10 mars 2013

solig söndagsutflykt


Söndagen började med familjegudstjänst i Markuskyrkan. Klara och hennes kompisar i kören sjöng fint och vår favoritpräst Åsa berättade engagerat om brödundret för alla barnen.


Efter kyrkfikat som idag både bestod av korv med bröd och kladdkaka, åkte vi en biltur i solen. Vi begav oss allra längst ut på Ingarö. Dit har vi ibland åkt och badat. Men nu var det betydligt kallare vid Björkviks brygga. Och vår tänkta promenad blev ganska kort...


Vi fascinerades av ett gäng dykare, som övade vinterdykning vid klippbadet. Vid bryggan finns det också en bistro, som förvånande nog har vinteröppet. Dit blir det nog en tur en annan gång, för den såg mycket mysig ut.


Vi åkte istället hem och åt lammstek med ugnspotatis och estnisk tomat- och gurksallad. Den salladen gjorde min mormor Anu gärna, dock oftast bara med gurka. Jag hittade receptet på Pille Petersoos blogg. Hon är en estnisk matjournalist som har en fantastisk estnisk matblogg med 1000-tals recept. Över 800 är på estnisk mat. Hon har också en engelsk matblogg för er som inte kan estniska, väl värd att kolla in: Nami-nami

ESTNISK TOMAT- OCH GURKSALLAD

200 g tomater
200 g gurka
50 g lökskaft eller gräslök
färsk dill
1 - 2 dl gräddfil
salt
socker
svart peppar

Skär gurka och tomater i bitar, inte allt för små. Hacka dill och lökskaft (om du har färsk knipplök, annars tar man gräslök). Smaka av gräddfilen med salt, peppar och lite socker och blanda med grönsaker och örter.
Låt gärna stå någon timme i kylskåp innan servering.

Inga kommentarer: