20 juni 2014

spännande vm-gryta

Att det är VM i fotboll har väl inte undgått någon. Vi har gått all-in och är med i vm-tips på jobbet, ordnat av bästa BP. Vi ligger dessvärre ganska illa till, men det är kul ändå och gör alla matcher spännande. Dessutom försöker vi ha mat och/eller dryck från en eller flera av de 4 länderna som spelar varje kväll.


I går kväll gav jag mig själv en riktig utmaning. Mat från Elfenbenskusten. Och det gick riktigt bra. Det fanns mycket info och recept på Google. En av nationalrätterna är Kedjenou, en långkokt kycklinggryta som görs i en stekgryta med tätt lock.


KEDJENOU

1 kg kyckling (gärna lårfiléer)
2 msk olja
1 aubergine, skalad och tärnad
1 burk hela tomater
2 gula lökar, skivade
2 chillipeppar, skivade
3 vitlöksklyftor, rivna
1 msk ingefära, riven
1 tsk timjan
2 lagerblad
Salt och peppar

Sätt på ugnen på 160 grader. Sila tomaterna och hacka dem. Spara spadet. Om man använder större bitar kyckling, skär dem i munsbitar. Ta fram en stekgryta med tätt lock. Häll i olja. Lägg i kyckling, tomater och spad, lök, chilli, vitlök, ingefära, timjan, lagerblad. Salta och peppra efter behag. Lägg på ett lager folie och sätt på locket. Det skall vara så tätt som möjligt. Sätt in grytan i ugnen i 2 timmar. Ta ut den då och då, och skaka så att inget fastnar. Öppna inte locket. Ta ut grytan och låt den vila med lock i 10 min innan servering. Servera med couscous eller ris.

Receptet är en egen variant av diverse recept jag hittade på nätet. Det blev jättegott, och alla i familjen tyckte om den. Vi serverade med ris och gräddfil. 

1 kommentar:

BP sa...

Mums! Även det receptet tackar jag för - liksom för länken:-)

PS. Vi har också rasat i tipset, men Stig E. klamrar sig envist fast däruppe i toppen;-) DS.