28 februari 2021

coronavintern - hemmavecka 47

*** ELAGU EESTI! *** 


I onsdags var det Estlands nationaldag. Den 103:e sen republiken utropades 1918. Under de här åren har den lilla staten varit ockuperad mer än hälften av tiden. Men i augusti är det 30 år sen den senast blev självständig och förhoppningsvis får den så förbli. 

Den här helgen började barnens sportlov och vi drog till stugan över helgen. Nu är det munskyddsrekommendationer hela tiden i lokaltrafiken, och Klara har köpt ett så coolt munskydd.


I stugan är det ingen snö kvar och det kändes inte som februari. Tur att vi fick en snöhelg här tidigare i år. Men nån skridskoåkning har det inte blivit. Fjällnora har inte kunna ploga slingan på sjön en enda dag den här säsongen.


Min pappa hade köpt en förtidig födelsedagspresent till mig "Ture Sventons kokbok", så vi pratade om shepshuka, temlor, "dröm eller längtan" och kollade några avsnitt på Ture Sventons julkalender som finns på svtplay. Det är verkligen en bokserie som håller över generationsgränserna. Pappa och Erik uppskattar den precis lika mycket.


Klara har hakat på mitt nyfunna drinkintresse och skapar nu på löpande band alkoholfria drinkar som matchar de jag gör. De här är två väldigt goda drinkar ur hennes samling. En läskande variant av min Autumn Mule och en variant av Gin&Tonic som hon fyndigt kallar Fake News. 


APPLE MULE

2 limeklyftor
1 dl ginger beer
2 dl äppelläsk/alkoholfri cider
is

Muddla limeklyftorna i ett stort glas. Häll på ginger beer och äppelläsk. Toppa gärna med is och kanske lite mynta.


FAKE NEWS

3 cl färsk citronjuice
3 cl ginsockerlag
is
tonic
citronklyfta

Blanda citronjuice och ginsockerlag i ett glas. Toppa med is och häll på så mycket tonic du vill. Dekorera med citron.


GINSOCKERLAG

0,5 dl enbär
1 tsk hela korianderfrön
3 frökapslar kardemumma
2 svartpepparkorn
1 torkad peperoncino
0,3 kanelstång
1 apelsin (skal)
1 citron (skal)
2 dl vatten
2 dl socker

Mortla kryddorna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med citrusskalen och vatten. Koka upp. Häll i socker och se till att det löses upp. Ta av från plattan och låt svalna. Häll i en burk och ställ i kylen. Låt dra 2-4 dygn. Smaka av under tiden, och ta bort kryddorna när du tycker att det är tillräckligt med smak. Håller länge i kyl.

26 februari 2021

beijers bar vecka 8

Fredagsdrinken dracks i stugan. Vi är ute på sportlovsstart och jag serverade drinken till mig och min pappa innan kvällens middag. Mysigt med en kryddig drink framför brasan, som passade bra innan vi åt den bönchilli som Klara lagat.


Drinken var en Moscow Mule, en vodkadrink med ingefära och lime. Ursprungligen görs den på ginger beer, men jag hade läst ett recept med ingefärssyrup och sodavatten, som jag ville testa. Den blev god men aningens för ingefärsstark för min smak, så jag har justerat mängden ingefära i mitt syruprecept. Har man väldigt stark ingefära, kan man dra ner ännu mer på ingefäran i drinken. Det gäller ju att limen också kommer fram.


MOSCOW MULE

5 cl vodka
3 cl limejuice
2 cl ingefärssyrup
2 stänk angostura
sodavatten

Måtta upp vodka, färskpressad limejuice, angostura och ingefärssyrup i en shaker. Skaka med is. sila och häll upp i ett glas och toppa med sodavatten. Dekorera med limeklyfta och mynta.


INGEFÄRSSYRUP

2 cl färsk ingefärsjuice
1,5 dl sockerlag (50/50)

Riv färsk ingefära. Pressa ur saften. Måtta upp i en flaska. Häll på sockerlag. Låt stå och dra något innan användning. Håller sig ett bra tag i kylskåp.

Flaskan på bilden innehåller ingefärssyrup gjord på råsockerlag, därav den mörka färgen.

21 februari 2021

coronavintern - hemmavecka 46

Det här har varit en väldigt märklig vecka. Den började med att kåren hade digital kårstämma, och jag valdes om som ordförande. Det är jag sjukt stolt över och att vi fick beröm från revisorerna för att vi haft bra verksamhet och ökat antalet medlemmar, trots pandemin. 


Dessutom var det fettisdag och jag åt en härlig semla med varm mjölk (hetvägg). Det är väldigt gott, men nått jag gör bara på fettisdagen. Jag är öht ingen storkonsument av semlor, de är goda, men blir så  väldigt mäktiga, eftersom jag enligt diagrammet är både smak- och formpurist.


Men efter veckans trevliga start gick det utför. Jag däckade i bihåleinflammation och hade riktigt hög feber i över två dygn. Och var sjuk nästan hela helgen. Jag har fått antibiotika, så det har blivit mycket bättre, men det är jobbigt att både ha värk och feber.

När man är sjuk får man trösta sig med chokladgodis. Jag är inte särskilt förtjust i ren choklad, men gillar att då och då äta chokladgodis. Hittade lite mozartkulor i frysen. De gjorde jag för ett tag sen, på julgodisrester, och tänkte att det är bra att spara mitt recept här. Och så rörde jag ihop mitt absolut enklaste och kanske barnsligaste godis. Risbräck. En fröjd när man är ynklig och inte vill ha nått avancerat, men behöver en humörhöjare...


MAMALENAS RISBRÄCK

1 pkt Fazer blå choklad (145 g)
3 dl puffat ris

Smält chokladen i en skål. Blanda ner riset. Bred ut på ett bakplåtspapper och låt stelna. Skär bitar och förvara kallt.


MUMSIGA MOZARTKULOR

100 g mandelmassa
50 g odense nougat
1 tsk rom
50 g mörk choklad

Skär nougaten i 1x1 cm kuber och rulla till små kulor. Blanda ner romen i mandelmassan och gör små runda 0,5 cm tjocka plattor med 4 cm i diameter. Lika många rundlar som nougatkulor. 

Lägg nougaten på mandelmassan och forma till kulor. Smält chokladen och doppa kulorna i. Låt stelna i kylskåp några timmar.

19 februari 2021

beijers bar vecka 7

Jag fortsätter min research i barvärlden och har kollat på en hel del youtubeklipp den här veckan, när jag legat hemma i feber. Det är så roligt och avslappnande att nörda in sig i något nytt, som jag tänker ska ge många trevliga upplevelser framöver.


Jag har även upptäckt Johan Evers blogg. Den är avsomnad, men innehåller massor av bra recept. Han driver sin egen bar "A bar called Gemma" på Grev Turegatan, som jag ska försöka besöka å det snaraste.


För att få en liten vitaminboost den här veckan, så blev fredagsdrinken en Ward 8. Skapad i USA under förbudstiden. Jag gör den enligt Johan Evers recept, som var väldigt välbalanserat.


JOHANS WARD 8

5 cl Whisky
15 ml apelsinjuice
15 ml citronjuice
15 ml grenadine

Häll ingredienserna i en shaker och skaka med is. Sila upp i ett glas och dekorera med ett apelsinskal.

Jag gjorde egen grenadine förra veckan, så värt!

14 februari 2021

coronavintern - vecka 45

 GLAD ALLA HJÄRTANS DAG!

Idag är det Valentindagen och vi tänker lite mer på kärlek och vänskap än vanligt. Jag fick fira dagen med mina bästa. Världens gulligaste sötnosar. Vi åt vaniljhjärtan och myste framför helgens alla VM-sändningar. 

Vilken medaljskörd. Medaljer i skidskytte-VM, längdskidåkningens JVM, skicross i alpina VM och det coolaste av dem alla - världsrekord på 10.000 m skridsko. Sverige har ju inte haft nån riktigt bra skridskoåkare sen Thomas Gustafson på 80-talet. Och så dyker han bara upp, Nils van der Poel från Trollhättan. WOW!!


Barnvecka i mellosäsongen, innebär också att även mamman ser mello. Nånting jag inte gör utan barnen. Men det är lite mysigt att duka upp smårätter framför teven och kommentera sång, kläder och bara låta sig underhållas. Dessutom var Oscar Zia och Anis Don Demina riktigt kul. De hade ett bra manus och fin personkemi. 

Vi åt bl a hemgjorda ribs. Det är ett pågående projekt här hemma att få till den ultimata bbq-såsen att pensla på revbenssjällen. Just nu är vår version den här.


Till mellon gjorde Klara en rosa mellodrink, en Mellosmäll (eftersom det var granatäpple i den ;)). Jag gillar ju proseccodrinkar, men konceptet går ju att överföra till alkoholfritt bubbel. OddBird har flera stycken bra i Systembolagets sortiment.


MELLOSMÄLL

2 cl grenadine
2 cl färsk limejuice
alkoholfritt bubbel

Häll lika delar grenadine och limejuice i ett champagneglas. Fyll på med alkoholfritt bubbel.

Jag prövade att göra egen grenadine. Vilken skillnad mot den rätt trista köpevarianten. Kung Markatta saluför 100% granatäpplejuice som går att hitta på ICA och COOP.


DAVIDS GRENADINE

1,2 dl socker
0,8 dl granatäpplejuice

Värm i kastrull, bara så mycket så att sockret löser sig. Låt stå och svalna. Förvara i kylskåp.

Det har kommit en bok om brynt smör skriven av Julia Tuvesson, och tack vare det vimlar det av bra smörrecept på webben. Jag har ju sen länge använt brynt smör i matlagningen, men blir så glad över alla nya idéer. Det här var veckans godaste middag.


CITRONPASTA MED BRYNT SMÖR

500 g tagliatelli
2 vitlöksklyftor
75 g smör
0,5 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl riven parmesan
1 citron
salt och peppar
2 msk pastavatten
1 knippe persilja
parmesan

Koka upp pastavatten. När du lägger i pastan, börjar du med såsen. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Bryn smöret tillsammans med klyftorna. Värm upp grädde och creme fraiche i en annan kastrull. Det ska inte koka. Ta ur vitlöksklyftorna ur smöret och vispa ner det försiktigt i grädden. Ta av kastrullen från spisen och vispa ner parmesanosten. Riv skalet från en citron och spara till garnering. Pressa saften och häll i såsen. Smaka av vartefter. Det skall bli ordentligt syrligt, men inte ta över. Salta och peppra.

Ta av pastan, häll av vattnet, men spara några matskedar pastavatten.

Blanda ner såsen och lite pastavatten i pastan. Rör runt. Toppa med finhackad persilja, riven parmesan, flingsalt, nymald svartpeppar och lite citronzest.

12 februari 2021

beijers bar vecka 6

Jag gillar att dricka goda drinkar. Jag är dock inte jättebra på att blanda dom, och har hållit mig till några stycken som jag kan. Jag har dessutom trott att det är ganska svårt och meckigt att ge sig för långt in i cocktail-världen. Men så hamnade jag på David Kringlunds youtubekanal, och är fast. Jag vill testa allt. Men jag börjar lite försiktigt med den sprit jag har och med de verktyg jag har hemma. Och min ambition är att testa en ny drink varje fredag.


Jag börjar med en Gin sour som är gjord av gin, limejuice och sockerlag, eftersom jag verkligen gillar syrliga gindrinkar, som jag skakade jag med en äggvita.

Jag har ännu ingen shaker, så jag skakade i en termosmugg, vilket funkade riktigt bra. Och resultatet blev så gott. Mums!

*** SKÅL! ***


GIN SOUR

5 cl gin
3 cl färskpressad limejuice
2 cl sockerlag (50/50)
1 äggvita

is att skaka med

Häll gin, limejuice, sockerlag och en äggvita i en shaker. Skaka ihop lite. Lägg i ett par stora isbitar och skaka ordentligt så att det blir ett skum och drinken har blivit kall. Häll upp i ett snyggt glas.

Här är David Kringlunds version, som var min inspiration. 

7 februari 2021

coronavintern - hemmavecka 44

Det är härligt med snö. Om det nu ändå ska va vinter i det här landet, ska det åtminstone va ordentlig vinter. Snön lyser upp och gör mörkret mindre mörkt. I måndags var jag ute i Nackareservatet med mina scouter. Vi hade pulkastafett och lite samarbetsövningar. Sen drack vi choklad i lyktornas sken. Sååå mysigt!


Annars är obarnveckorna rätt trista. Hemmakontor, lite zoomsamtal med kompisar, nån promenad och teveserier. När jag har barnen är det i alla fall liv och rörelse här hemma. Som tur va har jag roliga kollegor och vi försöker ses på skype och surra lite varje dag. En av dem har katt, och jag fick den här bilden på mailen.


I går gjorde jag dock något jag inte gjort på ett tag. Jag drack några öl på lokal. Träffade en kompis på Black&Brown pub på eftermiddagen, när det inte va så mycket folk där. Så mysigt att få komma ut och nästan känna att det var som förr. 


Coronaåret har ju inneburit att det både bakats och lagats en massa ny mat härhemma. Det har ju liksom varit ljusglimtarna under veckorna. Men i helgen orkade jag inte ge mig på nått nytt, utan jag gjorde en gammal goding. Superenkel comfort food. Fiskgratäng. 

Jag orkade inte ens göra egen Hollandaise, även om den är väldigt mycket godare än pulvervarianten. Men med lite citron och cayenne så funkar det. Däremot är det lika fort gjort att göra eget potatismos (om man skär potatisen i små bitar) som pulvermos, så det är inte ett alternativ. 


FISKGRATÄNG HOLLANDAISE

sej, pollock eller torsk
potatismos
salt och peppar
persilja

Koka potatismos. Lägg fisken i en ugnsfast form. Lägg potatismos runt kanterna. Gör hollandaisesås, antingen egen eller från pulver. Om du gör från pulver, se till att smaka upp den med lite citron och cayenne. Häll såsen över fisken. Gratinera i 20-25 min i 225 grader. Strö gärna över lite hackad persilja vid servering.


POTATISMOS

1 kg potatis (mjölig)
1 dl mjölk/gräddmjölk
50 g smör
salt och peppar
(muskotnöt)

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka potatisen tills den är mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm mjölk eller gräddmjölk, med smör till det blir varmt och smöret börjar smälta. Mosa potatisen med en potatisstamp. Häll på den varma mjölken i omgångar och rör runt med en slev. Rör eller vispa så att det blir fluffigt, men var försiktig så det inte blir segt. Smaka av moset med salt, peppar och om du vill riven muskotnöt.

Tips: Bryn smöret innan du blandar med mjölken. Det ger en nötig smak till moset.