2 augusti 2020

coronasommaren - semestervecka 1

En vecka på Gotland, det är semester det. Först vandring, sen några dagar i Visby. Vi bodde hemma hos kusin Samuel och hans familj. Supermysigt. Och vilken trädgård, med hallonbuskar!


I fredags promenerade vi in till Visby och kollade in mitt barndomshem på vägen. Till förmiddagskaffe blev det saffranspannkaka, för det måste man äta om man är på öjn enligt Klara, och vi hittade den mest prisvärda på kafé H10, där en annan av mina kusiner är barista.


I våras när corona slog hårt mot Gotland, så köpte jag ett presentkort på Rum för resande, som vi utnyttjade till lunch. Vi fick sällskap av Marianne som jag bla brukar hänga med under Almedalsveckan. Det var gott och trevligt!


Sen drog vi till mitt favoritmuseum Gotlands museum Fornsalen. Där har vi medlemskort, också en coronastödåtgärd. Vi kollade in medeltidssamlingarna och den mäktiga bildstenshallen, innan vi strosade vidare till DBW:s botaniska trädgård och rosengården.


På lördagen strosade vi längs klinten och förbi domkyrkan för att fika på en annan favorit Norrgatt, kaféet som har det bästa solbullarna och Smaklösa på jukeboxen. Tyvärr var bullarna slut så det blev mazariner och glass istället.


Det finns så många favoriter i Visby, både arkitektur- och kulturmässigt och två dagar räcker inte långt, men nästa år kommer vi tillbaka för att besöka Medeltidsveckan. Den som i år blir digital. Känns konstigt att vara här i augusti och inte ha kläder i linne och ylle på sig.

Restaurangfavoriterna är också många och i år introducerade jag Klara för en av de bästa. Surfers. Vi köade oss till ett bord "with a view" och började med goda fruktiga drinkar och skålade för vår semester.


Surfers har fantastisk god sichuanmat serverat i skålar som går att dela. Vi tog in räkbollar, friterad tofu, bang bang-quorn, five spice revbenspjäll och kryddig aubergine. Allt otroligt gott. Klara var lycklig över att det fanns så god vegetarisk mat. På instagramkontot hittade jag receptet för bang bang-kycklingen. Det blir en bra middag när höstrusket kommer!


SURFERS BANG BANG KYCKLING 

400 g kycklingbröst 
4 st salladslökar (det vita) 
2 dl shaoxingvin
2 msk ljus soja 

Sås 
2 msk tahina 
1,5 tsk socker 
2 msk ljus soja 
1,5 tsk chingkiang vinäger 
2 tsk sesamolja 
Sichuanpeppar 

Sallad 
0,25 gurka 
4 salladslökar (det gröna) 
1 msk vita sesamfrön 
1 msk svarta sesamfrön 
Sichuanpeppar 

1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Skiva salladslökarnas vita del och strö över kycklingen. Häll på vin och soja och plasta formen med värmesäker plast. Ånga kycklingen i 175 graders ugn i 40 min tills kycklingen är tillagad.

2. Blanda alla ingredienser till såsen utom peppar och rör tills sockret löst sig. Rosta sichuanpeppar lätt i en panna och mortla den fint. Smaka av såsen med så mycket peppar du vill ha.

3. Rosta sesamfröna till salladen i en panna. Strimla gurkan, helst med en mandolin. Hacka den gröna delen som är kvar av salladslökarna. Blanda allt i en skål, men spara lite sesamfrön. Smaka av med den rostade sichuanpepparn.

4. Servera genom att plocka kycklingen längst fibrerna till lagom bitar. Lägg på en tallrik och häll såsen över. Lägg salladen överst och strö lite sesamfrön över.

För att få en supergod vegetarisk rätt kan kycklingen ersättas med quorn eller tofu. På bilden är det quorn, eftersom Klara valde det i Visby.

Inga kommentarer: