2 augusti 2024

receptsommar 22

Jag gillar balkanmat, och favoriten är nog cevapcici med bröd, kajmak, ajvar och hackad lök. Jag brukar köpa färdig ajvar, men fick häromveckan se ett klipp på youtube när Filip Poon gjorde hemgjord ajvar. Och jag var tvungen att prova själv. Det blev toppengott, och här är mitt något justerade recept.


HEMGJORD AJVAR

1 aubergine
3 stora röda paprikor
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronjuice
1 krm socker
Salt och peppar
(Chilliflakes)

Grilla paprikor och aubergine i 25 min i 250 grader. Ta ut och lägg i skål med plastfolie över. Låt stå i minst 10 min. Skala sen bort skinnet. Mixa tillsammans med vitlök, olja och vinäger. Smaka av med peppar, salt, socker och citron. Ha ev i lite chilli för styrka. Låt svalna helt. Kolla igen om det behövs mer salt. 

Den blir ännu godare efter en dag, när den stått till sig.

Inga kommentarer: