17 februari 2013

den stora estfesten


I går var vi på en fantastisk Estfest Stockholm Waterfront. Det var galakväll på Estival 2013. Vi fick biljetterna i julklapp och fick nu äntligen utnyttja dom tillsammans med 700 andra ester och svenskar. Vi satt tillsammans med bla mina gamla kollokompisar Madli och Riina, och hade det väldigt trevligt.


Kvällens konferencierpar var Kristian Luuk och Eriks lärare Mimmi Kask. De skötte det utmärkt och hela arrangemanget var väldigt proffsigt. Det började med middag och fortsatte sen med öppna barer och dans till både storband och dj.


Förutom tal från Estlands president Toomas Hendrik Ilves som var närvarande tillsammans med Carl Bildt, så var det en mer lättsam underhållning av bla musik, sång, dans och gymnastik. Som inledning läste skådespelaren Christoffer Svensson (som har en estnisk mamma) och Eriks klasskamrat Alice upp manifestet som låg till grund för Republiken Estlands bildande 24/2 1918.


Där står det bland annat:
"-Den estniska lagen ger samma skydd åt alla medborgare i den Estniska republiken, oavsett religion, etnisk bakgrund och politisk åskådning.
-Minoritetsfolkens rätt att bibehålla sin kultur och sina traditioner säkerställs." 
Vilket fortfarande 2013 känns väldigt modernt och aktuellt.

Bilderna från scenen har jag lånat från Estniska dagbladets Facebookgrupp.

Tack mamma och pappa för den fantastiska julklappen!

Uppdatering 18/2 2013
Så här skrev journalisten Andres Lokko i SvD dagen efter festen, om den och vad den borde stå för:
Vi måste stå enade mot rasismen!

Inga kommentarer: