29 mars 2013

äggjakt hos milles


Långfredagsutflykt till Millesgården, där man som vanligt kunde gå på äggjakt. Rimmade ledtrådar till fyra plastägg, som sen byts in mot ett fint Fazer nougatägg. Vi åt lunch på trevliga restaurangen och läste på om alla olika platser som finns på den här otroliga anläggningen.


Efter korsgudtjänsten på eftermiddagen hade vi bjudit hem kompisen Camilla på middag. Önskemålet var blinier och våfflor. Så till förrätt åt vi blinier med löjrom och till efterrätt våfflor med hallonsylt. Till huvudrätt serverades lax med resterna av de maroccanska morötterna och rödbetssalladen. De coola långskaftade tulpanerna var en present från middagsgästen.

Rödbetssalladen är hämtad ur en boken The book of new Israeli Food av Janna Gur. Den är en förfinad variant av en sallad som jag bla blivit serverad på YMCA:s trevliga restaurang i Jerusalem.


RÖDBETS- OCH GRANATÄPPLESALLAD

3-4 mellanstora rödbetor
olivolja
1 granatäpple
1 kruka färsk koriander
2 torkade röda chillipeppar
2 msk granatäpplesirap
3-4 msk citronsaft
salt

Tvätta rödbetorna och skrubba skalet. Skär av toppen och botten. Placera betorna på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och gnid in betorna även toppen och botten. Rosta i ugnen c:a 1 timme på 200 grader, prova med en gaffel att de är lagom mjuka. Låt dem svalna helt och skala dem sen. Skala och kärna ur ett granatäpple. Tärna rödbetorna. Mortla chillipeppar och blanda med granatäpplesirap och citronjuice. Salta. Låt dressingen stå i en timme. Blanda rödbetor, hackad koriander, granatäpplekärnor och dressing.

Inga kommentarer: