4 augusti 2024

receptsommar 24

Då avslutar jag "receptsommar" och är nöjd med att ett 20-tal recept kommit in i mitt digitala arkiv. Recept som funnits i mina anteckningar, bildarkiv och sparade länkar är nu sorterade och inskrivna på bloggen. 

Det sista receptet för den här gången är den läskande drycken Agua de Valencia. En favorit vid grillen en varm sommarkväll.


AGUA DE VALENCIA

1 karaff
5 dl apelsinjuice
1 dl gin
1 dl vodka
3 dl cava
apelsinskivor
is

Pressa juicen, det skall vara färskpressad juice i denna drink. Blanda alla ingredienser i en stor karaff.
Häll i is och apelsinskivor. Servera i stora glas.

3 augusti 2024

receptsommar 23

När det är grillsäsong samlar man på sig bra recept på röror och tillbehör. Det här är ett sånt, som jag har lagat genom åren, men inte noterat ner ordentligt tidigare. Varm nektarinchutney, som passar otroligt bra till grillade ribs. Tror jag ursprungligen hittade receptet i en gammal mattidning på landet. Den har försvunnit sen länge och nu görs den från minnet. 


NEKTARINCHUTNEY

5 Nektariner
1 röd chilifrukt
1 salladslök
1 tsk spiskummin
2 tsk lönnsirap
1 tsk vinäger
2 msk olja
salt och peppar

Skiva chili i skivor och klyfta nektariner. Lägg allt i en ugnsform och baka i ugn i 15 min i 200 grader ugn, tills de blir lite mosiga. Smaka av med salt och peppar.

2 augusti 2024

receptsommar 22

Jag gillar balkanmat, och favoriten är nog cevapcici med bröd, kajmak, ajvar och hackad lök. Jag brukar köpa färdig ajvar, men fick häromveckan se ett klipp på youtube när Filip Poon gjorde hemgjord ajvar. Och jag var tvungen att prova själv. Det blev toppengott, och här är mitt något justerade recept.


HEMGJORD AJVAR

1 aubergine
3 stora röda paprikor
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronjuice
1 krm socker
Salt och peppar
(Chilliflakes)

Grilla paprikor och aubergine i 25 min i 250 grader. Ta ut och lägg i skål med plastfolie över. Låt stå i minst 10 min. Skala sen bort skinnet. Mixa tillsammans med vitlök, olja och vinäger. Smaka av med peppar, salt, socker och citron. Ha ev i lite chilli för styrka. Låt svalna helt. Kolla igen om det behövs mer salt. 

Den blir ännu godare efter en dag, när den stått till sig.

1 augusti 2024

receptsommar 21

En god drink kan bli bättre... Jag gillar drinken paper plane väldigt mycket. I våras gjorde Klara en mjölkklarifierad version av den, och det blev en ännu bättre version av den drinken. Det är kul att klarifiera drinkar. Vissa blir bättre, men inte alla.


KLARIFIERAD PAPERPLANE

1 dl Aperol
1 dl Averna Amaro
1 dl Bourbon
1 dl citronjuice
1 dl mjölk

Blanda allt i en kanna. Lägg en handduk i en sil och ställ över en bunke. Häll i vätskan. Låt stå över natten. (Funkar också med kaffefilter.)

Servera med en isbit och en citronskalsbit.

Det som inte går åt, kan man ha i kylen i någon vecka.