18 mars 2013

helgbröd


Magnus har fått konkurrens om bakandet här hemma. Både Klara och Erik hjälper gärna till och fixar bröd. På helgerna är det praktiskt med snabba enkla bröd och den här veckan gjordes det förutom filmjölkslimpan även snabba bakpulverbullar. De är helt ok, om man vill ha nybakt till frukost. 


SNABBA FRUKOSTBULLAR

4 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
2 msk sirap
3 dl vatten 
1 ägg
sesamfrön 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölet, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner sirap och vatten i mjölblandningen. Arbeta ihop allt till en deg. Forma 6 bullar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på. Vispa ägget med en gaffel och pensla sen bullarna med äggvispet. Strö på sesamfrön. Grädda bullarna mitt i ugnen, ca 10-15 min. Låt dom svalna lite innan servering.


Är man lite förutseende är det förståss ännu godare med kalljästa bullar, som man lägger i kylskåpet under natten och tar fram på morgonen och bakar av. Åh vilken doft!


KALLJÄSTA FRUKOSTBULLAR 

25 g jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
2 tsk flingsalt 
10-10,5 dl vetemjöl special 

På kvällen: Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölk när jästen är upplöst.
Häll i salt och honung och mjölet. Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev. Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur 30 min och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med plastfolie.

På morgonen: Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och dela den i cirka tio bitar. Pudra över lite mjöl. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.

Inga kommentarer: