26 januari 2013

fågelbesök


Idag har till och med jag som inte kan nått om fåglarna på landet blivit fascinerad. Det har varit stor aktivitet runt maten som mamma Mai förser fåglarna med. Det började med att Magnus identifierade stjärtmesarna som syns på den övre bilden. De är tydligen väldigt ovanliga eftersom de är insektsätare. Men nu när det är superkallt kommer de fram och äter av talgbollen. De har nästa dubbelt så lång stjärt som kropp och små duniga vita huvuden.


Senare upptäckte vi också att vi äntligen fått besök av årets första domherrar. De brukar dröja och är rätt sällsynta besökare hos oss. Men nu kom det en hel flock som höll sig kvar vid fågelhuset riktigt länge. Kul! De är så röda och fina. Riktiga julfåglar...


Jag passade även på att ta mig ner till sjön och få en premiärtur med långfärdsskridskorna. Lite vingligt men helt ok. Hoppas på många turer i vinter!

22 januari 2013

träningspass


Nu har jag kommit igång med träningen igen. Det känns skönt efter alla sjukdomar och penicillinkurer i höstas. Jag gillar inte att springa ute under vintern, så det blir intervallträning på crosstrainern inne på gymmet istället. Det här är mitt egenpåhittade intervallschema på 45 min, som jag följer. Dessutom försöker jag göra 30-sekunders ruscher då och då, för att variera det ännu mer och få upp flåset.


      


  • 5 min - Motstånd 1, använd de rörliga handtagen
  • 5 min - Motstånd 12, utan att hålla i sig
  • 5 min - Motstånd 15, håll i de fasta handtagen
  • 5 min - Motstånd 10, använd de rörliga handtagen
  • 5 min - Motstånd 15, håll i de fasta handtagen
  • 5 min - Motstånd 10, använd de rörliga handtagen
  • 5 min - Motstånd 15, håll i de fasta handtagen
  • 5 min - Motstånd 12, utan att hålla i sig
  • 5 min - Motstånd 5, använd de rörliga handtagen

19 januari 2013

vintrig mat


Den här helgen har det varit väldigt kallt. Men trots detta tog jag och Klara en härlig vinterpromenad i Nackareservatet. Vi pratade om skolan, helger, kompisar och livet. Det var så mysigt fast det bet i kinderna.


Erik stannade hemma med Magnus och lekte. Bla plockade han fram sin världskarta som skall upp på väggen och letade efter platser han varit på och vill åka till...


Vinterhelger passar bra för långkok, och idag provade jag något som jag velat göra länge, Pulled pork. Jag gjorde det på över 2 kg fläskkarré och blev så förtjust. God genuin texmex-mat, utan några färdigköpta kryddpåsar...

Vi åt grisen med tortillabröd, guacamole, mangosalsa, gräddfil, bönsallad och riven ost.

PULLED PORK

c:a 1,3 kg fläskarré
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 dl ketchup
2 msk chipotlepasta (Santa Maria)
0,5 dl vatten
1 msk whiskey
1 tsk krossade korianderfrön
1 msk krossad spiskummin
1 msk farinsocker
salt och peppar
balsamvinäger

Skala och skiva lök och vitlök. Blanda ketchup, chipotlepasta, vatten, whiskey, koriander, spiskummin, och farinsocker till en sås, rör ner lök.
Lägg köttet i en emaljgryta och bred över såsen. Sätt på lock och stoppa in i ugnen i 125 grader i ca 5 h. Titta till ibland, vänd på köttet och ös lite. Späd med vatten om det skulle behövas.
Köttet är färdigt när det går att dra i sär med en gaffel. Ta ur köttet och dra i sär köttet i mindre bitar. Koka ihop såsen till ganska tjock konsistens och smaka av med mer chipotlepasta, ketchup, balsamvinäger, salt&peppar och kryddor om det behövs.
Blanda ihop sås och kött till en gryta och servera med tortillabröd, såser och sallader som du gillar.

(Använd helst inte en gjutjärnsgryta, eftersom den ger bismak om grytan har syra i sig. Ta hellre tex en lergryta, om du inte har någon emaljgryta).


MANGOSALSA

1 mogen mango
0,5 liten rödlök
1 dl körsbärstomater
1 lime
chiliflakes
havssalt och svartpeppar
färsk koriander och/eller mynta

Klyfta tomater. Blanda med finhackad mango, finhackad rödlök, rivet skal och saft från en lime. Rör ner chilliflakes och färsk koriander och/eller mynta efter behag, smaka av med havssalt och nymalen svartpeppar. Salsan får gärna stå några timmar.

Inspirationen och grundrecepten  till denna middag kom från fantastiska matbloggaren Pickipicki. Jag lagade även en variant av svägerskan Cecilias bönsallad. Som i original även innehåller gurka.

CECILIAS BÖNSALLAD

En burk svarta bönor
0,5 kruka färsk timjan
1 gul paprika
0,5 rödlök
3 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar

Häll upp bönorna i ett durkslag och spola av dem. Hacka paprika och lök. Plocka av bladen på timjanplantan. Blanda allt och låt stå någon timme innan servering.

18 januari 2013

årskort på fotografiska


Idag hämtade vi ut våra årskort som vi fått av Jakob och Linda i julkapp. Vi ser så fram emot många besök mycket under året. Både kolla på utställningar och hänga i restaurangen med Stockholms vackraste utsikt!


Idag tog vi bara varsitt glas vin och kollade lite på LaChapelle-utställningen, eftersom vi hade Erik med oss på denna AW. Klara var på övernattningsparty, så vi hade en helkväll med bara Erik, som även inkluderade ett restaurangbesök. Men David LaChapelle kräver en grundligare titt, en annan gång. 

Läs mer om Fotografiska här.

17 januari 2013

vinterenergi



Eftersom Klara tyckte att den här ängeln var lik mig, får jag allt komma igång ordentligt med träningen i år...
Jag kör nu crosstrainer på gymmet två gånger i veckan, i väntan på drägligare löparväder. Magnus springer året runt, men det gör inte jag. 

Och för att orka både jobb och träning en vanlig vardag, kan man behöva lite energi. Jag ville hitta något nytt, så jag googlade på recept och hittade dessa energibitar på roliga bloggen Lunchtid. Jag modifierade lite och gör nu dessa kakor till mej och familjen. Första gången hackade jag, som ni ser, inte nötterna, men det tror jag man skall göra. Jag använde torkade tranbär som komplement till russin och aprikoser. Men torkade äpplen funkar t ex lika bra.


NIKLAS ENERGIBITAR 

60 g jordnötter 
60 g valnötter 
60 g mandlar 
60 g havregryn 
60 g quinoa 
60 g solroskärnor 
60 g pumpafrön 
60 g russin 
60 g aprikoser 
60 g torkad frukt 
flingsalt 
0,5 citron, skalet 
25+50 g smör 
0,75 dl vetemjöl 
1,5 msk socker 
0,75 dl råsocker 
0,75 dl honung 

Hacka nötterna. Blanda nötter och frön i en långpanna, strö lite flingsalt över och rosta i 200 graders ugn, i 10-15 min. Under tiden hackar man russin, aprikoser, torkad frukt och citronskal.

Blanda ihop 25 g smör, mjöl och socker till en smuldeg.

Smält råsockret i en panna och låt den bli karamell. Vänd ner honung och 50 g smör. Koka ihop i 30 sekunder. Vänd ner frukten och koka i ytterligare 30 sekunder. Ta av från plattan och vänd ner nötblandningen och blanda ordentligt. Vänd ner nöt- och fruktkaramellen i smuldegen och kör i matberdare i 3 min.

Platta ut degen på ett bakplåtspapper och baka i ugnen i 180 grader i 10 min. Känns det väldigt kladdigt, låt den stå i eftervärmen några minuter till. Ta ut och låt svalna. Skär i c:a 20 avlånga bitar. Förvara i kylskåp.

En sån här bit innehåller ungefär 200 kalorier, 23 g kolhydrater, 4 g protein, 10 g fett och 3 g fibrer.

Vill man ha en kalorifattigare energibit kan man kolla på mitt tidigare recept på Energibitar
(De innehåller om man har choklad på: 135 kalorier, 12 g kolhydrater, 4,5 g protein, 7 g fett och 3 g fibrer.)

Jag använder kostbevakningen.se, när jag vill räkna på innehåll i mat...

12 januari 2013

skridskodisco


Idag var vi på skridskodiscoKärrtorps IP tillsammans med min kusin Christoffer och hans familj. Vi bjöd på lite Glüwein, varm äpplemust och matigt tilltugg innan. Discot var inte så mycket disco utan mer som i Kungsan, fri åkning till  musik. Men det var trevligt ordnat med servering och skridskoslipning mm. Bilden på mej och Klara är tagen av Christoffers fru Sanna.

Vi bjöd på hemgjord porchetta, snabbsyrad rödkål och stark senap på Valnötsbröd. Det har jag ätit till lunch på Cajsa Warg och velat göra nått liknande själv. Det var pilligt men inte svårt...
Dessutom bjöds det på lite baconlindade dadlar, eftersom jag hade kvar färska dadlar sen i julas.


SNABBSYRAD RÖDKÅL

600 g rödkål
1 liten purjolök
1 dl vatten
2 msk ättiksprit 12%
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk kumminfrön

Strimla rödkålen och purjolöken fint. Blanda samman med vatten, ättikssprit, socker och salt och värm tills socker och salt löst sig. Häll över kål och purjo.
Rosta kumminfröna i en stekpanna och strö dem över kålen. Låt stå under press ca 2 timmar i kylskåp, lägg t ex en tallrik direkt på kålen och en mortel ovanpå.



PORCHETTA

600 g fläskkarré, urbenad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk fänkålsfrön
1 dl färsk persilja
3 msk timjan, helst färsk
3 msk rosmarin, helst färsk
3 st vitlöksklyftor
2 st citroner
1 msk smör
0,5 msk rapsolja

1. Sätt ugnen på 125°. Putsa och skär ett snitt längs med karrén så att den kan vikas ut till en stor platta. Salta och peppra på båda sidor.
2. Krossa fänkålsfrön i mortel. Plocka örterna från kvistarna och finhacka dem. Skala och finhacka vitlöken. Riv skalet på citronerna. Blanda fänkålsfrön, örter, citronskal och vitlök och fördela över karrén. Rulla ihop och bind ihop med stekgarn.
3. Hetta upp en stekpanna med smör och olja. Bryn porchettan runt om så att den får fin stekyta. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en kökstermometer i köttet.
4.Tillaga mitt i ugnen till 70° innertemperatur, det tar c:a 2 timmar.
5. Ta ut porchettan och täck med aluminiumfolie. Låt kallna och förvara  i kylskåp. Skär porchettan i tunna skivor före servering.

11 januari 2013

konstlunch



Idag hade jag långlunch på Tensta Konsthall. Jag åt fantastiskt lamm i deras café tillsammans med vännen Anna och tittade sen på utställningen Göra som man vill med bla Marie-Louise Ekman.


Det var kul, provokativt och ibland helt galet. Och väl värt resan. Dessutom fanns det en liten utställning om Katitzi-böckerna, som var väldigt viktiga i min barndom.


Mat är ett av de populäraste motiven på Instagram, så även för mej...

10 januari 2013

2012 års julbrev


Häromdagen skickade jag iväg 2012 "julbrev" till släktingar och en del vänner. Ganska många vänner och bekanta får dock inte brevet, så jag publicerar det här också!



(Om du vill kolla på det lite närmare, så klicka bara på bilden, så borde den öppna sig i ett större format.)

1 januari 2013

gott nytt år!



Gott nytt år önskar Klara, Erik och deras kusin Ingrid! Vi firar nyår hemma hos svärmor Margareta och hennes man Anders, tillsammans med Magnus syster Lisa med familj, precis som de senaste åren. Det är väldigt mysigt och ganska avslappnat. Och från farmors balkong i Kågeröd ser man massor av fyrverkerier till allas stora förtjusning!



Ring out, wild bells, to the wild sky,
The flying cloud, the frosty light:
The year is dying in the night;
Ring out, wild bells, and let him die.

Ring out the old, ring in the new,
Ring, happy bells, across the snow:
The year is going, let him go;
Ring out the false, ring in the true.


Mitt nyårslöfte är att inte glömma bort bloggen 2013!