Äppelmoset gjordes lite grovt med vanilj i och blev väldigt gott. Passar utmärkt till havregrynsgröten på morgnarna.
ÄPPELMOS med VANILJ
10 stora äpplen, skalade, urkärnade och klyftade
1 dl råsocker
1 vaniljstång
vatten
2 tsk saft från citron
Häll äpplen och socker i en tjockbottnad gryta. Täck till hälften med vatten. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en liten kniv. Blanda ner stång och frön bland äpplena. Koka på svag värme tills äpplena mjuknat något. Ta upp vaniljstången och mosa allt grovt. Rör ner citronsaften. Fördela i rena glasburkar. Håller c:a 1 vecka i kylen, men går alldeles utmärkt att frysa!
Rågbrödet blev saftigt och det skall jag bl a bjuda på, på kräftskivan nästa lördag.
DANSKT RÅGBRÖD
2 bröd
Dag 1
4,5 dl rågkross
2,5 dl solroskärnor
2,5 dl krossade linfrön
0,75 dl pumpakärnor
1 msk salt
1,25 dl brödsirap
4 dl vatten
Dag 2
5 dl vetemjöl special
4,5 dl grovt rågmjöl
2,5 dl filmjölk
saft av 0,5 citron
2,75 dl hett vatten
10 g jäst
Dag 1: Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg lock över och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag 2: Det behövs en stor köksmaskin till ältningen. Häll blandningen från dag 1 i degbunken. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, filmjölk, citronsaft och vatten. Blanda lätt ihop och smula så ner jästen. Arbeta degen på maskinens lägsta hastighet i 20 minuter.
Smörj två avlånga 1-litersformar. Fördela degen i formarna. Ställ att jäsa på ett ljummet ställe tills degen kommer upp till formkanten, 2–3 timmar.
Sätt in formarna på nedre falsen i ugnen i 225 grader. Skruva ner termostaten till 175 grader och grädda tills innertemperaturen i bröden är 95 grader, cirka 1 timme. Använd en stektermometer.
Ta ut bröden och stjälp upp att svalna på galler. Slå in i en handduk när de är kalla. De vinner på att mogna tills nästa dag innan de skivas tunt. Limporna kan frysas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar