23 mars 2013

erik solokvist

Den här helgen är Klara på scoutläger och då fick vi rå om Erik alldeles själv. Bland annat bakade han och jag foccacia som passade finfint till lördagsbrunch.


FOCACCIA

25 g jäst
3 dl vatten
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl svarta oliver
färsk rosmarin

(färska kvisttomater
gröna russin)

Ta fram jästen ur kylen, smula ner i en bunke. Värm vatten fingervarmt i en kastrull. Lös jästen helt i vattnet. Inga klumpar får vara kvar. Tillsätt vetemjöl, salt och blanda till en deg. Gillar du svarta oliver har du i dem nu (ta bort kärnorna först). Arbeta in oliverna och bearbeta degen ett par minuter. Täck med plast. Ställ på trivsamt varm plats 30 min att jäsa. Ta fram en stor ugnsfast form eller en djup plåt. Lägg i ett bakplåtspapper. Ringla lite olivolja i botten av formen, i med degen och tryck ut den till en jämn platta, någon cm tjock. På med plasten igen och låt stå 25 min att jäsa en gång till. Sätt ugnen på 225 grader. Det är viktigt att den är rejält varm. Ta fram degen, tryck djupa hål med ett finger med cirka 4 cm mellanrum i fina rader över hela plåten/formen. Strö över färsk rosmarin, flingsalt, kanske lite oliver (och tomater och russin) och ringla olivolja (se till att det kommer i hålen). Ställ in i ugnen till det får fin färg, 15-20 min.


Receptet kommer från Matgeek som twitterbakade detta bröd i realtid tidigare i veckan. Ett kul sätt att sprida bra recept!

Inga kommentarer: