24 februari 2018

elagu eesti 100

*** GRATTIS ESTLAND PÅ 100-ÅRSDAGEN! ***

Idag firar jag mitt ena hemland. Min mamma Mai flydde från Estland 1944 och det estniska arvet har alltid varit närvarande i vår familj. När jag var liten som en dröm om det förlorade landet. Numera som en del av vår vardag, eftersom barnen går i Estniska skolan i Stockholm. Och vi åker till Tallinn minst en gång per år.


En av de saker jag brukar köpa med mig från Estland är deras salta mördegspinnar som serveras som snacks, till ostbrickor och ofta som en del av kakbufféer. De kan smaksättas på olika sätt, men jag gillar den typiskt estniska kumminsmaken bäst! Egentligen fånigt att köpa när de är så väldigt lätta att göra själv...


KUMMINPINNAR

250 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl kvarg
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk kummin

Blanda degen i matberedare så snabbt som det går. Den skall bara precis gå ihop. Lägg i en plastpåse och låt vila minst en timme i kylskåp (gärna över natten). Kavla ut degen så den blir 0,5 cm tjock. Sporra ut små pinnar. Grädda 10 min i 175 grader.

16 februari 2018

estival 2018

Veckan 10 till 17 februari har Estlands 100-årsdag firats med en veckas kulturfestival Estival 2018. Festivalen startades med en konsert på musikhögskolan. Den innehöll symfoniorkester, körer, solosång, elektronisk musik, jazz och barnsånger. Mycket bra och varierad. Aningen lång, men det är man ju van vid i alla estniska sammanhang.


Jag var på konserten med mina föräldrar, min bror och svägerska och några goda vänner till familjen. Flera av Klara och Eriks klasskamrater var med på scenen. Tyvärr kunde inte barnen vara med på konserten pga att de var bortresta.


Under veckan har det varit teaterföreställningar, författarträffar, folkdansuppvisning och flera andra evenemang. Och idag var det dax för Estniska skolan att ha sin konsert och konstutställning.

 

Klara hade dagen till ära min folkdräkt från den estniska ön Muhu. Kören sjöng fint och 9:orna visade upp olika scener ur den estniska historien. Sen bjöds det på kaffe och kohupiimakook. Alla klasserna har varit med i ett stort konstprojekt som bekostats med pengar från ett stipendium som skolan fått från Ilon Wikland. Mamma var också med på konserten och hon är så glad att det estniska arvet förs vidare även hos mina barn.


Efter konserten i lördags bjöd mamma och pappa på champagne och estniska piroger. Där fanns mina tre favoritsmaker morot, lax och köttfärs. Fyllningarna varierar kryddmässigt varje gång mamma gör dem och även fyllningarnas sammansättning. Så jag har gett förslag på tre varianter utan vare sig exakt proportion eller kryddning. Det är fritt att experimentera. Tänk bara på att fyllningen behöver vara färdigkokt/stekt, eftersom pirogerna endast är i ugnen så länge som bullarna gräddas. Känns fyllningen lite torr kan man röra i en rå äggula eller lite gräddfil.

Vill man kunna hålla reda på vilka piroger som är vilka, kan man märka dem. Här indikerar prickdekorationen att det är lax...


ESTNISKA PIROGER

Pirogdeg 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
1 tsk salt 
200 g smör 
2 ägg 
800 g mjöl 
3 msk socker 

Fyllning 1
Kokta Morötter 
Stekt Lök 
Rivet Citronskal 
Kokt Ris 
salt&peppar

Fyllning 2
Kokt lax 
Hackad Dill
Hackat ägg 
salt&peppar

Fyllning 3
Stekt köttfärs 
Stekt lök och vitlök 
Kokt Ris 
Hackad Timjan 
salt&peppar

Värm mjölk till 37 grader. Rör ut jäst och socker i mjölken. Häll i hälften av mjölet, så det blir en smet med gräddfilstjocklek. Låt jäsa tills det kommer stora bubblor på ytan.

Blanda i salt, smält smör, vispade ägg och resterande mjöl. Knåda i maskin tills degen är slät och glansig. Ställ degen på en varm plats att jäsa en andra gång c:a 30 minuter.

Under tiden som degen jäser blandar man ihop de fyllningar man vill ha. Det är svårt att ange hur mycket, det beror på storleken på pirogerna. Men c:a 6 dl fyllning går absolut åt.

Kavla ut degen och ta ut rundlar. Lägg fyllning på halva rundeln och vik över. Nyp ihop kanten ordentligt. Lägg på plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda i 200 grader, i 10 - 15 minuter.

9 februari 2018

invigning av vinter-os

Idag startade OS i Sydkorea. Jag har abonnemang på Eurosprt player, så jag kan se allt och det när jag vill. Det utnyttjade jag och Klara när vi ikväll hade tjejkväll. Vi kollade på invigningen (i efterhand) och lagade koreansk mat. Invigningen var lång men väldigt fin. 


Vi hoppas förstås på Charlotte Kalla i morgon bitti, men även lag Hasselborg och Frida Hansdotter. Det är många sidor som är förprickade i tidningen och vi känner oss så laddade. 


Vi har en tradition i familjen att försöka laga mat från de länder där det pågår idrottsarrangemang eller som lag kommer ifrån under t ex fotbolls-VM. Så idag var det självklart att leta fram lite koreansk-inspirerade recept. Det blev inte den vanligaste koreanska rätten Bibimbap, även om jag skulle vilja lära mig göra en bra sådan. Istället gjorde vi fiskkakor och lite typiska tillbehör. Såklart borde vi även ha haft kimchi, men det tar ju lite tid... 


KOREANSKA FISKKAKOR 

500 g fiskfilé 
50 g skalade räkor 
1 tsk salt 
nymald vitpeppar 
2 msk vetemjöl 
1 dl mjölk 
1 ägg 
2 salladslökar 
1 röd chili, hackad 
neutral olja och smör till stekning 

Hacka fiskfilén och räkorna grovt i en matberedare tillsammans med salt och nymald peppar. Tillsätt mjöl och kör snabbt ihop. Tillsätt sedan mjölk och ägg. Ansa salladslöken och chilin och hacka dem. Vänd ner lök och chili i fiskfärsen och kör snabbt ihop till en smet.

Hetta upp en panna med smör och olja och provstek en fiskkaka, smaka av om det behövs mer kryddor. Forma cirka 20 små biffar med vattensköljd sked. Stek dem 2–3 minuter på var sida tills de får fin färg och blir genomstekta.

ASIATISK KÅLSALLAD 

0,25 vitkålshuvud 
0,5 röd paprika 
färsk koriander 

Sesamdressing: 
2 msk risvinäger 
2 msk limejuice 
1 msk sesamolja 
1 tsk honung 
3 msk neutral rapsolja 
salt och nymald svartpeppar 

Blanda först dressingen. Häll risvinäger, limejuice, sesamolja och rapsolja i en skål och krydda med salt och peppar. Rör ihop ordentligt och låt stå en stund.

Skär kål och paprika i strimlor. Hacka koriandern. Blanda grönsakerna med hackad koriander. Vänd ner dressingen.

PICKLAD GURKSALLAD 

1 gurka 
1 tsk salt 
1 msk strösocker 
2 salladslökar 
2 msk risvinäger 
1 tsk chiliflakes 
1 tsk sesamolja 
1 msk rostade sesamfrön 

Skiva gurkan tunt och blanda den med salt och socker. Skiva salladslöken tunt.
Blanda risvinägern med chili, sesamolja, sesamfrön, salladslök och häll på gurkan.

På bilden syns även den goda chillimajonäsen vi brukar göra här hemma.

7 februari 2018

mellokyckling från milano

I helgen var jag och Erik ensamma hemma, för Klara var i Orsa med en kompis och åkte skidor. Vi myste, pusslade, kollade på film och åt god mat. Till kvällens premiär av mello 2018 bestämde Erik att vi skull äta ugnskyckling och potatisklyftor. Surprise... 


Jag lyckades dock övertyga honom om att prova en ny kycklingrätt, och berättade om Piccata Milanese. Han hade lite synpunkter på den tillhörande tomatsåsen, så vi modifierade receptet och kallar det istället för mellokyckling. Mums sa kycklingfantasten och så även hans mamma.


ERIKS MELLOKYCKLING 

500 g kycklingfilé 
2 dl riven parmesan 
0,5 dl ströbröd 
0,5 dl vetemjöl 
1 ägg 
Salt och peppar 

Skär filéerna i mindre bitar. Vispa upp ägget lite i en djup tallrik. Blanda riven parmesan, ströbröd och mjöl i en plastpåse. Krydda med salt och peppar. Vänd filébitarna i ägget och lägg sen ner dem i påsen. Skaka runt ordentligt så att ostblandningen fäster. Stek i smör och olja några minuter på varje sida, tills de blir genomstekta och gyllenbruna.

Istället för tomatsås gjorde jag en variant av McDonalds Big Mac-sås. Det är en personlig favoritsås. Jag har läst på om den och inser att det finns massor av varianter, eftersom det är svårt att helt efterlikna en fabriksproducerad sås. Men den här som jag hittade i fb-gruppen BBQ lovers, är absolut good enough!


BIG MAC-SÅS 

1,25 dl majonnäs 
3 tsk bostongurka 
2 tsk dijonsenap 
1 tsk vitvinsvinäger 
0,5 tsk vitlökspulver 
0,5 tsk lökpulver 
0,5 tsk paprikapulver 
1,5 tsk socker 
salt

Blanda alla ingredienser utom salt. Rör tills sockret löst sig. Smaka av med salt. Låt gärna stå någon timme, så att smakerna sätter sig.


Klara skickade en hälsning från skidbacken, där det var sol, blå himmel och mycket snö. Och vi var såklart avis, men unnade henne detta!