*** GLAD LUCIA ! ***
På den tiden man fick träffas, var Lucia en stor högtid. Men i år har det blivit en tv- och minneshögtid. Jag minns exempelvis när Klara var Lucia i Markuskyrkan 2014. Hon hade feber och mådde inte alls bra, men ville ändå genomföra. På de sista låtarna höll hon på att svimma och fick sitta ner, men vilken fin insats det var och vilket minne.
Jag fick ett paket i veckan, där det stod att jag inte fick öppna förrän den 13/12. Paketet var från min husmor i Jerusalem, Margaretha. Det innehöll ett fint brev, recept och en handduk med Lisa Larssons adventsbarn. Så himla gulligt! Jag har bestämt mig för att samla hela serien med adventsbarn och ropade in Lucian på tradera för en vecka sen. Vilket sammanträffande!
Här en bild på Margaretha när vi på STI hade hand om det svenska Luciafirandet i Jerusalem. Vilket fint minne det också är. Med svenska barn som sjöng, kakbuffé och besök av bl a konsulatspersonalen. Och vi ropade "Happy Lusse everyhopa!" för så sa alltid en av de svenska damerna som var där.
En konsekvens av Corona och avsaknad av sociala aktiviteter i december är min totala överdos av sockersöta amerikanska julfilmer. Det finns tjogvis av dem på alla streamingkanalerna. Förra året skapade vi ett julfilmsbingo, som är rätt kul att göra. De flesta filmerna fyller mer än två tredjedelar av det.
I filmerna serveras det väldigt ofta eggnog, varm apple cider och christmas sugar cookies, och i år kände jag att det var dax att testa detta själv. Såklart. Hela året har ju varit en tid att testa nytt/baka nytt i köket, som terapeutiska ljusglimtar i covidmörkret...
Äppelcidern tog lite tid att göra, men sköter sig själv på spisen. Det blev väldigt mumsigt, och jag har faktiskt druckit den kall också. Funkar alldeles utmärkt.
VARM CHRISTMAS APPLE CIDER
10 stora äpplen i kvartar
0,5 apelsin, i delar
4 kanelstänger
1 tsk hela kryddnejlikor
1 tsk hel kryddpeppar
1 tsk riven muskot
2 dl råsocker
c:a 2 l vatten
Lägg alla ingredienser i en stor kastrull. Häll på vatten så det täcker ordentligt. Koka upp och låt sen sjuda under locka 2 timmar.
Ta bort apelsinbitarna. Mosa sen äpplena med en potatisstamp eller liknande. Sjud ytterligare 1 timme utan lock. Sila det i en finmaskig sil, pressa ut all vätska med en träslev.
Servera varm. Kan spetsas med bourbon, calvados eller rom.
Jag har alltid trott att eggnog var ungefär som äggtoddy, som är lite rå i smaken. Men detta är mer som en kryddig vaniljsås... typ. Fredagsdrinken var varm eggnog med rom och lite extra kanel.
HEMGJORD EGGNOG
3 äggulor
0,4 dl socker
1 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 krm muskot
1 krm malen kanel
2 nejlikor
salt
1 krm vaniljpulver
Vispa äggulor och socker tills det blir fluffigt. Värm mjölk, grädde, muskot, kanel, kryddnejlikor och salt tills det börjar sjuda. Ta av kastrullen. Vispa ner en skopa i taget av mjölkblandningen ner i äggen. Detta för att äggulorna inte ska koagulera. När allt är ihopvispat, häll tillbaka i kastrullen och värm till c:a 70 grader. Vispa hela tiden. Rör ner vaniljen och sila din eggnog ner i en kanna. Täck med plastfolie och låt svalna i kylskåp. Kan även serveras varm, men är faktiskt godast iskall.
Om man vill ha en vuxen smak kan man röra ner lite rom eller bourbon vid servering. Eggnog håller en vecka i kylskåp.
Jag har googlat massor av recept på sugar cookies och hittade detta med fina "karamellglasfönster". Det var lite pilligt att göra, men resultatet blev fint. Nästa gång skall jag köpa amerikanskt godis med artificiella färger, så att det blir klara färger. För det här svenska godiset med naturliga färger gav ett lite för brunt resultat...
CHRISTMAS COOKIES MED KARAMELLGLAS
3, 5 dl florsocker
2,5 dl smör, rumstempererat
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 krm bittermandelessens
1 tsk citronzest
1 ägg
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 tsk marsanpulver
c:a 15 hårda fruktkarameller
Vispa smör och socker tills det blir luftigt. Blanda ner vanilj, bittermandelessens, citronzest, ägg, mjöl, bakpulver, salt och marsanpulver. Vispa tills det blir en smidig deg. Låt den vila minst 30 minuter i kylen. Under tiden färgsortera karamellerna. Häll varje sort i en dubbel plastpåse.
Dela smeten i fyra delar. Kavla ut en i taget på ett mjölat bakbord, till 0,5 cm tjocklek. Stansa ut kakor. Stansa även ut hål i kakorna. Placera dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Se till att inte lägga kakorna för tätt. Krossa karamellerna fint med t ex en träkavel. Fyll hålen direkt med karamellkrossen, den blir kladdig av att stå och vänta.
Baka 8-10 minuter i en 175 graders ugn, tills kakorna är gyllenbruna och karamellen smält. Ta ut och flytta hela bakplåtspappret till en bricka eller liknande. Låt kakorna vara och låt svalna i 10 minuter. Lossa sen kakorna från pappret, och låt svalna ytterligare minst 15 minuter innan de kan förpackas.
1 kommentar:
Tiderna har ändrats. Hade Klara varit så dålig i år hade du ju inte ens drömt om att låta henne genomföra luciafirandet. Det var bättre förr om man säger så.
Härliga minnen från Jerusalem och så kul att Margaretha var synkad med ditt Traderabud. Är tjejen synsk kanske;-)
Skicka en kommentar