18 maj 2011

meze del 3

Till en större meze vill man ju gärna ha lite kötträtter också. De här två rätterna, Köfte/Kebab och Kardemummakyckling är väl beprövade och har funkat på många bufféer. De flesta brukar gilla dem och de kan serveras kalla, även om de förståss är godare varma.


KEBAB / KÖFTE

500 g köttfärs
(eller lammfärs)
1 gul lök
0,5 dl hackad persilja
1 ägg
Salt & peppar
Spiskummin
Korianderfrö
Torkad Mynta

Hacka löken. Mortla spiskummin och koriander. Blanda färsen med lök, ägg, persilja och kryddor. Rör om till en jämn smet. Forma till avlånga biffar (och trä på träpinnar). Grilla dem på grillen eller i ugnen, 225 grader.

Jag gör den här gärna på lammfärs och byter ut den torkade myntan mot färsk mynta. Men om jag skall ha buffé för många är det billigare med köttfärs och torkad mynta. Dessutom gillar inte alla lammfärs... Receptet går att fyrdubbla utan problem. Smaka bara av ordentligt när du kryddar, provstek gärna en liten köttbulle.


KARDEMUMMAKYCKLING

1 kg kycklingfilé
2 msk kinesisk soja
2 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
1 tsk Kardemumma
Salt & peppar

Sesamfrön
(eller hackad mandel)

Rör ihop ingredienserna till marinaden. Skär filéerna i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Pensla marinaden över och låt stå i minst en timme. Strö rikligt med sesamfrön (eller mandel) över kycklingen och rör runt lite. Grilla i ugnen (225 grader) till kycklingen är helt genomstekt. Ös då och då med den vätska som bildas.

Det här är en mix av ett antal recept, bla ett egyptiskt där marinadens syrliga inslag var hibiskussaft. Men jag tycker att det funkar med rödvinsvinäger, eller om man vill ha det lite sötare med tex hallonvinäger. Att det är exakt lika delar av sött, salt, syrligt och fett kommer från en kabbalistisk marinad (där siffran 4 är viktig), som vår direktor på STI, Göran Larsson brukade ha till kött. Från början hade jag alltid mandel på den här kycklingen, men eftersom det nästan alltid finns folk som är allergiska, är sesamfrön ett bättre alternativ.

För övriga meze-recept kolla under Meze i MaMalenas recept.

Inga kommentarer: