka vitlöken och finhacka chilin. Mortla spiskummin, koriander, kryddpeppar och fänkål. Bryn nötköttet, fläskfärsen och löken i olja. Salta och peppra ordentligt. Lägg i en stor gryta och tillsätt alla övriga ingredienser, förutom maizena. Koka upp, sätt på locket och sänk värmen.

Låt småkoka i 2-3 timmar, och rör om då och då. Chilin är klar när den är tjock och när köttet är riktigt mört och faller isär. Om det behövs red med lite maizena. Smaka av med salt och peppar, och ev mer kryddor.

Klara som är vegetarian numera, gjorde en ruskigt god "onlybean-chili". Hon googlade en massa recept och jämkade ihop det till den här varianten.


KLARAS BÖNCHILI 

1 burk svarta bönor 
1 st gul lök 
3 klyftor vitlök 
1 st röd chili 
0,5 st morot 
2 stjälkar bladselleri 
2 msk rapsolja 
0,5 msk spiskummin 
salt och svartpeppar 
0,5 burk krossade tomater 
0,5 grönsaksbuljongtärning 
2 dl cola 
0,5 msk ljus soja 
2 msk maltvinäger 
1 tsk chipotlepasta 
1 tsk liquid smoke 
1 msk tacokrydda 
25 gram mörk choklad 
0,5 st lime, skalet och saften 

Skölj bönorna i kallt vatten. Hacka lök, vitlök, chili, morot och selleri smått.

Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan. Stek spiskumminen i 30 sekunder och lägg sedan i lök och grönsaker. Stek tills löken är mjuk.

Häll i bönorna, salta och peppra ordentligt. Tillsätt sedan krossade tomater, buljongtärning, cola, soja, vinäger, liquid smoke, chipotle och tacokrydda. Låt koka utan lock på ganska hög värme, helst i 1–2 timmar (grytan ska reduceras och bli till en riktigt kletig och underbar chili). Var noga med att röra ordentligt då och då, annars bränner det fast. När chilin är klar rör du ner finhackad choklad och limeskal och saft.

1 kommentar:

BP sa...

Stort tack för titt-in hos mig! Kul att se att du också fortfarande håller bloggen vid liv och att den som så många år sedan präglas av mat och recept. Ja åsså mycket annat också såklart.
Grattis till nya jobbet! Hoppas du kommer att trivas. Som jag förstått av Eva och Yvonne var du inte den enda som sökte sig bort. Ja, Yvonne har ju också slutat och stortrivs på sitt nya jobb.