30 april 2020

Virtualborg 2020


I år får vi inte ha vårt Valborgsfirande på Nytorps gärde, så vi har bestämt oss för att  sända en halvtimme från en lägereld vid vår scoutstuga i Fräkenbotten. Det blir lite eld, lite scouter och en stolt kårordförande. Vi kommer också att göra reklam för att man köpa en virtuell sockervadd och stödja kåren, som ju förlorar en massa på att inte genomföra vårt Valborgsarrangemang. Vi gjorde en reklamfilm om sockervadden häromdagen, och Klara och hennes kompisar gjorde några sockervaddar utanför förrådet.


Lokaltidningen Mitt i Söderort har skrivit om oss här. På Kärrtorps scoutkårs Facebookssida finns sändningen att se.

Och om man vill ha nått sött i den kyliga Valborgskvällen och i år inte kan köpa någon sockervadd, kan man göra kola själv. Jag har två goda kolor som jag gör ibland, ingefärskola och citronkola. Recepten har jag fått av två goda vänner Helene Odenljung och Veronika Körnegård, och det är jag så glad åt. Väl beprövade recept från vänner är de bästa recepten!


HELENES INGEFÄRSKOLA

1,5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
50 g smör
2 msk riven ingefära
Flingsalt

Blanda alla ingredienser utom salt i en kastrull. Koka upp, och sänk sen värmen och rör om då och då. När termometern visar 125 grader är det klart. Häll upp på en plåt och strö flingsalt över. Låt stelna och skär lagom bitar.


VERONIKAS FOXKOLA

3 dl socker
2 citroner, rivet skal och saft
60 g smör
175 g vit choklad
60 g kokosfett

Koka upp sockret med saft och skal från citronen. Sila bort skalet och koka upp sockerlagen till 110 grader.

Tillsätt smöret och koka till 120 grader. Ta av kastrullen och rör ner först choklad och sen kokosfett. Rör ner lite i taget, så att det blandar sig ordentligt med smeten. Om man vill kan man finhacka det bortsilade skalet och röra ner det igen.

Häll upp på en plåt och ställ kallt, gärna över natten. Skär upp i lagom bitar och slå in i papper.
Eller gör som Veronika, lägg upp hela kolan på en skärbräda och låt alla ta så stora bitar som de vill.

26 april 2020

coronavåren - hemmavecka 6

Nu är ännu en coronavecka avklarad med hemmakontor och hemgymnasium i köket. Det var dessutom barnvecka, så humöret på mamman skiftade fram och tillbaka. Man nöter helt klart mer på varann i dessa tider. Men samtidigt är det mysigt med sällskap vid köksbordet vid olika tider. Erik äter frukost tidigt innan han sticker och Klara hänger där under dagen. 


Vi har också fått finfina leveranser från öjn. Jag försöker stötta mina favoriter på olika sätt under de här omständigheterna. Och Gotland har drabbats hårt av att man inte skall åka dit just nu. Dessutom är Almedalsveckan inställd. Så jag har köpt massor av te på Kränku och gått med i stödföreningen på Gotlands museum och samtidigt passat på att köpa lite böcker. Jag har även köpt presentkort på två favoritrestauranger Ett rum för resande och Bakfickan, som jag hoppas kunna utnyttja senare i år.


När det både är barnvecka och hemmakontor/hemgymnasium i köket, så funkar en frukostbuffé bäst. Vi har olika tider och det blir kaos om alla ska plocka in och ur kylskåpet hela tiden. På buffén är det olika pålägg varje dag, så att det ska bli lite omväxling i enformigheten.

Den här dagen var det engelskt tema med te, pickles och engelsk marmelad. Den beska marmeladen på pomerans (sevilla-apelsin) är en familjefavorit, och får man inte tag på färska pomeranser, kan man gör den på apelsiner och torkat pomeransskal.


ENGELSK MARMELAD

3 apelsiner
1 citron
0,5 l vatten
1 torkat pomeransskal
1 l socker

Dela apelsiner och citron i fina klyftor och skär dem i tunna skivor. Lägg i allt (även kärnor) i stor kastrull och häll på vattnet. Lägg i det torkade pomeransskalet så att det täcks av vattnet. Ställ kallt över natten. Plocka ur pomeransskalet och skär det i små bitar, som du sen lägger tillbaka i vattnet
Koka 45 minuter under lock. Rör ner sockret och koka ytterligare c:a 75 minuter utan lock. Marmeladen är färdigkokt när den tjocknat. (Gör marmeladprovet för att vara säker).
Häll på varma burkar. Förvara kallt.

19 april 2020

coronavåren - hemmavecka 5


Så här mitt i coronavåren fyllde jag år. Det var ju lite konstigt att sitta hemma, inte kunna bjuda hem nån eller ha fest. Men jag fick en blombukett budad på min 54-årsdag av min lillebror Jakob och hans familj. Så fint!

Dessutom gick jag på kvartersrestaurangen Hybrid med min kompis Jaan. Det känns extra viktigt att stödja de lokala restaurangerna i dessa tider. Med take away, eller middagar i mindre sällskap. Jag åt verkligen tokgott, hummertacos, röding med vit sparris, god ipa och en irish coffee. Mums!


Idag kom barnen över och jag hade bakat min favorit-cheesecake som födelsedagstårta. Den kommer från den sen länge stängda restaurangen Format (som låg på Skeppsholmen). Jag har deras kokbok, och brukar ofta göra sallader från den. Fräscha och färgglada recept!

Jag fick en 1,5 liters tekanna av barnen, för vi har växt ur den gamla. Båda barnen har blivit riktiga storkonsumenter av te, så vi behöver en stor kanna till helgfrukostarna, och nu även i hemmakontoret. Det håller sig gott och varmt  länge under tehuvan.


FORMATS AMERIKANSKA CHEESECAKE

Botten
200 g smör
0,75 dl socker
3,25 dl havregryn
3,25 mjöl

Fyllning
0,5 vaniljstång
1,5 citron, skalet
1,25 dl socker
4 dl kesella gourmet (eller keso)
4 dl creme fraiche
3 ägg
färsk frukt
aprikosmarmelad

Börja med att smälta smöret. Blanda allt till botten. Tryck ut det till en botten i en rund form. Sätt på ugnen på 200 grader.

Skrapa ur fröna ur en halv vaniljstång. Riv skalet på 1,5 citron. Mixa vanilj, citronskal och socker i en matberedare. Blanda i creme fraiche och  kesella. Mixa vidare tills det är en jämn smet. Häll smeten i det ogräddade pajskalet. Baka i ugnen i 40 minuter, tills fyllningen precis stelnat. Låt svalna. Dekorera med färskfrukt och pensla med lite smält aprikossylt.

12 april 2020

coronavåren - hemmavecka 4

En liten hoptimist i påsktiden. Jag köpte en del nytt påskpynt, eftersom jag för första gången på länge skulle vara hemma i Påsk. Och i de här dystertiderna behöver man optimistiska söta kaniner!


De här tiderna kräver också comfort food. Och det får mig att tänka på varm, kryddig, vänlig mat. Som exempelvis moussaka. Jag läste ett inlägg av min kompis Tove Lifvendahl om en moussaka med fetaost. Och prövade mig fram till denna toppenrätt, som fungerar utmärkt att frysa in till luncher i hemmakontoret.


TOVES MOUSSAKA

2 Auberginer
5 potatisar
salt
2 röda lökar
3 klyftor vitlök
olivolja
smör
400 g köttfärs
1 burk krossade tomater
3 msk tomatpuré
1 tsk kanel
1 tsk harissa
1 tsk torkad oregano
Salt och peppar

Ostsås
2,5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g fetaost
salt
1 ägg

100 g riven ost

Sätt på ugnen på 225 grader. Skär auberginen i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Koka upp saltat vatten och koka potatisen några minuter tills skivorna har börjat mjukna. Torka av aubergineskivorna och grilla dem på båda sidor i ugnen med lite olja.

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med lite smör och olja och fräs löken utan att den tar färg. Lägg i färsen och stek under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, harissa och oregano. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop i minst 5 min.

Ostsås: Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen småkoka ca 3 min. Rör ner smulad fetaost, lite salt och uppvispat ägg.

Varva köttfärssås, potatisskivor och aubergineskivor i en ugnsfast form. Häll över ostsåsen och strö över den rivna osten.

Grädda i nedre delen av ugnen (225 grader) i ca 30 min.

11 april 2020

vårlig lunch på påskafton

*** GLAD PÅSK ***


I år blev påsken inte som vanligt. Jag brukar resa bort och barnen brukar vara med Magnus i Skåne eller Småland. Men i år var vi alla här i Hammarbyhöjden, eftersom FHM rekommenderat alla att stanna hemma i Påsk. Vi bestämde oss då för att göra gemensam sak på påskafton och äta påskmat ihop.

Vår påsklunch bestod av matjestårta, löksill, citronsill, kycklingköttbullar, kokta ägg, ugnsbakad broccoli med pinjenötter och kokt potatis. Och de tre nya rätterna laxrullar, crepesrullar och äpplesill, som alla var väldigt goda och värda att spara i receptarkivet.


CREPESRULLAR MED SÖTPOTATIS OCH MYNTA

1,75 dl mjölk
1 ägg
1 dl vetemjöl
1 färsk rödbeta
salt
smör
100 g naturell färskost
2 sötpotatisar
citronsaft
cayennepeppar
10 färska myntablad
ruccola

Vispa ihop en crepesmet av mjölk, ägg och mjöl. Skala och finriv en rödbeta, rör ner c:a 3 tsk rödbeta i smeten. Smaka av med salt. Stek crepes i smör, det blir en 4-5 st.
Skala och dela sötpotatisen i halvor, ugnsbaka i 250 grader ugn, tills de är mjuka. Låt svalna lite.

Mixa sötpotatis, färskost, mynta och smaka av med citron, salt och cayennepeppar.

Bred sötpotatisröran på crepen och lägg på ruccola. Rulla ihop till tajta rullar och skär 3 cm breda bitar.

Funkar utmärkt att frysa in. Värm sedan nån minut i micron och servera med en god sallad. Toppenlunch!


PÅSKSILL MED ÄPPLE OCH PEPPARROT

1 förp 5-minuterssill
2 syrliga äpplen
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
1 msk konc äppeljuice
1 msk färskpressad citron
0,5 dl finriven pepparrot
0,5 dl hackad persilja
Salt och peppar


Skala och finhacka äpplena. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Skölj och skär sillen i sneda bitar. Blanda med röran. Låt gärna stå i kylen 1 dygn före servering.



LAXRULLE MED APELSIN OCH FÄNKÅL

10 skivor kallrökt lax
1 apelsin
100 g naturell färskost
Salt och svartpeppar
1 fänkål
2 msk olivolja
gemsallad
smörgåskrasse

Skölj apelsinen, Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda apelsinskalet med osten och smaka av med peppar. Strimla fänkålen väldigt fint. Blanda fänkålen med apelsinsaft och olja. Krydda med salt och peppar. Bred på ost på laxskivorna och lägg på fänkålen. Rulla ihop skivorna.
Lägg små salladsblad på ett fat. Lägg en laxrulle i varje salladsblad. Klipp över krasse och vrid över lite peppar.

9 april 2020

scones innan skansen


En sak jag har gjort under dessa coronatider är att stötta favoritföretag och artister. Bland annat Skansen. Jag har köpt årskort till hela familjen. Idag passade vi på att utnyttja dem. Vi vandrade runt på ett soligt Skansen, tittade på djuren och fick se både järv, lo och varg. Vi åt stekpannebröd utomhus och kollade på matningen på Baltic sea Science center. Toppendag! 

Vi sa också hej till Linné, skulpturen som är gjord av vår vän Arne Bergh, som numera huserar på Ice Hotel i Jukkasjärvi.


Innan vi åkte ut till Djurgården, påbörjade vi påskhelgen med att äta sconesfrukost. Jag tänkte att det var bra att göra vanliga osötade scones till frukost, till skillnad från de mer kompakta söta engelska sconesen vi brukar göra. Jag gjorde också en enkel fuskvariant av clotted cream, som blev riktigt god.


VANLIGA SCONES

8 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl mjölk

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär det kalla smöret i små bitar och blanda ner i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg. Sluta direkt när kan forma till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 12 minuter.

FUSKIG CLOTTED CREAM

1 dl grädde
250 g marscapone
ev 25 g smör

Vispa grädden så att den precis börjar tjockna. Blanda ner marscaponeosten. Om man vill få lite mer smak, bryner man lite smör och blandar i.

5 april 2020

coronavåren - hemmavecka 3

Ytterligare en vecka hemma. Det är märkligt att jobba vecka efter vecka i hemmakontoret. Man softar runt hemma och blir mer och mer asocial. Hur oglamouröst som helst. För att motverka det, försöker jag komma in till stan några gånger per vecka. Handla åt föräldrarna, träffa nån kompis på promenadfika eller titta in en kortis på kontoret. 


Om man nu dagligen skall ombesörja förmiddags- och eftermiddagsfika, och det är så tråkigt eftersom man är själv, får man i alla fall fixa nått gott till. Här en busenkel variant på Reeses-godis. Kräver ingen gräddning, bara en bra köksmixer.


CORONAGODIS

100 g chillichoklad
100 g rostade jordnötter
100 g florsocker
2-3 droppar olivolja
flingsalt

Kör jordnötterna i mixer tills de är finhackade. Häll på socker och fortsätt köra tills det blir som jordnötssmör. Om det är svårt att få det att gå ihop, droppa några droppar olja. Det tar ett tag innan det går ihop. Smaka av och förstärk eventuellt med flingsalt.
Lägg plast i en brödform. Tryck ut jordnötsmassan. Ställ i kylskåp några minuter. Smält chokladen.
Pensla ut den över jordnötsmassan. Ställ i kylen. När det stelnat skär i småbitar, och ställ kallt.

Jag har min burk i frysen, så blir de inte så kladdiga. Originalreceptet föreslog att man skulle göra små praliner, rulla kulor och doppa i chokladen. Men det är jag för lat för.